Теми статей
Обрати теми

Акцизні питання: продовжуємо вирішувати головоломки

Шевчук Михайло, податковий експерт
Усі ваші нові запитання переконують нас у тому, що не все добре в акцизно-паливному «царстві». Зміни «побігли» з 01.07.2019 р., але ясності з багатьох питань немає. Тому продовжуємо «розкопувати» цю тему.

Штраф за зберігання без ліцензії відстрочено. Розпочнемо з приємної новини: підписано Закон1, який відстрочив до 31.12.2019 р. застосування півмільйонного штрафу за зберігання пального без ліцензії (на право зберігання пального) зі ст. 17 Закону № 4812. Він набрав чинності з 01.07.2019 р. Тобто в найближчі півроку зберігання пального без ліцензії на право зберігання пального не штрафонебезпечне.

1 Закон України «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 06.06.2019 р. № 2744-VIII.

2 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

До суб’єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена статтею 17 цього Закону, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії.

Поки що проблема вирішилася таким чином. Але не залишаємо надії, що за ці півроку будуть й інші законодавчі ініціативи, які все-таки повернуть ліцензування зберігання пального в адекватне русло. Щонайменше визначать той мінімальний обсяг пального, що зберігається, який виводить місце зберігання з-під ліцензування. Щонайбільше «прив’яжуться» до акцизних складів у розумінні п.п. 14.1.6 ПКУ.

Пальне на зберіганні: хто реєструє акцизний склад?

Хто повинен реєструвати акцизний склад: зберігач чи поклажодавець пального?

Акцизний склад у випадку, що нас цікавить, — це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (п.п. 14.1.6 ПКУ).

У свою чергу, розпорядник акцизного складу — …суб’єкт господарювання — платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Реєструвати акцизний склад зобов’язаний платник акцизу — розпорядник акцизного складу (п.п. 230.1.1 ПКУ).

Хто в нашому випадку є розпорядником? Той суб’єкт, якому належить (на праві власності/користування) приміщення/територія, на якій він здійснює свою діяльність з пальним. «Коло замикається» на зберігачеві, який на своїй території займається діяльністю зі зберігання пального для поклажодавця.

Поклажодавець розпорядником такого акцизного складу не є.

Податківці підтверджують це в ІПК ДФСУ від 25.02.2019 р. № 725/6/99-99-15-03-03-15/ІПК та ІПК ГУ ДФС у Полтавській області № 725/6/99-99-15-03-03-15/ІПК (ср. ).

При цьому вони доходять не дуже приємних висновків, що операція з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з акцизного складу (у тому числі пересувного) на акцизний склад для зберігання, а також операція зі зворотної передачі (відпуску, відвантаження) пального при видачі його зі зберігання замовнику з 01.07.2019 р. належать до операцій з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ.

Платником же акцизного податку є особа, що реалізує пальне (згідно з п.п. 212.1.15 ПКУ). Тобто з другого півріччя цю когорту поповнили й ті суб’єкти, які ведуть діяльність виключно зі зберігання пального для інших осіб.

Реєстрація акцизних складів — 2019: що зі старими складами?

Чи потрібно перереєстровувати акцизні склади, зареєстровані ще в березні 2016 року? Чи реєстрація стосується тільки нових складів?

У п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ йдеться про реєстрацію в СЕАРП (з 01.05.2019 р. до 01.06.2019 р.) усіх (!) акцизних складів, розпорядниками яких платники податку будуть станом на 01.07.2019 р.

Для суб’єктів господарювання, які стали відповідати визначенню платників податку тільки з 01.07.2019 р., абз. 2 цього пункту передбачено триваліший строк (до 01.07.2019 р.) для того, щоб зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких платники повинні стати станом на 01.07.2019 р.

Хоча фактично через те, що податківці не змогли своєчасно забезпечити можливість реєстрації акцизних складів, і старі, і нові розпорядники img 1 повинні були зареєструвати свої склади до 01.07.2019 р.

Ви вже знаєте3, що для того, щоб реєстрація акцизного складу пройшла успішно, необхідно, щоб дані про нього містилися в Єдиному банку даних про об’єкти оподаткування. Якщо ж їх там немає або вони зазначені неправильно, необхідно перед реєстрацією подати Повідомлення № 20-ОПП на такий акцизний склад, за допомогою якого внести/виправити дані про такий об’єкт оподаткування4.

3 У тому числі з нашої статті «Ліцензування операцій з пальним, акцизні склади: «гарячі» питання», підрозділ «Реєстрація акцизних складів VS форма № 20-ОПП» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21).

4 Вам може бути корисною також стаття «Гарячі запитання щодо акцизних складів: якщо АЗС і ГАЗС — єдине ціле» в журналі «Бухгалтер 911», 2019, № 24.

Ліцензія — не об’єкт оподаткування

Коли буде отримана «паливна» ліцензія, потрібно буде її «вписувати» у формі № 20-ОПП чи ні? Якщо так, то як це зробити?

Сама по собі ліцензія не є ані об’єктом оподаткування, ані об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням.

Судіть самі: об’єктом оподаткування згідно зі ст. 22 ПКУ можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку. Наявність ліцензії сама собою до нарахування податкових зобов’язань не призводить.

Не є ліцензія й об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням. Згідно з п. 63.3 ПКУ об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Не дивно, що такий тип об’єкта оподаткування, як ліцензія, відсутній у Довіднику типів об’єктів оподаткування5.

5 Його знайдете на офіційному порталі ДФСУ: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Як уявляється, питання пов’язане з тим, що колись у формі № 20-ОПП потрібно було зазначати інформацію про наявність патентів, ліцензій, дозволів (у разі наявності потрібно було зазначати вид діяльності та строк дії).

На щастя, відповідні графи давно «загубилися»6 img 2.

6 Див. статтю «Форма № 20-ОПП: сьогодення і майбутнє» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 10).

Не можна говорити про зміну стану об’єкта оподаткування (акцизного складу або резервуару, цистерни тощо, що не є акцизним складом) у випадку отримання ліцензії на таке місце реалізації/зберігання пального.

Адже під станом об’єкта оподаткування Порядок № 15887 має на увазі одне з таких значень: 1 — будується/готується до введення в експлуатацію; 2 — експлуатується; 3 — тимчасово не експлуатується; 5 — непридатний до експлуатації; 6 — об’єкт відчужений/повернений власнику; 7 — зміна призначення/перепрофілювання; 8 — орендується; 9 — здається в оренду.

7 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

А таких змін у зв’язку з отриманням ліцензії не відбувається.

Відповідно, інформацію про «паливну» ліцензію вже не потрібно (ні прямо/ні опосередковано) зазначати у формі № 20-ОПП.

Знову ж таки, якщо отримати ліцензію на оптову/роздрібну торгівлю або виробництво пального вчасно не вдалося, не виключений варіант, коли об’єкт спочатку буде переведений у ті, які тимчасово не експлуатуються, а після отримання ліцензії — знову змінить свій статус на «експлуатується».

У такому разі інформацію про зміни потрібно подати податківцям (п. 8.5 розд. VIII Порядок № 1588). На їхню ж думку, зробити це потрібно протягом 10 робочих днів після зміни відомостей (консультація в розділі 119.11 ЗІР). Але це вже зовсім інше питання.

Якщо не встигли оформити ліцензію на зберігання, виводити об’єкт з експлуатації до 31.12.2019 р. немає сенсу: зберігати пальне без ліцензії до цієї дати можна без ризику отримати півмільйонний штраф.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі