Теми статей
Обрати теми

Громадські роботи та ЄСВ з «мінімалки»: шукаємо точки зіткнення

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
В організації за строковим трудовим договором працюють особи, залучені до громадських робіт. Як нарахувати ЄСВ на зарплату таких працівників, якщо вона виявилася нижчою за мінімальну?

Громадські роботи — це особливий вид робіт, до яких залучають, зокрема, осіб, зареєстрованих у центрі зайнятості як безробітні або такі, що шукають роботу. З особами, направленими на громадські роботи, роботодавці укладають строкові трудові договори (п. 5 Порядку організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 175).

Оскільки такі особи зайняті на оплачуваних громадських роботах на умовах строкового трудового договору, то з їх зарплати ЄСВ справляють у загальному порядку. Жодних особливих умов Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI не передбачено. А отже, на «громадськоробітників» поширюється і норма ч. 5 і 6 ст. 8 цього Закону щодо нарахування ЄСВ виходячи з МЗП. При цьому якщо працівник був прийнятий або звільнений у середині місяця та його зарплата виявилася меншою за МЗП, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану зарплату. Якщо ж працівник перебував у трудових відносинах повний місяць, при цьому розмір його зарплати менше МЗП, то ЄСВ у частині нарахувань визначають так: 1218 грн. х «зарплатну» ставку ЄСВ. Справляють ЄСВ з фактично нарахованої зарплати, незалежно від того, дотягує вона до МЗП чи ні. Аналогічні роз’яснення фіскалів надані в листі від 09.04.2015 р. № 12525/7/99-99-17-03-01-17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі