Темы статей
Выбрать темы

Додаткова відпустка на дітей: якщо неповнолітня дитина вже одружена…

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
В установі працює жінка — одинока мати. У неї є 16-річна донька (дата народження — 30.01.99 р.), яка у червні 2015 року вийшла заміж. Чи може працівниця скористатися правом на додаткову відпустку на дітей у 2015 році?

Як правило, подібні питання працівники адресують спеціалістам кадрових служб. Давайте з’ясуємо, чи реально працівниці отримати додатковий відпочинок для спілкування з донькою або сином, які вже взяли шлюб.

Розпочнемо розгляд із ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). У ній ідеться про таку підставу для надання соціальної додаткової відпустки на дітей, як «одинока матір». При цьому норма статті не визначає граничного віку дитини, після досягнення якого працівниця — одинока мати не зможе скористатися такою відпусткою.

Тому тут треба відштовхуватися від визначення «дитина», наведеного одразу у кількох нормативних документах: ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III, ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III та ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII. Оскільки такий термін нам знадобиться для відповіді на запитання, наведемо його найбільш розгорнуте визначення: дитина — особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом вона не набуває прав повнолітньої раніше. Кожне слово тут ключове.

Зверніть увагу! За підставою «одинока мати» працівниця може отримати додаткову відпустку згідно зі ст. 19 Закону № 504 до досягнення її дитиною 18 років або повноліття.

Здавалося б, за умовами ситуації, що розглядається, працівниця може піти у відпустку ще не раз, адже її дитині тільки 16 років і ще не виповнилося 18 років. Але це не так!

Дивіться, при тлумаченні терміна «дитина» оперують поняттям повноліття (18 років). У загальному випадку при досягненні повноліття (18 років) особа набуває повної цивільної дієздатності (ч. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, далі — ЦКУ). Проте цивільним законодавством передбачені випадки, коли особа досягає повної цивільної дієздатності і до виповнення 18 років. Розглянемо їх у таблиці.

Випадки досягнення повної цивільної дієздатності до 18 років (повноліття)

Додаткові умови для визнання особи такою, що досягла повної цивільної дієздатності

Нормативна основа

Особа взяла шлюб

Особа досягає повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації такого шлюбу. Інших додаткових умов не передбачено

Ч. 2 ст. 34 ЦКУ

Особа досягла 16 років і працює за трудовим договором

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду

Ч. 1 і 2 ст. 35 ЦКУ

Особа записана матір’ю або батьком дитини

Особа досягла16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю

Особа досягає повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. Сама реєстрація підприємцем здійснюється за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування

Ч. 3 ст. 35 ЦКУ

 

Важливо! Якщо дитина працівниці набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років, то така працівниця втрачає право на соціальну додаткову відпустку відповідно до ст. 19 Закону № 504*.

* Застерігаємо вас: працівник не втрачає права на застосування ПСП на дітей у разі, зокрема, одруження його неповнолітньої дитини (див. консультацію фахівця ДФСУ в «ОП», 2015, № 4, с. 18). Вважаємо, що цей висновок справедливий і при інших випадках набуття особою повної цивільної дієздатності до досягнення 18 років (повноліття). — Прим. ред.

Виходить, що за умовами запитання працівниця — одинока мати позбавляється права на додаткову відпустку на дітей. Причина: її донька зареєстрована в офіційному шлюбі (до досягнення 18 років), а отже, набула повної цивільної дієздатності.

З відповіддю на основне запитання визначилися. Тепер з’ясуємо, коли працівниця може скористатися соцвідпусткою на дітей востаннє. За загальними правилами таку відпустку в останній раз їй надають у році досягнення дитиною відповідного віку незалежно від дати народження**.

** Профільне Міністерство неодноразово наводило такий висновок у своїх листах (див. листи від 22.02.2008 р. № 33/13/116-08 та від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13). — Прим. ред.

Застосовуємо цей механізм до нашої ситуації. Вважаємо, що в останній раз працівниця може скористатися соцвідпусткою на дітей у 2015 році. При цьому вона може використати відпустку і після того, як її дитина взяла шлюб. А вже починаючи з 2016 року жінка не зможе скористатися соцвідпусткою на дітей.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше