Теми статей
Обрати теми

Як ФОП отримати допомогу на дитину під час карантину

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
22.04.2020 р. КМУ прийняв постанову № 329*, згідно з якою деякі ФОП зможуть отримати «карантинну» допомогу на дітей. Хто зможе отримати таку допомогу? У якій сумі? Як її оформити? Як не запізнитися? Разбираємося.

* Постанова КМУ від 22.04.2020 р. № 329 «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми».

Допомогу можна отримати з місяця звернення. Тобто за травень і червень (якщо карантин закінчиться у травні).

Кому пощастило? На жаль, пощастило далеко не всім. Допомогу зможуть отримати тільки єдиноподатники груп 1 або 2, у яких є хоча б одна дитина 10 років або молодше (допомога видається «на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно)»). При цьому потрібно виконати дві умови:

1) ФОП має бути зареєстрований у 2019 році або раніше;

Причому неважливо, на якій системі оподаткування він працював раніше, головне — бути спрощенцем груп 1 або 2 на момент звернення по допомогу.

2) ФОП повинен сплатити ЄСВ «за себе» за всі місяці 2019 року (всі місяці після держреєстрації, якщо зареєструвався у 2019 році).

На жаль, багато підприємців залишилися «за бортом» img 1 (ті ж загальносистемники та єдиноподатники групи 3 або ті, чиїм діткам уже виповнилося 11 років).

Ну а тепер пробіжимося конкретними запитаннями: що, коли та як?

Яка сума допомоги? Допомога виплачується на кожну дитину в такій сумі:

— діти 5 років і молодше — 1779 грн/міс.;

— діти з 6 до 10 років (включно) — 2218 грн/міс.

Якщо дитині виповниться 6 років, суму допомоги перерахують із наступного місяця.

Допомогу виплачуватимуть щомісячно за повний місяць.

Коли почнуть та коли закінчать виплату допомоги на дітей? Допомогу призначать з місяця звернення за нею — на весь період карантину плюс один місяць після його завершення.

Карантин у нас почався в березні. Постанова № 329 набрала чинності з 05.05.2020 р. Відповідно перші звернення будуть у травні. Тобто «за весь період карантину» — це дуже голосно сказано. Допомогу можна буде отримати лише за травень і червень (це якщо карантин усе-таки завершиться в травні).

Куди подавати документи на призначення допомоги? До соцзабезу за місцем прописки ФОП або за місцем його фактичного проживання. В останньому випадку в соцзабезі самостійно перевірять той факт, що ФОП не отримує допомогу за місцем прописки. Якщо ФОП проживає в сільській місцевості, то документи можна подати до сільради, а звідти їх передадуть до соцзабезу.

Які документи потрібно подати для призначення допомоги? А саме:

1) заяву про призначення допомоги (форма наведена в додатку до документа, що розглядається, також буде на сайті Мінсоцполітики), у ньому потрібно буде зазначити рахунок ФОП, на який надійде допомога;

2) копії свідоцтв про народження дітей;

3) довідку з ПФУ про сплату ЄСВ. Очевидно, за 2019 рік (форма ОК-7). Її можна оформити онлайн** за наявності КЕП/ЕЦП;

** Замовити довідку онлайн можна на сайті ПФУ за посиланням: portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/infoInsurerPaperAppeal

4) іноземець або особа без громадянства зобов’язані подати копію документа, що підтверджує право постійного проживання в Україні;

5) якщо дитина під опікою — подаємо копію рішення місцевої влади або суду про встановлення опіки.

Соцзабез повинен розглянути ці документи і прийняти рішення про призначення допомоги протягом 3 робочих днів. Про призначення допомоги або про відмову (із зазначенням причини) підприємця повідомлять письмово або в електронній формі.

Чи можна подати документи в електронному вигляді? Так, можна, за наявності в підприємця КЕП/ЕЦП. У цьому випадку подаються фотокопії всіх зазначених документів.

На сайті Мінсоцполітики вже з’явилося посилання, за яким можна заповнити заяву, прикріпити до неї скани документів, підписати КЕП/ЕЦП і надіслати онлайн.

Посилання для онлайн-подання заяви: dopomoga2fop.ioc.gov.ua/

Чи може отримати допомогу на дітей ФОП, який одержує субсидію? Так, може. Усі види соцдопомоги, окрім компенсації послуг «муніципальної няні» (!), не позбавляють ФОП права на отримання допомоги на дітей img 2.

ФОП-інвалід не сплачує ЄСВ (звільнений). Чи можна отримати допомогу на дітей? Очевидно, ні. Адже обов’язковою умовою для отримання допомоги є сплата ЄСВ за 2019 рік. А якщо сплати не було, нехай і на законних підставах, права на допомогу, на жаль, немає img 3.

ФОП зареєструвався у 2020 році. Чи може він розраховувати на допомогу на дітей? На жаль, ні. Адже такий ФОП не може виконати умову про обов’язкову сплату ЄСВ за 2019 рік.

ФОП зареєструвався в грудні 2019 року й у нього є наймані працівники. Чи може він отримати допомогу на дітей? Так, якщо він сплатив ЄСВ за грудень 2019 року та є спрощенцем групи 2.

Якщо обидва батьки (чоловік і дружина) — ФОП групи 1 (2), чи може кожен із них претендувати на допомогу на дітей? Ні, на допомогу може претендувати тільки один з батьків (опікунів).

Чи може отримати допомогу ФОП, який у період карантину не простоював, а продовжував працювати/отримував доходи? Вважаємо, що так. Немає умови про те, що допомога призначається тільки ФОП, що простоює. Тому отримати її можуть і ті, хто продовжував госпдіяльність у період карантину.

Чи може отримати допомогу ФОП, який не сплачував ЄСВ за березень і квітень 2020 року? Так, може. Оскільки для отримання допомоги важливо сплатити ЄСВ за всі місяці саме 2019 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі