Теми статей
Обрати теми

Бізнес у спадок, або що робити спадкоємцям і працівникам померлого ФОП?

Клец Віталіна, податковий експерт
Ваш ФОП раптово помер. Хочете закрити бізнес і звільнити працівників? Чи маєте намір продовжувати його діло? Як правильно все організувати? Чи треба відзвітувати за нього та сплатити податкові зобов’язання? Що робити з договорами, які ФОП уклав, але так і не встиг виконати? А з боргами, які залишились непогашеними? Чи не вийде так, що спадкоємці отримають у спадок більше боргів, ніж майна ФОП? Можна прийняти у спадщину тільки майно, а від боргів відмовитися? Відповіді на ці та інші болючі питання — прямо зараз.

Питання 1. Чи може спадкоємець продовжувати бізнес померлого ФОП?

Можна, але для цього йому самому обов’язково треба зареєструватися як ФОП. Вести справи від імені померлого ФОП ніяк не можна. Так само як не можна вести підприємницьку діяльність без державної реєстрації підприємцем.

За підприємницьку діяльність без реєстрації ФОПом можна «заробити» адмінштраф за ст. 164 КУпАП у розмірі 17000 — 34000 грн з можливою конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення правопорушення!

Питання 2. Як зняти з реєстрації померлого ФОП?

Померлого ФОП треба зняти з держреєстрації (чи точніше — зареєструвати припинення підприємницької діяльності). Будете ви вести його бізнес чи ні — неважливо. Немає людини — немає і ФОП.

З 26.09.2022 Закон № 755* буде доповнено нормою, що державна реєстрація припинення підприємницької діяльності ФОП у такому разі проводиться програмним забезпеченням ЄДР — у разі отримання у порядку інформаційної взаємодії відповідних відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Тобто, слід розуміти, реєстрація припинення підприємницької діяльності померлого ФОП буде відбуватися без участі держреєстратора і без участі родичів ФОП/інших осіб.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Але зараз це відбувається якраз таки за їх участі.

Так, ініціювати припинення підприємницької діяльності ФОП можуть родичі ФОП / інші особи, яким видається свідоцтво про смерть ФОП (п. 6 ст. 17, п. 2 ст. 19 Закону № 2398*, п. 2.1 Інструкції № 545**).

* Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 № 2398-VI.

** Інструкція щодо заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть (форма № 106/о), затверджена наказом Мінздрава від 08.08.2006 № 545.

Як це зробити? Слід подати копію свідоцтва про смерть:

— або держреєстратору (ч. 4 ст. 18 Закону № 755);

— або до податкового органу. А вони вже надішлють цю копію держреєстратору — п.п. 8 п. 11.18 розд ХІ Порядку № 1588*.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Оце й усе! Далі держреєстратор внесе запис про припинення підприємницької діяльності померлого ФОП до Держреєстру, а потім податківці знімуть його з обліку. Цей механізм працює однаково як для спрощенців, так і для загальносистемників.

Відправити документи можна поштою, або подати особисто.

Якщо ви вирішите надіслати копію свідоцтва про смерть поштою податківцям, то треба попередньо засвідчити її у нотаріуса (п. 3 розд. VI Положення № 822*). Та й для держреєстратора теж краще (але не обов’язково) зробити нотаріальне посвідчення копії.

* Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом Мінфіну від 29.09.2017 № 822.

Надсилати документи бажано рекомендованим листом з описом вкладення.

А як там справи з онлайн-закриттям ФОП? На жаль, тут втішити особо нічим. Навряд чи родичам, спадкоємцям вдасться закрити ФОП онлайн. Бо в «Дії» такої опції немає. Там зніматися з держреєстрації ФОП повинен особисто.

Можна спробувати відправити скан свідоцтва про смерть податківцям через Електронний кабінет. Але врахуйте, що для цього родичу, спадкоємцю знадобиться власний електронний підпис (ЕП). Його можна оформити за 2 хвилини в Приват24. Відправити податківцям листа про смерть ФОП-родича можна в пункті меню «Листування з ДФС», до листа прикріпіть скан свідоцтва про смерть.

А от користуватися ЕП, який належав померлому ФОП, не можна (навіть якщо ви знаєте пароль).

По-перше, це — компроментація ЕП. По-друге, з моменту смерті ФОП електронний документообіг між ним та податківцями припиняється (п. 42.6 ПКУ, категорія 129.03 БЗ ).

До речі, податківці у будь-якому випадку дізнаються про смерть фізособи протягом місяця. Про це їм повідомлять органи реєстрації актів цивільного стану (п.п. 70.16.4 ПКУ). А коли так, то вони анулюють ідентифікаційний номер колишнього підприємця (категорія 116.09 БЗ).

Але це не є окремою підставою для припинення підприємницької діяльності ФОП. Тому краще все-таки подати копію свідоцтва про смерть (категорія 116.07 БЗ).

А от заяву про відмову від спрощенки подавати не треба, з цим згодні і фіскали (категорія 107.01.07 БЗ*)

* Наразі переведено у склад нечинних, але сутність від цього не змінюється.

Питання 3. Чи треба подати звітність за померлого ФОП?

Тут все просто. Ніякої звітності подавати не треба. Ні щодо податків, ні щодо ЄСВ. Хоч із цим родичам, спадкоємцям не доведеться морочити голову.

При цьому не має різниці, на якій системі оподаткування працював померлий ФОП (загальна система чи спрощенка). ПКУ не вимагає подання декларацій за останній звітний період, на який припадає дата смерті ФОП. Так само й Закон № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» 08.07.2010 № 2464-VI.

Фіскали з цим теж погоджуються:

— стосовно будь-яких ФОП, в тому числі загальносистемників, та будь-яких податків (категорія 129.02 БЗ);

— стосовно ЄСВ (категорія 201.04 БЗ). До речі, це стосується не тільки ЄСВ-додатка до декларації ФОП, а й об’єднаних звітів з ПДФО та ЄСВ «за робітників» (якщо у померлого ФОП були наймані працівники) — ці звіти також не треба подавати.

Тож

родичи, спадкоємці ФОП не зобов’язані подавати жодних звітів, ні за ФОП, на за його найманих працівників.

Наприклад, якщо ФОП-загальносистемник помер у 2022 році, то декларацію про доходи за 2022 рік подавати не треба. Якщо ж ФОП-єдиноподатник групи 3 помер в липні 2022 року, то декларацію за III квартал теж не треба подавати.

А якщо у ФОП, приміром, залишилася неподаною декларація про доходи за 2021 рік чи ще якісь старі звіти, що робити? Тут теж немає сумнівів: родичі, спадкоємці не повинні і не можуть подавати старі звіти, бо декларація повинна бути підписана тільки особисто ФОП або уповноваженою особою, у якої є нотаріально посвідчена довіреність від ФОП (п.п. 48.5.2, п. 19.2 ПКУ).

До того ж обов’язок ФОП задекларувати податкові зобов’язання припиняється у зв’язку зі смертю чи визнанням ФОП безвісно відсутнім (п. 36.1 та п.п. 37.3.2 ПКУ). Тобто неподані декларації вже ніхто не повинен подавати.

Питання 4. Чи треба сплатити податкові борги та ЄСВ за померлого ФОП?

Почнемо з ЄСВ, бо з ним простіше. Ніякі ЄСВ-борги (ні «за самого ФОП», ні «за працівників») спадкоємці не повинні сплачувати. Чому?

Тому що Закон № 2464 не визначає осіб, які можуть нести зобов’язання з нарахування та сплати ЄСВ після смерті ФОП. А раз так, то вся ЄСВ-недоїмка після смерті ФОП підлягає списанню згідно ч. 7 ст. 25 Закону № 2464. З цим, до речі, не сперечаються навіть фіскали (категорія 201.04 БЗ).

Тож

всі ЄСВ-борги померлого ФОП (в тому числі ЄСВ «за працівників») підлягають списанню. Їх сплачувати не треба.

А от з податковими боргами дещо складніше. Справа в тому, що в ПКУ є норма, яка зобов’язує спадкоємців сплатити всі податкові зобов’язання та податкові борги померлого ФОП (п. 99.1 ПКУ). Але не одразу, а після прийняття спадщини, тобто через півроку. Протягом цього періоду пеня не нараховуватиметься. Цього підходу дотримуються й податківці (категорія 129.02 БЗ).

До речі, при погашенні боргів померлого ФОП податкова не має ніяких переваг перед іншими кредиторами. Так що податкові борги погашаються в порядку черги.

І нагадуємо, що нарахування всіх податків припиняється в день смерті ФОП (п.п. 37.3.2 ПКУ).

Після закінчення строку прийняття спадщини, тобто через півроку після смерті ФОП його податкові зобов’язання та борги стають зобов’язаннями та боргами спадкоємців. Тому їх доведеться погасити.

Питання 5. Що робити, якщо сума боргів померлого ФОП більша за вартість успадкованого майна?

Не хвилюйтеся, такого не може статися, бо в п. 99.1 ПКУ та ст. 1282 ЦКУ сказано, що спадкоємці ФОП, які прийняли спадщину, повинні сплатити податки та борги тільки в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині.

Тобто якщо боргів більше, ніж майна, борги будуть погашені лише частково, все інше спишеться як безнадійний борг.

Тож

спадкоємці можуть не боятися податкових боргів померлого ФОП, бо навіть в найгіршому випадку на їх погашення може піти уся спадщина, але не більше!

Питання 6. Чи можна взагалі відмовитися від спадщини?

Так, це цілком можливо. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (ст. 1273 ЦКУ).

Питання 7. Чи можна прийняти у спадщину майно померлого ФОП, а від боргів відмовитися?

Ні, так чинити не можна. Прийняття або відмова від прийняття спадщини можуть мати місце тільки щодо всього спадкового майна. Тому спадкоємець не вправі прийняти тільки майно померлого ФОП, а від боргів відмовитись.

Якщо спадкоємець прийняв у спадщину майно ФОП, то вважається, що він прийняв усю спадщину, в тому числі і борги ФОП.

Питання 8. Як спадкоємцю отримати переплату з податків та ЄСВ померлого ФОП?

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали ФОП на момент прийняття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

Втім логіка податківців така:

податкову переплату (з платежів за ПКУ) спадкоємець отримати має право (категорія 129.04 БЗ).

Для цього слід надати податківцям заяву про повернення надміру сплаченої суми грошового зобов’язання та свідоцтво про спадщину. Строк — протягом 1095 днів з дня виникнення переплати (пізніше вже не повернуть).

Втім наразі сплив цього строку зупинений п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ;

— ЄСВ-переплату спадкоємець отримати права не має (категорія 201.04.02 ЗІР).

Питання 9. Чи треба знімати з реєстрації РРО/ПРРО померлого ФОП?

Не треба, податківці це зроблять самі (ч. 9 п. 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку реєстрації РРО*, п.3 розд. ІІІ Порядку реєстарції ПРРО**).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

** Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317.

Питання 10. Як звільнити працівників померлого ФОП?

Донедавна не було механізму припинення трудових відносин з померлим ФОП (тільки через суд). Але з 19.07.2022 р. цей механізм з’явився.

Тепер в п. 81 ст. 36 КЗоТ чітко сказано, що трудовий договір може бути припинено у зв’язку зі смертю роботодавця. Як це зробити?

Сам працівник повинен звернутися до будь-якого Центру зайнятості та подати заяву про припинення трудового договору (в паперовій або електронній формі), а також «копії документів, що підтверджують обставини, зазначені у пункті 81 частини першої цієї статті (за наявності)».

Тобто, якщо є копія свідоцтва про смерть ФОП, яку можна отримати від родичів, спадкоємців ФОП, то її слід додати до заяви.

Датою припинення трудових відносин буде вважатися день подання заяви до центру зайнятості.

Втім тут ще слід дочекатися кабміновського Порядку припинення трудового договору у зв’язку зі смертю ФОП. Очевидно, там будуть прописані всі деталі та кроки.

Що ж стосується заборгованості по зарплаті, то її повинні погасити спадкоємці, бо до них переходить не тільки майно, а й борги померлого ФОП.

Якщо ж спадкоємець хоче продовжувати бізнес, то йому треба не тільки зареєструватися у якості ФОП, а ще й переоформити всі трудові договори з працівниками на своє (спадкоємця) ім’я та повідомити свою податкову про найнятих працівників.

Питання 11. Що робити з договорами, які померлий ФОП уклав з партнерами, частково виконав, а частково — ні?

Дивіться, з кожним договором треба розбиратися окремо.

По-перше, в будь-якому договорі може бути прописано, що смерть ФОП є підставою для розірвання договору в односторонньому порядку. Якщо так і є, то цей договір втрачає силу з дня смерті ФОП.

По-друге, є договори, які втрачають силу зі смертю ФОП, бо вони нерозривно пов’язані з особою померлого ФОП і ніхто інший їх виконати не може (ст. 608 ЦКУ).

Це, наприклад, отримання аліментів, отримання відшкодування за шкоду здоров’ю, представництво за довіреністю тощо.

В ЦКУ є ряд договорів, по яким чітко приписано, що вони втрачають силу у разі смерті ФОП. Це:

— договір позички (не плутати з позикою) (ст. 835 ЦКУ), в якому померлий ФОП виступав як користувач;

— договір комісії, згідно якого померлий був комісіонером (ст. 1027 ЦКУ),

— договір доручення (ст. 1008 ЦКУ), згідно якого ФОП міг бути довірителем чи повіреним;

— договір найму, в якому ФОП був орендарем (ст. 781 ЦКУ).

А от

щодо договору найму, згідно якого ФОП виступає орендодавцем, то тут ЦКУ ніяких обмежень не містить, тобто навіть після смерті ФОП такий договір продовжує діяти.

Отже, спадкоємці отримують усі права та обов’язки, які належали ФОП на момент смерті та не припинилися у зв’язку зі смертю (ст. 1218 ЦКУ).

А це значить, що багато договорів, які НЕ пов’язані нерозривно з померлим ФОП, продовжуватимуть діяти. Звичайно, краще буде, якщо спадкоємець підпише додаткову угоду з кожним партнером, щоб замінити сторону договору (померлий ФОП) на себе та дати нові реквізити для оплати рахунків.

З договорами розібралися, а що робити з боргами? Тут теж пам’ятаємо, що всі борги (і те, що контрагенти винні ФОП, і те що він винен їм) — це теж спадщина.

Тому, якщо:

— контрагенти мають борг перед померлим ФОП, вони повинні його сплатити спадкоємцю. Коли? Краще після того, як спадкоємець отримає свідоцтво про спадщину (тобто через 6 місяців з дня смерті ФОП).

Якщо не хочете чекати, доведеться знайти нотаріуса, який погодиться приймати гроші від партнера на депозитний рахунок (відразу попереджаємо, що мало хто погоджується на таке). Якщо знайдете, то все одно доведеться чекати півроку, щоб отримати кошти з депозитного рахунку нотаріуса на рахунок спадкоємця;

— сам ФОП мав борг перед контрагентами, то знову ж таки треба дочекатися свідоцтва про спадщину, а вже потім контрагенти будуть надсилати спадкоємцю вимоги про погашення боргу, які треба буде задовольнити в порядку черги та в межах успадкованого майна.

Висновки

  • Поки що зняття ФОП з держреєстрації не відбувається автоматично. Тож зазвичай спадкоємці надсилають держреєстратору чи податківцям копію свідоцтва про смерть ФОП.
  • Ніякої звітності за померлого ФОП подавати не треба (ні щодо податків, ні щодо ЄСВ).
  • ЄСВ «за померлого ФОП» не треба сплачувати.
  • Але спадкоємці зобов’язані погасити інші податкові зобов’язання померлого ФОП та його борги Але не одразу, а після прийняття спадщини, тобто через півроку.
  • Не бійтесь боргів, спадкоємці сплачують їх лише в межах вартості майна, що успадковується (не більше).
  • Переплату з податків повернути можна, а от ЄСВ-переплату — ні.
  • Від спадщини можна відмовитися, але цілком. Не можна, наприклад, прийняти в спадок гроші і відмовитися від кредитів.
  • Щоб звільнитися у ФОП, який помер, працівник повинен звернутися до будь-якого Центру зайнятості та подати заяву про припинення трудового договору (в паперовій або електронній формі), а також за наявності копію свідоцтва про смерть ФОП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі