Теми статей
Обрати теми

Пільги на сплату ЖКП: вивчаємо нові правила

експерт з питань оплати праці Ольховська Олександра, експерт із соціальних питань Бондаренко Ксенія
Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — поп-засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що у правовому полі є категорії громадян, які можуть скористатися пільгою на сплату ЖКП. До недавнього часу «пільгова статусність» була єдиним критерієм для її отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільгу. Які саме і що треба знати при оформленні окресленого «бонусу»? Про це і поговоримо у статті.

* Про оформлення субсидії читайте у спецвипусках «ОП», 2015, № 14/1, с. 3 і № 8/1, с. 3.

Претенденти на пільгу зі сплати ЖКП прописані по всій нормативній базі — як правило, вони вказані в окремих профільних законах. Практика надання ЖКП-пільг таким громадянам вже склалася, але оновлення завітали і сюди. Ще Законом України від 28.12.2014 р. № 76-VIII (діє з 01.01.2015 р.) внесено зміни до законодавчих актів стосовно механізму надання пільг (у тому числі на сплату ЖКП) окремим категоріям громадян. Цей Закон визначив: ЖКП-пільги надаються на підставі постанови КМУ і з 01.07.2015 р. право на їх використання залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу. Тому поява Порядку № 389 (діє з 01.07.2015 р.), яким введено новий механізм із надання пільг на сплату ЖКП, — цілком прогнозована подія. Що революційного він приніс? Давайте вивчати.

Статус & дохід сім’ї: вирішальні фактори для надання ЖКП-пільг

Бажаєте отримати пільгу на сплату ЖКП за Порядком № 389? Для початку вам треба знати три основні моменти.

По-перше: перевірте, чи дійсно ваш статус пільговика підпадає під дію Порядку № 389 (ср. ). Важливо! Повний перелік категорій громадян, на яких поширюється новий механізм надання пільг на сплату ЖКП, наведений у п. 2 цього Порядку. Серед них, зокрема:

багатодітні сім’ї;

— особи начальницького складу податкової міліції, особи рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби;

— особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3, а також дружини (чоловіки) та опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильскою катастрофою;

учасники війни і особи, на яких поширюється дія Закону № 3551;

— особи, які згідно із законами № 3551 і № 3721 мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також вдови (вдівці) та батьки таких померлих осіб.

По-друге, середньомісячний сукупний дохід вашої сім’ї (як сім’ї із пільговиком за Порядком № 389) в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не має перевищувати величину доходу, який дає право на ПСП.

Правила визначення граничного розміру доходу, який дає право на ПСП, прописаний у п.п. 169.4.1 ПКУ. Не вдаватимемось у тонкощі розрахунків, а одразу відзначимо, що у 2015 році розмір цього показника дорівнює 1710 грн.

Проста арифметика: сукупний дохід сім’ї на одну особу перевищив 1710 грн. — родина пільговика не отримає ЖКП-пільгу.

Як розрахувати сукупний дохід сім’ї на одну особу — може немає сенсу і претендувати на ЖКП-пільгу? Наш досвід показав: зробити це не так вже й важко. Але перш ніж сісти за розрахунки, з’ясуйте два моменти: хто є членом сім’ї пільговика та які їх доходи беруть участь в обчисленні сукупного доходу (див. схему на с. 10). Перед тим відзначимо, що тут перш за все орієнтуйтеся на пп. 4 і 5 Порядку № 389.

Увага! При визначенні права на ЖКП-пільгу відштовхуються від нарахованого доходу, тобто його НЕ зменшують на податки і внески.

img 1

Приклад. Багатодітна сім’я (троє дітей — 1, 5 і 8 років) бажають скористатися пільгою на сплату ЖКП. Батько — підприємець на спрощеній системі оподаткування, є платником єдиного податку II групи. Мати — протягом січня — квітня 2015 року не працювала, але щомісячно отримувала допомогу при народженні дитини у сумі 860 грн. Протягом травня — червня 2015 року продовжує отримувати цю допомогу, а також повернулася до роботи і за ці два місяці отримала зарплату у сукупному розмірі 6400 грн.

Батько є єдиноподатником II групи, а тому його місячний дохід беремо на рівні двох прожиткових мінімумів (зараз 1218 грн. х 2 = 2436 грн.). Його дохід за 6 місяців становить: 2436 грн. х 6 = 14616 грн.

Протягом січня — квітня 2015 року мати не працювала, але їй щомісячно виплачують допомогу при народженні дитини. Оскільки вона отримує вказану допомогу, то при обчисленні її доходу за січень — квітень 2015 року не застосовують правило про визначення місячного доходу як для осіб працездатного віку, які не працюють (на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи). Дохід матері за січень — квітень 2015 року становить: 860 грн. х 4 міс. = 3440 грн. У травні — червні 2015 року дохід матері складався із допомоги при народженні дитини і зарплати, загальний розмір якого склав: 860 грн. х 2 міс. + 6400 грн. = 8120 грн.

Тоді середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу становить: (14616 грн. + + 3440 грн. + 8120,00 грн.) : 6 : 5 = 872,53 грн.,

де 6 — 6 місяців (січень — червень 2015 року), за які враховують доходи для призначення пільги з 01.07.2015 р.;

5 — 5 членів багатодітної сім’ї (чоловік, дружина і їх троє дітей).

Ця багатодітна сім’я має право на пільги зі сплати ЖКП, оскільки середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу (872,53 грн.) < граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (1710 грн.).

По-третє, ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців. Якщо право на ЖКП-пільгу визначають у липні — вересні 2015 року, то цю пільгу надають на 6 місяців починаючи із липня 2015 року (п. 10 Порядку № 389). Тобто якщо особа подала документи для призначення ЖКП-пільг у липні, серпні або вересні 2015 року, то орган соцзахисту населення не пізніше вересня 2015 року повинен визначити, чи має право пільговик користуватися відповідними пільгами. Якщо так, то призначать їх з 01.07.2015 р. незалежно від того, у липні, серпні або вересні 2015 року визначалось право на цю пільгу. Такий ось перехідний момент.

Далі ЖКП-пільгу призначають на 6 місяців з місяця визначення відповідного права (п. 9 Порядку № 389). Наприклад, пільговик надасть документи для отримання ЖКП-пільги у жовтні 2015 року і у цьому ж місяці орган соцзахисту населення визначить його право на таку пільгу (на це йому відведено 10 днів). Тоді пільговик отримуватиме ЖКП-пільгу протягом жовтня 2015 року — березня 2016 року.

Пакет документів для отримання ЖКП-пільг

Вирішили реалізувати право на пільгу зі сплати ЖКП? На жаль, паперової тяганини вам не уникнути. Для отримання цього «бонусу» пільговик подає декларацію і довідки про доходи усіх членів сім’ї до органу соцзахисту населення за місцем проживання (перебування на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП)).

Довідки про доходи. Дійсно, пільговик повинен зібрати довідки про свої доходи і доходи усіх членів своєї сім’ї, отримані за 6 попередніх місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою. Виняток: довідки про розмір пенсії і соцдопомоги подавати не потрібно. Чому? Орган соцзахисту населення володіє інформацією про розмір соцдопомоги, а відомості про пенсійні виплати самостійно запитує у ПФУ. Не потрібна довідка про доходи й фізособам, які є підприємцями-єдиноподатниками, адже дохід від їх підприємницької діяльності зафіксований для цілей застосування Порядку № 389 (див. схему на с. 10).

Важливо! Роботодавець складає довідку про зарплату (інші нараховані виплати) працівнику, якому вона необхідна для отримання ЖКП-пільги, у довільній формі*. Також допустимо скористатися формою довідки, затвердженою наказом Мінпраці від 27.08.2004 р. № 192 (у редакції наказу Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 591).

* Ми розповідали про складання такої довідки у статті «Працівник вимагає довідку з роботи: як бути та що робити» // спецвипуск «ОП», 2014, № 18/1, с. 13.

У довідці роботодавець обов’язково вказує: нараховані доходи (з урахуванням ЄСВ, ПДФО і ВЗ) за 6 попередніх календарних місяців. Якщо використовує затверджену форму — заповнює інші передбачені формою довідки колонки (суми ПДФО і сплачених аліментів).

Увага! Якщо особа не отримує доходи, то повинна надати документи, що підтверджують їх відсутність (наприклад, трудову книжку, в якій останній запис зроблено про звільнення). Розповсюджений випадок — жінка отримувала лише щомісячну допомогу при народженні дитини і не працювала, оскільки перебувала у відпустці для догляду за дитиною. За цих обставин вона не подає довідку від роботодавця про відсутність доходу.

Декларація про доходи. Форма декларації про доходи сім’ї пільговика наведена у додатку до Порядку № 389. У принципі, якщо довідки про доходи у вас на руках, то заповнити цю форму цілком під силу. Візьмемо дані прикладу (див. с. 10) і наведемо зразок заповнення п. 3 розділу I і розділу II декларації.

img 2

Пам’ятайте! Пакет документів для отримання ЖКП-пільги за Порядком № 389 необхідно подавати кожні 6 місяців. Наприклад, пільговику призначено пільгу на сплату ЖКП у липні 2015 року. ЖКП-пільгу йому призначено на 6 місяців, тобто останній місяць користування цією пільгою — грудень 2015 року. Щоб отримувати цю пільгу й надалі, він повинен надати довідки про доходи і декларацію у січні 2016 року. Виключення стосується лише пільговиків і членів їх сім’ї, якщо вони отримують виключно пенсію та виплати від органу соцзахисту населення.

Що далі? Орган соцзахисту населення перевіряє відомості, вказані у декларації і довідках про доходи + за потреби запитує потрібну йому інформацію. Після проведення усіх звірок і розрахунків — визначає, чи дійсно пільговик
може скористатися ЖКП-пільгою. Про своє рішення орган соцзахисту населення повідомляє пільговика.

Наостанок застережемо: уважно ставтеся до заповнення документів і вказуйте в них лише правильні дані. Надання пільг припиняється, якщо пільговик приховав або навмисно подав недостовірні відомості, які вплинули на визначення права на ЖКП-пільгу. У цьому разі надання пільги припиняється із місяця, в якому виявлено порушення. При цьому пільговик має відшкодувати суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги (п. 14 Порядку № 389).

Висновки:

— З 01.07.2015 р. окремим категоріям пільговиків ЖКП-пільгу призначають у разі, якщо середньомісячний сукупний дохід його сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП (у 2015 році — 1710 грн.).

— Для реалізації права на ЖКП-пільгу пільговик подає довідки про доходи, отримані ним і членами його сім’ї за 6 календарних місяців перед місяцем звернення за ЖКП-пільгою + декларацію за формою, наведеною у додатку до Порядку № 389.

Використані документи і скорочення

Закон № 3551Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Закон № 3721 — Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII.

Порядок № 389Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389.

ЖКП — житлово-комунальні послуги.

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі