Теми статей
Обрати теми

Незначна сума («150 тисяч») і дроблення операції

Павленко Олексій, податковий експерт
Однією з новинок валютного нагляду стало «відсівання» експортних/імпортних операцій (чи «останків» таких операцій), що не перевищують так звану незначну суму. Про те, що це за сума та які у зв’язку з її появою тепер у суб’єктів господарювання є преференції, у цій публікації й поговоримо.

Терміни

Розпочнемо по-канцелярськи — з дефініцій, навівши їх стисло (передавши основну суть).

«Незначна сума» визначена як мінімальний розмір для фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінмоніторингу* (п.п. 5 п. 3 Інструкції № 7).

* Згідно із Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 р. № 1702-VII.

Зараз така сума встановлена в розмірі 150000 грн. (на час написання статті приблизно еквівалент 5,5 тис. доларів США)

«Незначний розмір (валютної операції)» розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції), який є меншим ніж розмір незначної суми (п.п. 7 п. 2 Положення № 5, п.п. 2 п. 2 Положення № 2).

«Дроблення операції з експорту товару**» — це штучне ділення поставки товару за операцією з експорту товару при одночасній наявності таких ознак (п.п. 5 п. 3 Інструкції № 7):

** Нагадаємо, що термін «товар» тут застосовується в широкому значенні (зі ст. 1 Закону про ЗЕД), тобто він, крім продукції, охоплює і роботи, і послуги, і немайнові права, призначені для продажу.

— операції, пов’язані між собою одним резидентом, контрагентом-нерезидентом і одним договором (т. п. документом);

— сума кожної операції з експорту товару є меншою за незначну суму;

— сума операцій з експорту товару за календарний місяць перевищує десятикратний розмір операції на незначну суму***.

*** Тобто коли місячна сума всіх (а не тільки із цим нерезидентом) експортних операцій резидента за календарний місяць перевищує екв. 1500 тис. грн.

«Дроблення валютної операції» — штучне ділення загальної суми валютної операції, що передбачає одночасну наявність таких ознак (п.п. 2 п. 2 Положення № 8):

— валютні операції, пов’язані між собою одним резидентом, контрагентом-нерезидентом і одним договором (т. п. документом);

— кожна валютна операція є меншою за екв. 150 тис. грн.;

— валютні операції здійснюються не менше, ніж три рази на календарний тиждень та/або десять разів на календарний місяць;

— загальна сума валютних операцій за календарний тиждень перевищує двократний розмір незначної суми (екв. 300 тис. грн.) та/або за календарний місяць — її восьмикратний розмір (екв. 1200 тис. грн.);

— інші ознаки дроблення валютних операцій, які установлені на власний розсуд уповноваженої установи.

А тепер — про застосування цих термінів.

Незначна сума і дроблення

Незначна сума. Передусім обговоримо, яке значення наведені поняття мають для банківського нагляду за розрахунками з експорту-імпорту.

Згідно з ч. 7 ст. 11 Закону про валюту, а також п. 22 Положення № 5 і п. 9 Інструкції № 7 банки не здійснюють/припиняють нагляд і граничні строки розрахунків (зараз — 365 днів) не поширюються на операції з експорту, імпорту товарів (включаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за курсом НБУ на дату останньої події) менша за незначну суму, крім випадків дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій.

Тобто — коли розмір експортної/імпортної операції первісно менше незначної суми (еквівалент 150000 грн.), така операція взагалі не повинна потрапляти під нагляд. Отже, «365 днів» на неї не поширюється (п. 22 Положення № 5). За винятком випадків дроблення.

А коли розмір заборгованості з експорту/імпорту став меншим «150 тисяч», то така заборгованість на дату останньої операції (у результаті якої вона зменшилася до «незначного розміру») знімається з нагляду (п. 9 Інструкції № 7). І якщо граничний строк розрахунків за нею вже сплив, то цим днем «вимкнеться лічильник» днів прострочення — тобто буде закінчений період прострочення для цілей нарахування фіскалами пені. І за сумою боргу, що залишилася (яка стала меншою за 150000 грн.), уже граничний строк у 365 днів не застосовується.* Водночас, зазначимо, що незначна сума (і незначний розмір) відіграють роль саме для цілей невзяття або зняття операції з валютного нагляду. Але при цьому загальна сума заборгованості з експорту-імпорту для цілей обчислення пені на незначну суму не зменшується!**

* Тоді операцію знімуть з нагляду і залишок боргу можна зарахувати, або взагалі не гасити.

** Детальніше читайте в матеріалі про пеню на с. 3 цього випуску.

Перехідне. Виходячи з логіки цих норм, банки повинні були 7 лютого зняти з інвалютного нагляду всі перехідні заборгованості за експортними й імпортними операціями, які на цю дату були менші за незначну суму.

Дроблення. Ми вже згадали, що у випадках дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій можуть потрапити під банківський нагляд й операції в незначній сумі, а «незначні» заборгованості можуть не зняти з нагляду. Не секрет, що окремі СПД вдаються до такого дроблення операцій для цілей уникнення фінмоніторингу. А зараз це стало цікаво ще й для уникнення валютної пені. Проте НБУ пильнує.

Зазначимо, що термін «дроблення операції з експорту товару» визначений конкретніше, а

термін «дроблення валютної операції» передбачає ще й інші ознаки — на розсуд банку

У зв’язку з чим тут можливі всякі вільні інтерпретації з боку контролерів. Зверніть увагу, що ярлик «дроблення» можуть «приклеїти» до операцій тільки при одночасній відповідності всім установленим ознакам. Водночас тут не все так однозначно. Ось, наприклад, одна з ознак дроблення: сума кожної операції менша за екв. 150 тис. грн. А якщо, наприклад, чотири з п’яти операцій за контрактом будуть менші за 150 тис., а п’ята більша — банк/фіскали розцінять це дробленням чи ні? Формально ніби не повинні. Але як це буде на практиці?..

Крім того, поки що незрозуміло, як складеться практика щодо виявлення банкірами/фіскалами фактів дроблення операцій і взяття таких дрібних операцій під банківський нагляд.

Що стосується терміна «дроблення валютних операцій», то він (крім п. 22 Положення № 5 і останнього абзацу п. 9 Інструкції № 7) згадується ще в п. 6 Положення № 5. У ньому зазначено, що норми п. 5 Положення № 5 (де йдеться про можливість неподання банку документів, які підтверджують заборгованість, для купівлі/перерахування інвалюти в незначній сумі) не застосовуються за наявності ознак дроблення сукупності пов’язаних фінансових операцій.

Загалом, вважаємо, з «дробленням» багато що буде — на розсуд обслуговуючих банків...

Незначний розмір. Цей термін у Положенні № 5 застосовується в низці пом’якшувальних та обмежувальних норм. Перелічимо основні з них:

— не потрібно подавати документи для купівлі та переказу інвалюти в незначному розмірі (пп. 4, 5);

— можна купувати інвалюту в незначному розмірі за рахунок кредитних коштів (п.п. 3 п. 38);

— можна купувати одній фізособі готівкову та безготівкову інвалюту, а також банківські метали в незначному розмірі протягом банківського дня (пп. 39, 58)

— можна здійснювати розрахунки за торговельним ЗЕД-договором (контрактом) за допомогою електронного платіжного засобу за одним ЗЕД-договором в один операційний день, якщо операція не перевищує незначний розмір (п.п. 2 п. 109).

У Положенні № 2 фізособам за поточними неторговельними операціями дозволено без відкриття поточного рахунку переказувати безготівкою за межі України або отримувати готівкову інвалюту, перераховану з-за кордону, у незначному розмірі (п. 35 і п. 40 відповідно).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі