Теми статей
Обрати теми

«Святкове перенесення» вихідного дня при неповному тижні: коли застосовувати

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Від правильного розподілу часу роботи і відпочинку залежить чимало. Насамперед оплата праці. Помилки можуть призвести до найрізноманітніших наслідків: від обурення працівників до штрафів за порушення трудового законодавства. Тому так важливо правильно скласти графік роботи і підприємства (установи, організації), і працівника. Передбачити треба не тільки робочі дні, а й визначити вихідні, за необхідності — здійснити їх перенесення тощо.

Щоб розставити всі крапки над «і», спочатку з’ясуємо, в які дні працівники відпочивають (дні відпусток до уваги не беремо).

«Святково-вихідний» відпочинок: законодавчий фундамент

Вичерпний перелік святкових і неробочих днів установлено ст. 73 КЗпП*. У 2015 році таких календарних днів уже 11**. Нагадаємо їх для поточного року:

* Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII.

** З 25.03.2015 р. виключний перелік святкових і неробочих днів поповнився ще одним днем — День захисника України, який тепер щороку відзначатимемо 14 жовтня. — Прим. ред.

святкові дні: 1 січня — Новий рік; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих; 9 травня — День Перемоги; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День незалежності України; 14 жовтня — День захисника України;

неробочі дні (дні релігійних свят): 7 січня — Різдво Христове; 12 квітня — Пасха (Великдень); 31 травня — Трійця.

Крім святкових (неробочих) днів, працівники мають право на щотижневий відпочинок — вихідні дні.

Вихідні дні — це дні, в які працівник не працює відповідно до графіка роботи установи чи графіка виходу на роботу (графіка змінності). При 5-денному робочому тижні передбачено два вихідні дні, при 6-денному — один. Загальним вихідним днем є неділя ( ст. 67 КЗпП).

Якщо графіком передбачено 5-денний робочий тиждень із двома вихідними, то другий вихідний день, якщо це не передбачено законодавством, визначають самостійно і погоджують таке рішення з виборним органом первинної профспілкової організації або профспілковим представником роботодавця. Другий вихідний день, як правило, установлюють підряд із загальним вихідним днем. Найчастіше це субота або понеділок. Хоча другим вихідним може бути будь-який інший день тижня.

Робочий календар на 2015 рік для 5-денного робочого тижня визначає 115 днів відпочинку (104 вихідні дні і 11 святкових та неробочих днів). Для 6-денного робочого тижня кількість таких днів менша — 63 (52 вихідні дні та 11 святкових і неробочих)***.

*** Норму тривалості робочого часу на 2015 рік при 5-денному і 6-денному робочому тижні знайдете в «ОП», 2015, № 1, с. 31 і № 2, с. 29; для 5-денки з урахуванням нового святкового дня — в «ОП», 2015, № 8/1, с. 31. — Прим. ред.

Святковий і вихідний дні збіглися: переносимо вихідний

За загальним правилом, коли святковий або неробочий день ( ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним, то вихідний день переносять на наступний після святкового або неробочого дня ( ч. 3 ст. 67 КЗпП).

У 2015 році для 5-денки це правило діяло для таких дат: 8 березня, 12 квітня, 2 травня, 9 травня, 31 травня, 28 червня. Усі ці святкові та неробочі дні припали на суботу або неділю (вихідні дні, установлені для 5-денного робочого тижня).

Зверніть увагу! У разі збігу святкового та неробочого дня з вихідним і, отже, перенесення вихідного дня змінюється статус днів.

Що під цим мають на увазі? «Співпадаючий» вихідний стає святковим або неробочим, а наступний за святковим і неробочим днем — вихідним (він за графіком (якби не було свята) був би робочим, див. таблицю на с. 29).

Перенесення вихідного дня на наступний день після святкового (неробочого) у 2015 році для 5-денки

Дата (день тижня) святкового (неробочого) дня, що збігся з вихідним

Дата (день тижня) з урахуванням перенесення

святковий (неробочий) день

вихідний день

8 березня (неділя)

8 березня (неділя)

9 березня (понеділок)

12 квітня (неділя)

12 квітня (неділя)

13 квітня (понеділок)

2 травня (субота)

2 травня (субота)

4 травня (понеділок)

9 травня (субота)

9 травня (субота)

11 травня (понеділок)

31 травня (неділя)

31 травня (неділя)

1 червня (понеділок)

28 червня (неділя)

28 червня (неділя)

29 червня (понеділок)

Як бачимо з таблиці, у разі таких «святково-вихідних» збігів і перенесень понеділок, робочий день для 5-денки з двома вихідними в суботу та неділю, трансформується у вихідний.

Це загальне правило перенесення вихідних днів. А як діяти в ситуації, коли працівник або підприємство, установа, організація працюють в режимі неповного робочого тижня?

«Неповний» час роботи і «святкові перенесення» вихідного дня: табу VS добро

При нормальній тривалості робочого часу норма не може перевищувати 40 годин на тиждень ( ст. 50 КЗпП). Проте законодавство дозволяє встановлювати працівникам особливий режим роботи — неповний робочий час. Ініціатива може виходити як від працівника ( ст. 56 КЗпП), так і від роботодавця ( ст. 32 КЗпП).

Установити неповний робочий час можна шляхом:

— неповного робочого дня;

— неповного робочого тижня;

— поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня.

При цьому працівники отримують зарплату не в повному розмірі, а пропорційно відпрацьованому часу.

Якщо працівнику зменшили кількість днів роботи (неповний робочий тиждень), то, крім установлених вихідних днів (субота і неділя — для 5-денного робочого тижня), у нього з’явився ще один (декілька) вільний від роботи день.

Важливо! Вільний від роботи день не є вихідним!

При неповному робочому тижні кількість установлених графіком роботи вихідних днів не змінюється! У цьому випадку їх як було два на тиждень, стільки і залишилося (наприклад, субота і неділя).

Саме цим слід керуватися при перенесенні вихідного дня в ситуації, коли святковий (неробочий) день збігся з вихідним. Тобто норма ч. 3 ст. 67 КЗпП стосується ситуацій, коли святкові (неробочі) дні збігаються з вихідними, які встановлено графіком роботи для нормальної тривалості робочого часу.

У яких випадках необхідно здійснити «святково-вихідні» перенесення при неповному робочому тижні, розглянемо на прикладах.

Святковий день збігається з вихідним

Приклад 1. Працівник працює в режимі неповного робочого тижня. Крім загальних вихідних днів (субота і неділя), йому встановлено 1 вільний від роботи день у п’ятницю. Святковий день 28 червня 2015 року припав на неділю. Чи переноситься для такого працівника вихідний день на понеділок 29 червня 2015 року?

Найголовніше — чітко визначити статус кожного із зазначених днів. У цій ситуації п’ятниця є для працівника вільним від роботи днем, а субота і неділя — вихідними днями, установленими графіком роботи для 5-денного робочого тижня.

Святковий день 28 червня припав на неділю, яка для працівника є вихідним. Тому такий вихідний день переноситься на понеділок 29.06.2015 р. (колишній робочий день).

Відпочивати працівник повинен був 4 дні підряд: п’ятниця 26 червня (вільний від роботи день), субота 27 червня (вихідний), неділя 28 червня (святковий) і понеділок 29 червня (новий вихідний у зв’язку зі «святковим» перенесенням).

Приклад 2. На підприємстві графіком роботи встановлено вихідні дні в неділю і понеділок (загальні вихідні для працівників). Працівнику з неповним робочим тижнем, крім загальних вихідних днів, установлено 1 вільний від роботи день у суботу. Святковий день (28.06.2015 р.) припав на неділю. Чи треба було переносити вихідний день на вівторок — 30.06.2015 р.?

Установлені графіком вихідні дні (неділя і понеділок) відповідають нормальній тривалості робочого часу. Тому в такій ситуації також працює норма ч. 3 ст. 67 КЗпП (ср. ). Оскільки святковий день (28.06.2015 р.) збігся з вихідним, то вихідний день переноситься на вівторок (30.06.2015 р.).

Для працівника з неповним робочим тижнем таке перенесення також діє, адже святковий день (28.06.2015 р.) припав на неділю, яка для нього є вихідним. А значить, відпочивати такий працівник повинен був у такі дні: субота 27 червня (вільний від роботи день), неділя 28 червня (святковий день), 29 червня (вихідний день за графіком) і 30 червня (новий вихідний день у зв’язку з перенесенням).

Святковий день збігається з вільним від роботи

Приклад 3. Працівник працює в режимі неповного робочого тижня. Крім загальних вихідних днів (субота і неділя), йому встановлено 1 вільний від роботи день у понеділок. Чи переносити 24 серпня 2015 року (понеділок) на вівторок — 25.08.2015 р.?

Як ми вже з’ясували, додатковий день відпочинку щопонеділка (через неповний робочий тиждень) є вільним від роботи днем, а не вихідним. Тому в разі збігу святкового дня (24 серпня, понеділок) з вільним від роботи днем на вівторок (25 серпня) такий день не переноситься*.

* Аналогічні роз’яснення наведено в листі Мінсоцполітики від 28.02.2014 р. № 66/13/116-14.

Перенесений вихідний збігається з вільним від роботи

Приклад 4. Працівник працює в режимі неповного робочого тижня (4-денка з робочими днями вівторок — п’ятниця). Звичайні вихідні для нього — субота і неділя, понеділок — 1 вільний від роботи день. Святковий день 28 червня припав на неділю. Чи треба було переносити вихідний день на вівторок 30 червня 2015 року?

У цій ситуації додатково нічого переносити не треба. За загальним правилом вихідний з неділі 28.06.2015 р. перенесли на понеділок 29.06.2015 р. Цього дня (що став вихідним, 29.06.2015 р.) працівник і так не працював: понеділок для нього є вільним від роботи днем згідно з режимом неповного робочого тижня. Тому він не відчув перенесення вихідного дня з неділі на понеділок.

На вівторок (30.06.2015 р.) переносити вихідний також не треба, адже понеділок (у загальному випадку при перенесенні такий робочий день повинен перетворитися на вихідний) є для такого працівника вільним від роботи днем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі