Теми статей
Обрати теми

Коли відпустка не в радість: хвороба припала на відпустку — дії роботодавця

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Хвороба — штука неприємна і часто несподівана. А ось якщо вона наздогнала працівника у відпустці, йому ще прикріше. Не залишаються в накладі й кадровики з бухгалтерами: роботи, як завжди, хоч лопатою розгрібай! Адже в деяких ситуаціях відпустка не пропадає — її потрібно продовжити або перенести на інший строк. Як правильно «провернути» цю справу — ви дізнаєтеся з нашої статті.

Якщо працівник захворів у відпустці — не кваптеся одразу його засмучувати. Дні законного відпочинку не пропадуть! Законодавством передбачено норму про продовження або перенесення щорічної відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку* ( ст. 80 КЗпП, ст. 11 Закону про відпустки).

* Зверніть увагу! Щорічну відпустку продовжують або переносять на інший строк не тільки через хворобу працівника. Таку можливість передбачено також у разі, якщо щорічна відпустка збіглася з виконанням працівником у цей період державних або громадських обов’язків, під час якого він звільняється від роботи зі збереженням заробітку; з відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами; з навчальною відпусткою. Крім цього, на вимогу працівника відпустка може бути перенесена на інший період, якщо роботодавець у двотижневий строк не попередив про дату початку відпустки, а також виплатив відпускні пізніше установленого строку їх виплати.

У вас усе так? Тоді знайте, що будь-яке продовження або перенесення відпустки необхідно грамотно документально оформити. Про це далі.

Документальне оформлення — перший крок правильного нарахування

Нараховувати виплати необхідно тільки на підставі первинних документів. Для відпустки — це наказ про надання відпустки (щорічної, соціальної «на дітей», навчальної тощо). Те саме стосується і випадків її перенесення або продовження, якщо на їх період припала тимчасова непрацездатність. При цьому строки, на які переноситься або продовжується відпустка, установлюються за угодою між працівником та роботодавцем. Тобто працівник не може сам вирішувати «продовжено-переносні» питання. Навіть коли працівник перебував на лікарняному під час відпустки (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12),

невикористана частина відпустки після закінчення зазначених обставин не використовується працівником самостійно, вона має бути надана.

Тому продовження (перенесення) відпустки оформляють новим наказом (розпорядженням). Підставами буде ЛН та заява працівника. Наведемо зразки цих документів на рис. 1 нижче і рис. 2 на с. 26.

img 1

Рис. 1. Зразок заяви про продовження невикористаної частини щорічної основної відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

img 2

Рис. 2. Зразок наказу про продовження щорічної основної відпустки на невикористані дні у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Це стандартний пакет документів. Але чи завжди належить перенесення чи продовження відпустки? Читайте далі.

Хвороба під час відпустки: кому продовжують (переносять) і в яких випадках

Тут усе залежить від виду відпустки та причини непрацездатності. Розглянемо, в яких випадках відпустку перенесуть (продовжать) на невикористані дні у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, а в яких доведеться задовольнятися тим, що є (без права перенесення або продовження).

Щорічна відпустка хвороба працівника. Це стандартна ситуація, і проблем вона не викликає. У разі хвороби самого працівника щорічну відпустку продовжують або переносять на інший строк на підставі ст. 80 КЗпП і ст. 11 Закону про відпустки.

Щорічна відпустка лікарняний по догляду. На жаль, на таку ситуацію «накладено вето». Якщо, наприклад, у щорічній відпустці у працівника захворіла дитина і йому довелося за нею доглядати, то таку відпустку не переносять і не продовжують. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Та й лікарняний листок по догляду в період відпустки працівника не видадуть (пп. 3.11 і 3.15 Інструкції № 455). Тому документально підтвердити цей факт не вийде. Та навіть якщо ЛН по догляду був помилково виданий, то дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягають* (ч. 6 ст. 22 Закону № 1105).

* Про ці та інші підстави відмови в оплаті ЛН читайте у статті «Коли хворіти доводиться безкоштовно, або Підстави для відмови в оплаті листка непрацездатності» // спецвипуск «ОП», 2015, № 2/1, с. 30.

Робимо невтішний висновок:

лікарняний по догляду за дні хвороби, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять.

Соціальна відпустка «на дітей» тимчасова непрацездатність. У разі хвороби працівника в період додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей, невикористану частину відпустки продовжують або переносять на інший період ( ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки). Якщо на період такої відпустки припала тимчасова непрацездатність по догляду, то її (відпустку) не продовжують і не переносять. Тобто правила перенесення та продовження щорічної відпустки через хворобу поширюються і на соціальну відпустку «на дітей».

Навчальна, творча відпустка, відпустка без збереження зарплати тимчасова непрацездатність. Правила перенесення або продовження відпустки в разі «накладення» днів хвороби на дні відпустки діють тільки щодо щорічних відпусток і додаткових соціальних відпусток працівникам, які мають дітей. Якщо хвороба працівника припала на навчальну, творчу відпустку, відпустку без збереження зарплати, «чорнобильську» відпустку тощо, то такі відпустки не продовжують і не переносять на інший період (див. лист Мінпраці від 17.11.2006 р. № 415/13/116-06).

Продовжуємо відпустку — визначаємо кількість днів

Оскільки відпустку надають у календарних днях, то і продовжують або переносять її теж на календарні дні. Ваш орієнтир у цьому випадку — ЛН. Якщо період тимчасової непрацездатності працівника продовжувався, наприклад, з 12 по 15 травня 2015 року (4 календарних дні), то відпустку, на яку припали дні хвороби, слід продовжити або перенести на календарні дні хвороби, що припадають на період відпустки, тобто на 4 календарні дні.

Важливо! Відпустку продовжують (переносять) на кількість календарних днів хвороби, що припадають на період відпустки.

Цікавою для нашої розмови буде ситуація, за якої на період первинного надання відпустки і хвороби працівника припав святковий або неробочий день згідно зі ст. 73 КЗпП. Як тут визначити кількість днів продовженої або перенесеної на інший період відпустки?

Нагадаємо: святкові та неробочі дні, установлені ст. 73 КЗпП, при визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, не враховуються. Тобто відпустку продовжують на такий святковий і неробочий день, але не оплачують.

Якщо на період хвороби припав святковий або неробочий день, на який спочатку було продовжено відпустку, то невикористану через хворобу частину відпустки продовжують на календарні дні тимчасової непрацездатності без урахування такого святкового або неробочого дня. Думку фахівця Мінсоцполітики із цього приводу можна прочитати в «ОП», 2014, № 7, с. 24.

Оплатні премудрощі: особливості розрахунку продовжених відпускних

Оплата продовжених днів відпустки залежить від місяця її первинного надання і дати такої продовженої відпустки. Тут можливі 2 ситуації.

Ситуація 1. День початку продовженої відпустки збігся з місяцем її первинного надання. У цьому випадку відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. Працівнику виплачують за дні хвороби лікарняні.

Ситуація 2. Дата продовженої відпустки припадає на наступний місяць після її первинного надання. Тут доведеться розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком № 100. При цьому треба:

— сторнувати суму відпускних, що припадають на дні перебування працівника на лікарняному;

— нарахувати суму лікарняних;

— нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати.

Підтвердження цьому — консультація фахівця Мінсоцполітики (див. «ОП», 2012, № 11, с. 17).

Від теорії до практики!

Краще один раз побачити, ніж сто разів почути: наочні приклади для бухгалтера.

Приклад 1. Працівниця установи перебувала у щорічній відпустці тривалістю 16 календарних днів з 27.04.2015 р. по 15.05.2015 р. Сума відпускних склала 2400 грн. З 4 по 11 травня вона хворіла і у зв’язку з цим написала заяву про продовження щорічної відпустки з 16.05.2015 р. на дні хвороби.

Додаткові дані: зарплата за період квітень 2014 року — березень 2015 року — 53250 грн. (у тому числі за квітень 2014 року — 4437,50 грн.), зарплата за 17 відпрацьованих днів квітня 2015 року — 3592,26 грн., сума нарахованих лікарняних з 4 по 11 травня — 852 грн.

Перш за все визначимо кількість днів, на які продовжують відпустку. Спочатку щорічну відпустку тривалістю 16 календарних днів надали з 27 квітня по 15 травня включно. При цьому щорічну відпустку продовжили на 3 святкові дні (1, 2 і 9 травня), але їх не оплачували.

Тимчасова непрацездатність припала на 4 — 11 травня 2015 року, тобто на 8 календарних днів. Проте на період хвороби припадає 1 святковий день — 9 травня, на який спочатку було продовжено відпустку. Як ми зазначали вище, у такій ситуації святковий день, що припав на період хвороби, не враховуємо.

Таким чином, працівниці треба продовжити щорічну відпустку на 7 календарних днів з 16 по 22 травня 2015 року (8 - 1).

Перейдемо до оплатних тонкощів. Дата продовженої відпустки припала на наступний місяць після її первинного надання, тому треба розрахувати нову середню зарплату. При цьому у травні 2015 року (крім зарплати за відпрацьовані дні) слід:

— відсторнувати суму відпускних, що припадають на період хвороби працівника;

— нарахувати суму лікарняних;

— нарахувати відпускні за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати.

Зробимо розрахунки.

1. Сторнуємо відпускні. Середньоденна зарплата, за якою оплачувалися дні відпустки, — 150 грн. (2400 грн. : 16 к. дн.), кількість календарних днів відпустки, на які припала хвороба, — 7. Відсторнована сума відпускних становитиме:

150 грн. х 7 к. дн. = 1050 грн.

2. Сума нарахованих лікарняних дорівнює 852 грн.

3. Обчислюємо нову середню зарплату для оплати продовженої відпустки. У розрахунковому періоді (травень 2014 року — квітень 2015 року) нарахована зарплата становитиме:

53250 - 4437,50 + 3592,26 + 600 = 53004,76 (грн.),

де 600 — сума відпускних за період з 27 по 30 квітня 2015 року (150 грн. х 4 к. дн.).

Середньоденна зарплата дорівнює:

53004,76 грн. : 355 к. дн. = 149,31 грн.

4. Визначаємо суму продовженої відпустки:

149,31 грн. х 7 к. дн. = 1045,17 грн.

Приклад 2. Працівниця установи перебувала в соціальній відпустці «на дітей» тривалістю 10 календарних днів з 7 по 17 травня 2015 року. З 12 по 14 травня вона хворіла, і відпустку було продовжено на 3 календарні дні з 18 по 20 травня 2015 року. З 21 по 29 травня 2015 року їй надали щорічну відпустку тривалістю 9 календарних днів. З 25 по 28 травня у працівниці хворіла дитина.

У цій ситуації продовженню (перенесенню) підлягає тільки перша відпустка — соціальна «на дітей». Її на підставі оформлених документів продовжують на 3 календарні дні (кількість днів хвороби, що припадають на період відпустки). Причому нову середню зарплату для оплати продовженої відпустки не розраховують. У цьому немає необхідності, адже розрахунковий період як при первинному наданні відпустки, так і при її продовженні буде однаковим. Працівниці треба оплатити лікарняний листок.

Другу відпустку — щорічну, надану з 21 по 29 травня 2015 року, не переносять і не продовжують, оскільки причина тимчасової непрацездатності — догляд за хворою дитиною. Лікарняний по догляду, навіть якщо він і був виданий працівниці, оплаті не підлягає.

У результаті за травень 2015 року такій працівниці треба нарахувати:

— суму відпускних за 10 календарних днів соціальної відпустки «на дітей»;

— лікарняні з 12 по 14 травня 2015 року;

— суму відпускних за дні щорічної відпустки з 21 по 29 травня 2015 року.

Упевнені, тепер ви знаєте, в яких випадках відпустку можна продовжити або перенести на інший період через хворобу, а в яких — для цього є суворе табу. Також ви дізналися, як правильно оплатити такі продовжені дні відпустки. А про те, як усі ці операції відобразити в бухобліку та звітності, ви можете прочитати у статті «Працівник захворів на відпочинку: як продовжити відпустку» (див. «ОП», 2013, № 21, с. 16).

Висновки:

— У разі хвороби працівника щорічну відпустку і додаткову відпустку працівникам, які мають дітей, продовжують або переносять на інший строк на кількість днів хвороби, що припадають на період такої відпустки.

— Якщо працівник був тимчасово непрацездатний через догляд за хворою дитиною або членом сім’ї, то відпустку не продовжують і не переносять.

— Строк, на який продовжують або переносять відпустку, установлюють за угодою між роботодавцем і працівником.

— Будь-яке продовження або перенесення на інший строк оформляють наказом (розпорядженням) керівника на підставі заяви працівника і ЛН.

— Якщо дата продовженої відпустки припадає на наступний місяць після її первинного надання, розраховуйте нову середню зарплату для оплати відпускних.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ І СКОРОЧЕННЯ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

ЛН — листок непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі