Темы статей
Выбрать темы

Підстава для звільнення «припинення повноважень посадових осіб»: чи стосується це ОМС

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Заступник сільського голови (не з числа депутатів) звільняється через закінчення строку повноважень. Чи можна його звільнити за підставою, викладеною у п. 5 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб), та виплатити вихідну допомогу у розмірі шестимісячного середнього заробітку?

У п. 5 ст. 41 КЗпП викладено таку підставу для розірвання трудового договору, як «припинення повноважень посадових осіб». У разі звільнення працівника за цією підставою роботодавець має виплатити йому вихідну допомогу у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток ( ст. 44 КЗпП). Такі норми запроваджені з 01.06.2014 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 13.05.2014 р. № 1255-VII (далі — Закон № 1255).

Головне питання: кого розуміти під посадовими особами для застосування підстави для розірвання трудового договору, викладеної у п. 5 ст. 41 КЗпП? Як правило, за «традиційним» підходом посадовою особою вважають особу, наділену організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими функціями.

Але при визначенні кола осіб, яких може бути звільнено за п. 5 ст. 41 КЗпП, слід враховувати й інші фактори. Зауважимо, що Законом № 1255 зміни вносилися не тільки до КЗпП, але й до, зокрема, Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV та Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Так ось доповнення, що містилися у Законі № 1255, прив’язані до господарських товариств.

Зверніть увагу! Підстава для розірвання трудового договору, викладена у п. 5 ст. 41 КЗпП, стосується тільки членів виконавчого органу господарського товариства. Тобто, інакше кажучи, таку підставу для звільнення застосовують лише по відношенню до директорів, членів правління тощо.

З підставою для звільнення за п. 5 ст. 41 КЗпП розібралися. Тепер повертаємось до ситуації, викладеної у запитанні. Для початку з’ясуємо нюанси із затвердження на посаді і звільнення з посади заступника сільського голови не з числа депутатів. Так, прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою ( ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III ).

При цьому слід пам’ятати: виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Після закінчення повноважень ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету ( ч. 1 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, далі — Закон № 280).

Тобто звільнення заступника сільського (селищного, міського) голови з питань діяльності виконавчих органів ради відбувається у разі формування нового складу виконавчого комітету, в якому зазначена особа не затверджена. При цьому звільнення здійснюють на підставі ст. 51 Закону № 280. Тобто у такому випадку припинення трудових відносин регулюється не КЗпП, а спеціальним Законом.

Висновок: Звільнення заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів відбувається на підставі ст. 51 Закону № 280. Такому заступнику не може бути виплачена вихідна допомога у розмірі шестимісячного середнього заробітку. Причина: для виплати цієї вихідної допомоги звільнення має проводитися за п. 5 ст. 41 КЗпП, а ця підстава застосовується лише при розірванні трудового договору з членами виконавчого органу господарського товариства.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше