Темы статей
Выбрать темы

Пільги на сплату ЖКП: вивчаємо нові правила

експерт з питань оплати праці Ольховська Олександра, експерт із соціальних питань Бондаренко Ксенія
Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — поп-засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що у правовому полі є категорії громадян, які можуть скористатися пільгою на сплату ЖКП. До недавнього часу «пільгова статусність» була єдиним критерієм для її отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільгу. Які саме і що треба знати при оформленні окресленого «бонусу»? Про це і поговоримо у статті.

* Про оформлення субсидії читайте у спецвипусках «ОП», 2015, № 14/1, с. 3 і № 8/1, с. 3.

Претенденти на пільгу зі сплати ЖКП прописані по всій нормативній базі — як правило, вони вказані в окремих профільних законах. Практика надання ЖКП-пільг таким громадянам вже склалася, але оновлення завітали і сюди. Ще Законом України від 28.12.2014 р. № 76-VIII (діє з 01.01.2015 р.) внесено зміни до законодавчих актів стосовно механізму надання пільг (у тому числі на сплату ЖКП) окремим категоріям громадян. Цей Закон визначив: ЖКП-пільги надаються на підставі постанови КМУ і з 01.07.2015 р. право на їх використання залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу. Тому поява Порядку № 389 (діє з 01.07.2015 р.), яким введено новий механізм із надання пільг на сплату ЖКП, — цілком прогнозована подія. Що революційного він приніс? Давайте вивчати.

Статус & дохід сім’ї: вирішальні фактори для надання ЖКП-пільг

Бажаєте отримати пільгу на сплату ЖКП за Порядком № 389? Для початку вам треба знати три основні моменти.

По-перше: перевірте, чи дійсно ваш статус пільговика підпадає під дію Порядку № 389 (ср. ). Важливо! Повний перелік категорій громадян, на яких поширюється новий механізм надання пільг на сплату ЖКП, наведений у п. 2 цього Порядку. Серед них, зокрема:

багатодітні сім’ї;

— особи начальницького складу податкової міліції, особи рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби;

— особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3, а також дружини (чоловіки) та опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильскою катастрофою;

учасники війни і особи, на яких поширюється дія Закону № 3551;

— особи, які згідно із законами № 3551 і № 3721 мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також вдови (вдівці) та батьки таких померлих осіб.

По-друге, середньомісячний сукупний дохід вашої сім’ї (як сім’ї із пільговиком за Порядком № 389) в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не має перевищувати величину доходу, який дає право на ПСП.

Правила визначення граничного розміру доходу, який дає право на ПСП, прописаний у п.п. 169.4.1 ПКУ. Не вдаватимемось у тонкощі розрахунків, а одразу відзначимо, що у 2015 році розмір цього показника дорівнює 1710 грн.

Проста арифметика: сукупний дохід сім’ї на одну особу перевищив 1710 грн. — родина пільговика не отримає ЖКП-пільгу.

Як розрахувати сукупний дохід сім’ї на одну особу — може немає сенсу і претендувати на ЖКП-пільгу? Наш досвід показав: зробити це не так вже й важко. Але перш ніж сісти за розрахунки, з’ясуйте два моменти: хто є членом сім’ї пільговика та які їх доходи беруть участь в обчисленні сукупного доходу (див. схему на с. 10). Перед тим відзначимо, що тут перш за все орієнтуйтеся на пп. 4 і 5 Порядку № 389.

Увага! При визначенні права на ЖКП-пільгу відштовхуються від нарахованого доходу, тобто його НЕ зменшують на податки і внески.

img 1

Приклад. Багатодітна сім’я (троє дітей — 1, 5 і 8 років) бажають скористатися пільгою на сплату ЖКП. Батько — підприємець на спрощеній системі оподаткування, є платником єдиного податку II групи. Мати — протягом січня — квітня 2015 року не працювала, але щомісячно отримувала допомогу при народженні дитини у сумі 860 грн. Протягом травня — червня 2015 року продовжує отримувати цю допомогу, а також повернулася до роботи і за ці два місяці отримала зарплату у сукупному розмірі 6400 грн.

Батько є єдиноподатником II групи, а тому його місячний дохід беремо на рівні двох прожиткових мінімумів (зараз 1218 грн. х 2 = 2436 грн.). Його дохід за 6 місяців становить: 2436 грн. х 6 = 14616 грн.

Протягом січня — квітня 2015 року мати не працювала, але їй щомісячно виплачують допомогу при народженні дитини. Оскільки вона отримує вказану допомогу, то при обчисленні її доходу за січень — квітень 2015 року не застосовують правило про визначення місячного доходу як для осіб працездатного віку, які не працюють (на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи). Дохід матері за січень — квітень 2015 року становить: 860 грн. х 4 міс. = 3440 грн. У травні — червні 2015 року дохід матері складався із допомоги при народженні дитини і зарплати, загальний розмір якого склав: 860 грн. х 2 міс. + 6400 грн. = 8120 грн.

Тоді середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу становить: (14616 грн. + + 3440 грн. + 8120,00 грн.) : 6 : 5 = 872,53 грн.,

де 6 — 6 місяців (січень — червень 2015 року), за які враховують доходи для призначення пільги з 01.07.2015 р.;

5 — 5 членів багатодітної сім’ї (чоловік, дружина і їх троє дітей).

Ця багатодітна сім’я має право на пільги зі сплати ЖКП, оскільки середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу (872,53 грн.) < граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (1710 грн.).

По-третє, ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців. Якщо право на ЖКП-пільгу визначають у липні — вересні 2015 року, то цю пільгу надають на 6 місяців починаючи із липня 2015 року (п. 10 Порядку № 389). Тобто якщо особа подала документи для призначення ЖКП-пільг у липні, серпні або вересні 2015 року, то орган соцзахисту населення не пізніше вересня 2015 року повинен визначити, чи має право пільговик користуватися відповідними пільгами. Якщо так, то призначать їх з 01.07.2015 р. незалежно від того, у липні, серпні або вересні 2015 року визначалось право на цю пільгу. Такий ось перехідний момент.

Далі ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців з місяця визначення відповідного права (п. 9 Порядку № 389). Наприклад, пільговик надасть документи для отримання ЖКП-пільги у жовтні 2015 року і у цьому ж місяці орган соцзахисту населення визначить його право на таку пільгу (на це йому відведено 10 днів). Тоді пільговик отримуватиме ЖКП-пільгу протягом жовтня 2015 року — березня 2016 року.

Пакет документів для отримання ЖКП-пільг

Вирішили реалізувати право на пільгу зі сплати ЖКП? На жаль, паперової тяганини вам не уникнути. Для отримання цього «бонусу» пільговик подає декларацію і довідки про доходи усіх членів сім’ї до органу соцзахисту населення за місцем проживання (перебування на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП)).

Довідки про доходи. Дійсно, пільговик повинен зібрати довідки про свої доходи і доходи усіх членів своєї сім’ї, отримані за 6 попередніх місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою. Виняток: довідки про розмір пенсії і соцдопомоги подавати не потрібно. Чому? Орган соцзахисту населення володіє інформацією про розмір соцдопомоги, а відомості про пенсійні виплати самостійно запитує у ПФУ. Не потрібна довідка про доходи й фізособам, які є підприємцями-єдиноподатниками, адже дохід від їх підприємницької діяльності зафіксований для цілей застосування Порядку № 389 (див. схему на с. 10).

Важливо! Роботодавець складає довідку про зарплату (інші нараховані виплати) працівнику, якому вона необхідна для отримання ЖКП-пільги, у довільній формі*. Також допустимо скористатися формою довідки, затвердженою наказом Мінпраці від 27.08.2004 р. № 192 (у редакції наказу Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 591).

* Ми розповідали про складання такої довідки у статті «Працівник вимагає довідку з роботи: як бути та що робити» // спецвипуск «ОП», 2014, № 18/1, с. 13.

У довідці роботодавець обов’язково вказує: нараховані доходи (з урахуванням ЄСВ, ПДФО і ВЗ) за 6 попередніх календарних місяців. Якщо використовує затверджену форму — заповнює інші передбачені формою довідки колонки (суми ПДФО і сплачених аліментів).

Увага! Якщо особа не отримує доходи, то повинна надати документи, що підтверджують їх відсутність (наприклад, трудову книжку, в якій останній запис зроблено про звільнення). Розповсюджений випадок — жінка отримувала лише щомісячну допомогу при народженні дитини і не працювала, оскільки перебувала у відпустці для догляду за дитиною. За цих обставин вона не подає довідку від роботодавця про відсутність доходу.

Декларація про доходи. Форма декларації про доходи сім’ї пільговика наведена у додатку до Порядку № 389. У принципі, якщо довідки про доходи у вас на руках, то заповнити цю форму цілком під силу. Візьмемо дані прикладу (див. с. 10) і наведемо зразок заповнення п. 3 розділу I і розділу II декларації.

img 2

Пам’ятайте! Пакет документів для отримання ЖКП-пільги за Порядком № 389 необхідно подавати кожні 6 місяців. Наприклад, пільговику призначено пільгу на сплату ЖКП у липні 2015 року. ЖКП-пільгу йому призначено на 6 місяців, тобто останній місяць користування цією пільгою — грудень 2015 року. Щоб отримувати цю пільгу й надалі, він повинен надати довідки про доходи і декларацію у січні 2016 року. Виключення стосується лише пільговиків і членів їх сім’ї, якщо вони отримують виключно пенсію та виплати від органу соцзахисту населення.

Що далі? Орган соцзахисту населення перевіряє відомості, вказані у декларації і довідках про доходи + за потреби запитує потрібну йому інформацію. Після проведення усіх звірок і розрахунків — визначає, чи дійсно пільговик
може скористатися ЖКП-пільгою. Про своє рішення орган соцзахисту населення повідомляє пільговика.

Наостанок застережемо: уважно ставтеся до заповнення документів і вказуйте в них лише правильні дані. Надання пільг припиняється, якщо пільговик приховав або навмисно подав недостовірні відомості, які вплинули на визначення права на ЖКП-пільгу. У цьому разі надання пільги припиняється із місяця, в якому виявлено порушення. При цьому пільговик має відшкодувати суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги (п. 14 Порядку № 389).

Висновки:

— З 01.07.2015 р. окремим категоріям пільговиків ЖКП-пільгу призначають у разі, якщо середньомісячний сукупний дохід його сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (у 2015 році — 1710 грн.).

— Для реалізації права на ЖКП-пільгу пільговик подає довідки про доходи, отримані ним і членами його сім’ї за 6 календарних місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою + декларацію за формою, наведеною у додатку до Порядку № 389.

Використані документи і скорочення

Закон № 3551Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Закон № 3721 — Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII.

Порядок № 389Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389.

ЖКП — житлово-комунальні послуги.

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше