№16/1

Оплата труда, август, 2015/№ 16/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Працівник порушив трудову дисципліну: метод «батога» у дії Обов’язки працівника прописують одразу у декількох внутрішніх документах (для надійності). Причому фіксують не тільки перелік власне посадових обов’язків працівника. Вимоги висувають і до дисципліни його праці: вчасно приходити на роботу, своєчасно виконувати розпорядження керівників… Працівник знає все це як таблицю множення і все одно спіткнувся — здійснив дисциплінарний проступок. Що робити роботодавцю? Є два варіанти розвитку подій: пожурити-пробачити працівника або притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Перш ніж запустити кнопку «Пуск» на другому варіанті, ознайомтеся із цією статтею. У ній ми розглянули види дисциплінарних стягнень і механізми їх застосування.
  • Пільги на сплату ЖКП: вивчаємо нові правила Збільшення тарифів на ЖКП змусило замислитися: які методи застосувати, аби зменшити цю статтю витрат у сімейному бюджеті? Субсидія* — поп-засіб на шляху до вирішення цієї проблеми. Але на ній світ клином не зійшовся. Річ у тім, що у правовому полі є категорії громадян, які можуть скористатися пільгою на сплату ЖКП. До недавнього часу «пільгова статусність» була єдиним критерієм для її отримання. Проте з 01.07.2015 р. ситуація змінилась — тепер в окремих випадках бути тільки пільговиком замало, адже нормативне підґрунтя висуває більш жорсткі вимоги для реалізації права на ЖКП-пільгу. Які саме і що треба знати при оформленні окресленого «бонусу»? Про це і поговоримо у статті.
  • Допомога по безробіттю: ставка на новий Порядок Уже давно ведеться мова про затвердження нового Порядку призначення допомоги по безробіттю. Від слів до справи — і ось улітку перед нами красується новий нормативний документ з цього питання. Які причини його прийняття? Законодавчий ґрунт уже було підготовлено, але підзаконний — ні. Попередник нового Порядку потребував модернізації, зокрема, його норми не узгоджувалися з сучасними подіями, що відбуваються в країні, — наприклад, у ньому не порушувалися питання виплати допомоги по безробіттю внутрішнім переселенцям. Щоб не перекроювати «старенького», чиновники прийняли новий Порядок. Чого від нього чекати, читайте у статті.
  • Працівник відмовляється від щорічної відпустки: як бути роботодавцю Працівник нашої установи не бажає скористатися щорічною відпусткою вже два роки поспіль. Чи допустимо це? Якщо ні, то як нам діяти?
  • Щорічна відпустка одночасно за основним місцем роботи і сумісництвом — обов’язкова умова для бюджетників Працівник бюджетної установи працює сторожем за основною посадою, а з 02.07.2015 р. ще й підсобним робітником на 0,5 ставки за сумісництвом у цій же установі. Установа не належить до переміщуваних із зони АТО. У серпні 2015 року цьому працівнику як сторожу надають щорічну відпустку повної тривалості. Чи необхідно йому одночасно надати щорічну відпустку повної тривалості і як суміснику незважаючи на те, що за посадою підсобного робітника він відпрацював менше 6 місяців?
  • Працівник демобілізувався, але на роботу не вийшов: які дії роботодавця Від військового комісаріату нам стало відомо: наш працівник, призваний на військову службу на особливий період, був демобілізований 12.08.2015 р. (військову службу за контрактом не продовжив). Проте на роботу він так і не вийшов, з роботодавцем не зв’язався. Чи можна звільнити такого працівника?
  • Відпустки за кілька періодів: скільки заяв і наказів оформити Працівник нашої установи з 31.08.2015 р. бажає скористатися щорічною відпусткою за робочий рік з 01.02.2014 р. по 31.01.2015 р. тривалістю 12 календарних днів і за робочий рік з 01.02.2015 р. по 31.01.2016 р. тривалістю 14 календарних днів, соцвідпусткою на дітей за 2013 і 2014 роки тривалістю 20 календарних днів. Як оформити надання таких відпусток: однією заявою від працівника і одним наказом про надання цих відпусток або ж для кожної відпустки має бути окрема заява і окремий наказ про надання відпустки?
  • Не хлібом єдиним: нематеріальна мотивація персоналу Чому Іванов і Петров отримують однакову зарплату, але один працює натхненно і на межі своїх сил, а інший — то ухиляється, то спізнюється, то хворіє? Знайоме запитання? Його часто ставлять керівники: інколи самі собі, інколи експертам у сфері мотивації праці. Відповідь, загалом, теж очевидна, хоча в сучасних ринкових умовах і дещо крамольна — схоже, гроші не вирішують усе. Ось так. Ми звикли, що вони потрібні, що їх не вистачає, що це універсальне спонукання до професійної діяльності… Аж ні, є щось важливіше. Про те, як іще, крім грошової винагороди, мотивувати персонал, — читайте в цій статті.
  • Як переконати співрозмовника Сперечаєтеся з колегою про те, як вирішити виробниче питання, відстоюєте свою позицію на нараді, лаєте дитину за безлад у кімнаті? У всіх цих випадках ви прагнете одного — щоб співрозмовник погодився з вами, прийняв вашу точку зору і змінив свою поведінку. Як же навчитися бути переконливим? Читайте і дізнаєтеся!
  • Перелік професійних свят і пам’ятних дат у вересні 2015 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше