Теми статей
Обрати теми

Повернення ПДВ-переплат і регліміт

Адамович Наталія, податковий експерт
Як і коли можна розпорядитися «надмірними» ПДВ-сумами, накопиченими в інтегрованій картці платника (ІКП) або на електронному ПДВ-рахунку? Який механізм їх повернення? Про це й поговоримо.

Повернення «особової» переплати на ПДВ-рахунок

Переплати з ПДВ, які потрапили до бюджету через ПДВ-рахунок (наприклад, у разі сплати завищених зобов’язань із декларацій з ПДВ та подання до них зменшуючих УР), можна повернути виключно на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ).

Основне завдання платника: подати заяву податківцям у довільній формі (п. 43.3 ПКУ). Причому зробити це можна тепер і через Електронний кабінет, використовуючи меню «Листування з ДФС» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 77, с. 10).

Адресувати заяву потрібно органу ДФСУ за місцем адміністрування вашого ПДВ. При цьому в заяві слід обов’язково зазначити:

— підстави для повернення коштів з бюджету (послатися на п. 43.41 ПКУ);

— найменування платника;

— код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);

— суму, яку бажаєте повернути (суму краще зазначити прописом і цифрами);

— вид помилково сплаченого платежу (у вашому випадку — «податок на додану вартість»);

напрям перерахування коштів, що повертаються: «на ПДВ-рахунок платника податків» і зазначте номер вашого електронного ПДВ-рахунку.

Увага! Якщо на момент звернення (подання заяви) на повернення переплати ПДВ-рахунок уже закрито, то заявляємо повернення на поточний рахунок платника податків в установі банку*.

* Одразу на поточний рахунок платника (у загальному порядку за п. 43.4 ПКУ) повертають і ПДВ, помилково сплачений до бюджету не через ПДВ-рахунок (див. лист ДФСУ від 13.02.2017 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17).

Для повернення грошей органу ДФСУ (який готує висновок) та Казначейству (яке повертає переплату) відведено 20 календарних днів (п. 43.5 ПКУ, п. 8 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146). Не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку орган ДФСУ зобов’язаний розглянути вашу заяву та

скласти висновок на повернення заявленої суми та передати його Казначейству або місцевому фінансовому органу (якщо зазначена в заяві сума за даними інформаційних систем ДФС значиться як помилково/надміру сплачена), або

— надіслати вам письмову відмову (якщо зазначена в заяві сума за даними ДФС у повному обсязі не значиться як помилково/надміру сплачена).

Чи змінюватиметься регліміт на суму надмірно сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, які вам повернуть на електронний ПДВ-рахунок? Ні.

Повернення коштів з бюджету на ПДВ-рахунок пройде повз показник ΣПопРах, тобто ліміт реєстрації на цю суму не збільшиться

Тож переплату на ІКП буде зараховано на ПДВ-рахунок без збільшення ліміту реєстрації. На це звертають увагу і податківці (див. БЗ 101.17).

Водночас повернені на ПДВ-рахунок кошти збільшать залишок грошей на ПДВ-рахунку платника. І їх можна одразу ж використати в погашення податкових зобов’язань за поточною декларацією з ПДВ або на сплату зобов’язань за збільшуючим УР.

Повернення надмірно сплачених грошей з ПДВ-рахунку

Повернення на поточний рахунок грошей з ПДВ-рахунку можливе тільки у разі, якщо платник дотримається низки умов:

— умова 1. На дату подання поточної декларації з ПДВ сума, заявлена до повернення, має перевищувати суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поточної декларації, та суму податкового боргу (п. 2001.6 ПКУ). Надмірною буде сума з Витягу (як «Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість на момент подання декларації») за мінусом зобов’язань за декларацією (ряд. 18);

— умова 2. Сума ПДВ за ПН, складеними у звітному періоді та зареєстрованими у ЄРПН, не повинна перевищувати суму податкових зобов’язань, задекларованих у звітному періоді (п. 2001.5 ПКУ);

— умова 3. Сума грошей до повернення на поточний рахунок не повинна перевищувати суму регліміту (ΣНакл) на момент подання декларації з ПДВ (п. 2001.6 ПКУ). Наприклад, на ПДВ-рахунку значиться 150000 грн. Регліміт (ΣНакл) на момент складання декларації (спецполе ряд. 19.1 декларації) — 80000 грн. На поточний рахунок підприємство може повернути тільки 80000 грн. Хоча за бажанням платник може повернути і меншу суму, скажімо, 50000 грн.;

— умова 4. Має бути правильно заповнено заяву-додаток Д4, у тому числі частину «Відомості щодо суми коштів на рахунку…» (у ній заповнюють тільки табл. 2 і табл. 3). Як правильно це зробити, див. рис. далі, а подробиці заповнення див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 8.

img 1

Фрагмент заповнення додатка Д4

Увага! Щойно ви подасте додаток Д4 із заявою на повернення коштів на рахунок, вам одразу ж (на дату подання декларації з ПДВ із заповненим додатком Д4) зменшать на цю суму ліміт реєстрації (через зменшення показника ΣПопРах).

Хоча самі гроші доведеться чекати ще протягом 5 робочих днів після граничного строку сплати податкових зобов’язань за декларацією (п. 21 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569).

Щоправда, якщо після закінчення цього строку, протягом наступних 5 робочих днів гроші на вашому поточному рахунку так і не з’являться, то зменшення регліміту повинні відсторнувати.

висновки

  • Повернення ПДВ-переплати з бюджету на ПДВ-рахунок збільшує залишок коштів на ПДВ-рахунку платника, проте не надає йому права на збільшення регліміту.
  • Повернення переплати з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника може здійснюватися виключно в межах регліміту.
  • На суму заявленого в додатку Д4 повернення переплати з ПДВ-рахунку реєстраційний ліміт зменшується на дату подання декларації з ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі