Теми статей
Обрати теми

Електромобіль: ані пального, ані податків

Голенко Олександр, шеф-редактор
Як скористатися ПДВ-пільгою на електромобілі при їх продажу?

У 2018 році від оподаткування ПДВ (у тому числі «імпортним») звільняються електромобілі з кодом УКТ ЗЕД 8703 90 10 10* (п. 64 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Такі електромобілі звільнені на цей період і від акцизного податку — і теж як при їх ввезенні, так і при реалізації (п. 19 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). До речі, і ввізне мито на них нульове (див. 210.01 БЗ).

* На «гібриди» ця пільга не поширюється.

Тому з 01.01.2018 р. абсолютно усі електромобілі, як увезені до цієї дати із сплатою «імпортного» ПДВ, так і ввезені з цієї дати без його сплати (а також без сплати акцизного податку і мита), ви мали продавати, так би мовити, з грифом «без ПДВ».

За електромобілями, які ввезені до 01.01.2018 р. із сплатою «імпортного» ПДВ (з уключенням останнього до складу податкового кредиту), в місяці їх продажу вам слід нараховувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ на «мінбазу», встановлену п.п. 189.1 ПКУ у розмірі вартості придбання такого авто.

Підкреслимо: не було потреби нараховувати «компенсуючі» ПЗ на усі авто одразу ж у січні. А от за підсумками кожного місяця, в якому ви поставляли (поставлятимете) електрокари, доведеться складати/реєструвати відповідну «зведену» ПН з типом причини 09 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78, с. 28).

Якщо ж за 2018 рік «минулорічні» електромобілі, боронь боже, не продадуться і якщо дію ПДВ-пільги не продовжать, тоді усе, мабуть, повернеться на круги своя… Але давайте спершу доживемо. ☺

Якщо передоплата (з ПДВ) отримана в 2017 році, то в ПДВ-обліку нічого не чіпайте, а просто закривайте угоду «другою подією» — постачанням. Якщо така передоплата була частковою — не залишається іншого вибору, як за датою постачання електрокара в 2018 році скласти другу «часткову» ПН як на безПДВшне постачання. Якщо ввезення було в 2017 році (тобто з «імпортним» ПДВ) — є формальна підстава пропорційно безПДВшній частини вартості нарахувати «компенсуюче» ПЗ (і також скласти/зареєструвати відповідну ПН). Якщо ввезли авто вже в 2018 році — компенсувати нічого. Ну а якщо варіант з двома «різними» ПН (1 — з ПДВ, 2 — «без ПДВ») покупця лякає — можна розірвати старий договір, повернути гроші, а потім реалізувати угоду наново — на нових умовах… ☹

Якщо ви здійснюєте як оподатковувані, так і неоподатковувані операції, то протягом року вам доведеться «розподіляти» ПДВ. Якщо продажі електрокарів стартували вже в січні, то коефіцієнт «анти-ЧВ» мали розрахувати в січневій декларації (якщо ні — то в одній з наступних). Користуватиметеся ним до кінця поточного року (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 1-2, с. 27). А вже за підсумками року зробите ПДВ-перерахунок (див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 55, с. 17).

І останнє. Щокварталу вам доведеться подавати Звіт про суми податкових пільг (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 81, с. 6). Зрозуміло, що для цього вам знадобиться код пільги… ☹ Так от, в останньому на сьогодні Довіднику № 85/1 податкових пільг відповідного коду ще немає: адже цей документ «станом на 31.12.2017 р.». Не сумнівайтеся: до подання вами Звіту з’явиться новий…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі