Теми статей
Обрати теми

Експорт і база ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Окрім усього іншого, Закон України від 16.01.2020 р. № 466-IX торкнувся експорту. І нарешті, визначив базу для нульової ставки ПДВ. Подивимося, що врахувати після таких змін.

Так-так. У експорту нарешті з’явилася власна база! З 23.05.2020 р. додано новий п. 189.17 ПКУ, що визначає: базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації (МД).

Тому податківці вже поспішили прояснити, що для заповнення експортного ряд. 2.1 декларації з ПДВ і складання експортних ПН обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в графі 42 «Ціна товару» експортної МД (п. 4 інформаційного листа ДПСУ від 24.06.2020 р. № 13). При цьому для визначення договірної (контрактної) вартості ціну товару, вказану у валюті, з гр. 42, перераховують у гривні за курсом НБУ, встановленим на день подання МД (тобто за курсом, відображеним у гр. 23 МД). І про можливі ситуації.

Звичайний експорт. У такому разі, повторимо, за базу оподаткування беремо вартість з гр. 42 експортної МД. Її вкажемо в ціновий гр. 7 експортної ПН і в експортному ряд. 2.1 декларації. А якщо експортуємо декілька позицій і в гр. 42 МД буде вартість усієї партії, то в експортній ПН розпишемо їх на підставі витратної накладної попозиційно. До речі, про те, що експортні ПЗ виникають (експортну ПН оформляють) на дату оформлення МД, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 9 (навіть якщо дата оформлення МД і фактичного вивезення припадають на різні періоди, лист ДПСУ від 03.09.2020 р. № 3674/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Дешевий експорт. Нагадаємо, раніше при дешевому експорті (якщо договірна (контрактна) вартість була нижче покупної/звичайної/балансової (залишкової) вартості активів, що експортувалися), зважаючи на загальний п. 188.1 ПКУ, виникало питання з мінбазою. Причому фіскали спочатку тулили до різниці 20 %-й ПДВ. Але пізніше погодилися з тим, що нульова ставка ПДВ застосовується до усієї бази оподаткування, і навіть виписування мінбазної ПН вже не вимагали (детальніше історію питання див. у «Податки & бухоблік», 2018, № 35-36, с. 25).

Втім, тепер це вже неважливо, усі перипетії залишилися позаду. Для експорту встановили свою базу оподаткування! Тому при експорті правило мінбази не працює (і взагалі незастосовно, на загальний п. 188.1 ПКУ більше не озираємося), оскільки правила визначення бази оподаткування визначені спеціальним (!) п. 189.17 ПКУ. Йому і слід надати пріоритет.

А тому якщо дешево щось експортуємо, складемо одну-єдину експортну ПН. До її гр. 7 перенесемо договірну (контрактну) вартість з гр. 42 експортної МД. Ті ж обсяги покажемо в експортному ряд. 2.1 декларації. І крапка! Тож не переживайте: більше жодних донарахувань робити не доведеться. І складати додаткову мінбазну ПН не потрібно! Жодних штрафів за її відсутність взагалі не може бути.

Безоплатний експорт. І нарешті, хоча і рідкість, — якщо щось експортуємо безоплатно. Якщо у гр. 42 МД стоятиме якась оціночна вартість, цю ж вартість продублюємо в гр. 7 експортної МД і в ряд. 2.1 декларації. Тим паче, що податківці завжди хотіли відповідності і полюбляють зіставляти дані ПН з МД.

Втім, врахуйте: вивезення товарів вартістю до 150 євро і зовсім не об’єкт (п.п. 196.1.16 ПКУ). Тому експортну ПН у такому разі не складають, хоча податківці говорять про необхідність відображення такої операції у безПДВшному ряд. 5 декларації (БЗ 101.24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі