Теми статей
Обрати теми

«Дитяча» допомога для ФОП: приємні зміни

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Що відбулося. Несподівано постановою від 01.06.2020 р. № 432 Кабмін уніс зміни до Порядку № 329*, що регламентує механізм призначення і виплати «карантинної» допомоги на дітей ФОП-спрощенцям груп 1 і 2**. Зокрема, розширено коло одержувачів допомоги, а форму заяви викладено в новій редакції.

* Порядок виплати допомоги на дітей ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до 1 та 2 групи платників ЄП, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 329.

** Див. статтю «Як ФОП отримати допомогу на дитину під час карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 19).

«Ширше коло». Тепер отримати допомогу на дітей зможуть також ФОП-ЄП груп 1 і 2, які:

— зареєструвалися підприємцями в січні — березні 2020 року або

— є пільговиками зі сплати ЄСВ «за себе» згідно з ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. До них, нагадаємо, належать ФОП, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058***, і отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Мало того, у базовому випадку допомога призначається з місяця звернення (і виплачується, доки триватиме карантин плюс один місяць після дати його скасування****). Але щодо новачків прописали пільгу. Якщо зазначені категорії ФОП звернуться по допомогу в червні, то вона буде призначена й виплачена починаючи з травня 2020 року.

**** У нас усе йде до того, що карантин буде скасовано 22.06.2020 р. (постанова КМУ від 20.05.2020 р. № 392).

Фізособам, які пройшли «підприємницьку» реєстрацію в січні — березні 2020 року, а також ФОП, звільненим від сплати ЄСВ «за себе», підтверджувати сплату ЄСВ при поданні документів на отримання «дитячої» допомоги не потрібно (пп. 9, 10 Порядку № 329).

Для підтвердження даних про зазначених ФОП використовуватиметься інформація територіальних органів ПФУ й органів соцзахисту населення.

Уточнення/зміни. Також прописали, що допомогу на дітей призначають одному з батьків (опікунові), з яким постійно мешкає дитина, на кожну таку дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) (п. 6 Порядку № 329).

Крім того, прямо визначили, що право на «дитячу» допомогу надають не лише українські свідоцтва про народження дітей, але й документи, що засвідчують народження дитини, видані компетентними органами іноземної держави і легалізовані в установленому порядку в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Форма заяви про призначення допомоги на дітей (додаток до Порядку № 329) викладена в новій редакції. Зокрема, у шапці з’явилися поля для відміток про держреєстрацію ФОП у січні — березні 2020 року та про звільнення від сплати ЄСВ для ФОП — пенсіонерів і осіб з інвалідністю. А в самій заяві тепер можна буде зазначити реквізити «іноземного» документа, що підтверджує народження дитини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі