Теми статей
Обрати теми

Підстава для звільнення «припинення повноважень посадових осіб»: чи стосується це ОМС

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Заступник сільського голови (не з числа депутатів) звільняється через закінчення строку повноважень. Чи можна його звільнити за підставою, викладеною у п. 5 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб), та виплатити вихідну допомогу у розмірі шестимісячного середнього заробітку?

У п. 5 ст. 41 КЗпП викладено таку підставу для розірвання трудового договору, як «припинення повноважень посадових осіб». У разі звільнення працівника за цією підставою роботодавець має виплатити йому вихідну допомогу у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток ( ст. 44 КЗпП). Такі норми запроваджені з 01.06.2014 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 13.05.2014 р. № 1255-VII (далі — Закон № 1255).

Головне питання: кого розуміти під посадовими особами для застосування підстави для розірвання трудового договору, викладеної у п. 5 ст. 41 КЗпП? Як правило, за «традиційним» підходом посадовою особою вважають особу, наділену організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими функціями.

Але при визначенні кола осіб, яких може бути звільнено за п. 5 ст. 41 КЗпП, слід враховувати й інші фактори. Зауважимо, що Законом № 1255 зміни вносилися не тільки до КЗпП, але й до, зокрема, Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV та Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Так ось доповнення, що містилися у Законі № 1255, прив’язані до господарських товариств.

Зверніть увагу! Підстава для розірвання трудового договору, викладена у п. 5 ст. 41 КЗпП, стосується тільки членів виконавчого органу господарського товариства. Тобто, інакше кажучи, таку підставу для звільнення застосовують лише по відношенню до директорів, членів правління тощо.

З підставою для звільнення за п. 5 ст. 41 КЗпП розібралися. Тепер повертаємось до ситуації, викладеної у запитанні. Для початку з’ясуємо нюанси із затвердження на посаді і звільнення з посади заступника сільського голови не з числа депутатів. Так, прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснюється шляхом затвердження відповідною радою ( ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III ).

При цьому слід пам’ятати: виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Після закінчення повноважень ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету ( ч. 1 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, далі — Закон № 280).

Тобто звільнення заступника сільського (селищного, міського) голови з питань діяльності виконавчих органів ради відбувається у разі формування нового складу виконавчого комітету, в якому зазначена особа не затверджена. При цьому звільнення здійснюють на підставі ст. 51 Закону № 280. Тобто у такому випадку припинення трудових відносин регулюється не КЗпП, а спеціальним Законом.

Висновок: Звільнення заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів відбувається на підставі ст. 51 Закону № 280. Такому заступнику не може бути виплачена вихідна допомога у розмірі шестимісячного середнього заробітку. Причина: для виплати цієї вихідної допомоги звільнення має проводитися за п. 5 ст. 41 КЗпП, а ця підстава застосовується лише при розірванні трудового договору з членами виконавчого органу господарського товариства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі