№26

Бухгалтер 911, червень, 2019/№26 Інші номери журналу ›
  • Скасовано Указ про штрафи за порушення «готівкових» норм: «танцюють усі»? Є дуже приємна новина. Президент Указом № 418/2019, що встановлював штрафи за порушення норм щодо поводження з готівкою. Так-так, саме той, який установлював «драконівський» 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки. Які ще штрафи скасовуються і що це означає для суб’єктів господарювання-юросіб (про ФОП поговоримо в окремій статті номера), ви дізнаєтеся з цього матеріалу.
  • Акцизні питання: продовжуємо вирішувати головоломки Усі ваші нові запитання переконують нас у тому, що не все добре в акцизно-паливному «царстві». Зміни «побігли» з 01.07.2019 р., але ясності з багатьох питань немає. Тому продовжуємо «розкопувати» цю тему.
  • Залік оплат у рахунок інших постачань: ПН/РК-особливості Виникають ситуації, коли покупець перераховує оплату за договором, але постачання за ним частково або повністю скасовується і сторони домовляються про залік авансу в рахунок оплати за іншим договором. У статті розглянемо особливості ПДВ-коригувань у таких ситуаціях: як і на яку дату в такому випадку складати розрахунок коригування (РК) і за потреби податкову накладну (ПН).
  • Новий ключ електронного підпису не є кваліфікованим: чи визнають звітність «легітимною»? Ситуація. У 2019 році ми отримували в АЦСК нові електронні ключі, але оформили їх нам по-старому: «без використання засобу кваліфікованого електрон­ного підпису і кваліфікованого сертифіката відкритого ключа». Тепер переживаємо з приводу легітимності поданої звітності. Адже згідно зі ст. 17 Закону № 2155* ми при електронній взаємодії з фіскалами повинні мати токен. Чи до 07.11.2020 р. токени можна не використовувати?
  • Відпускні: виплата в поточному місяці за майбутній Працівник іде в щорічну відпустку з 1 липня 2019 року на 24 календарних дні. Виплата відпуск­них здійснена в червні (авансом), а ось нараховані відпускні будуть у липні (місяці, на який припадають дні відпустки). Як відобразити відпускні у звітності з ЄСВ?
  • З’явилася нова Генугода: що потрібно врахувати Документ було підписано сторонами 14 травня. Із цієї ж дати він набрав чинності. Проте можливість споглядати текст Генугоди* з’явилася тільки днями. Знайомимося з ним.
  • Основна зарплата: якщо місяць відпрацьовано не повністю Сьогодні ми обговоримо два листи, присвячені одній темі: розрахунку основної заробітної плати працівникові, якому встановлено місячний оклад (місячну тарифну ставку). Ідеться про лист Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19 і Мінсоцполітики від 15.04.2019 р. № 553/0/206-19. Обидва ці листи є відповідями на наші запити. Чому ми вирішили звернутися до цієї теми знову і потривожили спокій Мінсоцполітики та Держпраці? Розповідаємо.
  • Значні правочини в ТОВ: «гарячі» питання Зі значними правочинами*, думаємо, зіткнулися більшість ТОВ. Контрагенти витребують протоколи загальних зборів, баланс або довідку про вартість чистих активів для того, щоб переконатися, що юрособа може укласти договір. І це стало на сьогодні звичною практикою. Про «найгарячіші» питання таких дорогих правочинів поговоримо в цій статті.
  • Проблеми «пального» акцизу: талони і Ко «Талонна» тема дуже популярна в народі, а з 1 липня вона заграє новими барвами. Багатьох із вас цікавить, як для цілей оподаткування «пальним» акцизом розглядатимуться операції, пов’язані з продажем/придбанням талонів, смарт-карток тощо на заправку пальним. З нових роз’яснень фіскалів на цю тему випливають цікаві висновки, що стосуються не лише учасників «обігу» талонів (тощо), але й ще ряду платників «пального» акцизу!
  • Пересувний акцизний склад: нюанси реєстрації та форма № 20 ОПП Оптовик-посередник має тільки офіс*. Акцизний склад пересувний згідно з Порядком № 408** не потрібно заздалегідь реєструвати. Як бути з поданням форми № 20-ОПП? Можна її не подавати? Таке запитання нашого читача послугувало причиною для написання цієї статті.
  • «Не ще раз, а знову»: з 1 липня змінився прожитковий мінімум Черговий «стрибок» розміру прожиткового мінімуму — з 1 липня. Нижче наведемо невелику «нагадувалку», на що це вплине.
  • Токен у підприємця: до витрат можна, якщо обережно Захищені носії електронного підпису/печатки — токени — нестримно входять в ужиток суб’єктів господарювання, у тому числі ФОП*. Оскільки ціна за токен «стартує» орієн­товно від 700 грн., виникає запитання: чи може ФОП-загальносистемник цю справу «овитратити»? Давайте розберемося.
  • Скасування штрафу за неоприбуткування і ФОП Нарешті застарілий Указ № 436 «поліг»! І це дійсно привід для радості, бо разом із ним канув у Лету один із найнебезпечніших штрафів — 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки (не плутайте з РРО-штрафами). Але повністю розслаблятися не варто. Як ми й обіцяли, зараз розберемося, що змінилося для фізосіб-підприємців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі