Теми статей
Обрати теми

За підсумками 3 кварталів — збиток: чи сплачувати аванси з прибутку?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Приємні новини: уже за підсумками 3 кварталів року, що минає, збиткові платники податку на прибуток підприємств (далі — ПНП), що зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески (далі — ЩАВ), мають право відмовитися від такого тягаря. Так норми абз. 9 п. 57.1 ПКУ трактували фіскали (роз’яснення в категорії 102.21 ЗІР). Пропонуємо розібратися в подробицях!
податок на прибуток, збитки, авансові внески

Коли ми знайомили вас із Законом № 652*, позиція податківців з приводу звільнення від сплати авансових внесків була ще не відома. Тепер це питання, судячи з усього, вирішене. Податківці розмістили свій висновок із цього приводу як на своєму офіційному сайті (sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/216827.html), так і в ЗІР — у підкатегорії 102.21. Скажемо одразу: висновок хороший. Головне, щоб контролери його потім не переглянули.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII. У частині ЩАВ ми аналізували його у статті «Збитківці говорять «прощавай» щомісячним авансовим внескам?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 38.

img 1

Першим звітним (податковим) періодом, з якого платники ПНП мають право застосувати норми абз. 9 п. 57.1 ст. 57 ПКУ, є звітний (податковий) період — 3 квартали 2015 року. Тобто платник ПНП, який сплачує авансовий внесок і за підсумками 3 кварталів 2015 року не отримав прибуток або отримав збиток, має право подати податкову декларацію і фінзвітність за 3 квартали 2015 року і не сплачувати ЩАВ з грудня 2015 року і січня — травня 2016 року.

Чому ж виникали сумніви? Усьому виною — п. 9 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, що зобов’язує платників ЩАВ сплачувати внески в січні — грудні 2015 року і січні — травні 2016 року відповідно до п. 57.1 ПКУ в редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. А в тій редакції можливість «відхреститися» від ЩАВ передбачалася тільки для суб’єктів, які отримали збитки або вийшли «в нуль» виключно за підсумками І кварталу року.

Інша справа, що свого часу податківці не дозволили скористатися цією поблажкою. Мотивували вони це тим, що її не передбачено редакцією чинного на той час п. 57.1 ПКУ (див. консультацію в підкатегорії 102.21 ЗІР, уже скасована). Ситуацію виправила ВРУ — на рівні самого ПКУ. Оскільки так, то тепер податківці «зістрибнути з гачка» могли б, тільки зрадивши минулу позицію. Але, на щастя, вони цього не зробили. У цьому ключі залишається нагадати декілька нюансів:

— відмова від сплати ЩАВ — право, а не обов’язок;

— ви маєте право відмовитися від сплати ЩАВ навіть у тому випадку, якщо збитки отримано за підсумками 3 кварталів, тоді як попередні звітні періоди були прибутковими;

— якщо за підсумками року буде отримано прибуток, вам доведеться сплатити податок за декларацією.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі