Темы статей
Выбрать темы

Додаткова відпустка учасникам бойових дій & Додаткова «чорнобильська» відпустка: комбінація допустима

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У нашій установі працює працівник, який має посвідчення особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 2. Нещодавно він надав до установи посвідчення учасника бойових дій. Чи можна цьому працівнику надати додаткову відпустку як учаснику бойових дій і додаткову відпустку як працівнику-чорнобильцю?

Так, можна. Далі поговоримо про це змістовно.

За умовами запитання у працівника виникло право на додаткові відпустки, надання яких передбачено різними нормативними документами. Для підтвердження вже наведеної відповіді розглянемо підґрунтя для надання кожної з таких відпусток.

Додаткова відпустка для учасників бойових дій. З 06.06.2015 р. застосовуємо нову норму із надання відпусток, наведену у ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504): учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Увага! Така додаткова відпустка не є щорічною відпусткою, оскільки її не прописано у розділі, присвяченому щорічним відпусткам, а також її не включено до виду щорічних відпусток у ст. 4 Закону № 504.

Це впливає на низку характеристик із надання цієї додаткової відпустки*. Зокрема, зазначену відпустку надають один раз протягом календарного року незалежно від відпрацьованого в цьому році часу. Тобто вже з 06.06.2015 р. у будь-який час (за погодженням із роботодавцем) працівник може скористатися таким новим видом відпустки повної тривалості, якщо у нього є право на неї. Для реалізації нової відпускної гарантії працівник пред’являє роботодавцю:

* Повний перелік таких характеристик ми наводили у спецвипуску «ОП», 2015, № 12/1, с. 5. — Прим. ред.

заяву про надання додаткової відпустки за ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504;

посвідчення учасника бойових дій або посвідчення інваліда війни (зразки таких посвідчень наведені у додатку 2 до постанови КМУ від 12.05.94 р. № 302).

Зазначимо декілька слів про відображення у табелі обліку використання робочого часу днів, коли працівник перебуває у додатковій відпустці, передбаченій ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504. Справа у тому, що зараз відсутній код для умовного позначення цієї відпустки у табелі. Але тут треба пригадати, що типова форма табеля № П-5 (умовні позначення для її заповнення), затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ), має рекомендаційний характер. Це означає, що за необхідності установа може доповнювати типову форму № П-5 іншими показниками, у тому числі вводити додаткові умовні позначення для відображення витрат робочого часу.

Важливо! Для позначення у табелі обліку використання робочого часу днів додаткової відпустки, яка надається згідно зі ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504, доцільно ввести окремий код. Як варіант, використання днів цієї відпустки можна відобразити буквеним кодом «ВБ» (відпустка бійцям).

Будьте уважні! Додаткова відпустка за ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504 надається за основним місцем роботи і за сумісництвом. Причина: згадані статті не містять обмежень з цього приводу.

Додаткова відпустка працівникам-чорнобильцям. Право на цю оплачувану відпустку тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів закріплено у ст. 20 і 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796). Увага! Такий вид відпустки також не віднесений до виду щорічних відпусток*.

* У нагоді стане стаття «Додаткова відпустка працівникові-чорнобильцю: порядок надання та облік» // «ОП», 2013, № 15, с. 14. — Прим. ред.

Працівник-чорнобилець 1 або 2 категорії, який має намір скористатися правом на додаткову «чорнобильську» відпустку, повинен подати роботодавцю:

заяву із проханням надати таку додаткову відпустку;

посвідчення (встановленого зразка) особи, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, із присвоєнням відповідної категорії.

У табелі обліку використання робочого часу дні додаткової відпустки за Законом № 796 відмічають буквеним кодом «Ч» (або цифровим — «10»).

Будьте уважні! Додаткову відпустку, передбачену ст. 20 і 21 Закону № 796, працівникам-чорнобильцям надають тільки за їх основним місцем роботи**.

** Мінсоцполітики висловлювало такий висновок у листі від 18.05.2011 р. № 164/13/116-11. Позицію засновано на фіксуванні оплати такої відпустки. Справа у тому, що кошти на ці відпускні орган соцзахисту відшкодовує лише роботодавцю, в якого працівник працевлаштований за основним місцем роботи. — Прим. ред.

Підкреслимо: додаткова відпустка працівникам-бійцям ( ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504) і додаткова відпустка працівникам-чорнобильцям ( ст. 20 і 21 Закону № 796) є оплачуваними***.

*** Також див. нотатки для бухгалтера від редакції після консультації. — Прим. ред.

Ми розставили акценти у наданні додаткової відпустки працівникам — учасникам бойових дій та інвалідам війни і додаткової відпустки працівникам-чорнобильцям. Як бачимо, право на них закріплено у різних нормативних документах.

Відзначимо, що ці відпустки не пов’язані між собою. Разом із тим є у них і спільні характеристики. Так, право на реалізацію кожної зазначеної додаткової відпустки гарантовано на законодавчому рівні, і надають їх понад інші відпустки, передбачені законодавством, незалежно від їх тривалості.

Висновок: Працівник, який є учасником бойових дій або інвалідом війни та одночасно відноситься до категорії 1 — 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, має право протягом одного календарного року на кожну з вищенаведених відпусток. Тобто роботодавець за основним місцем роботи має надати працівнику (за його бажанням) із вказаними статусами додаткову відпустку за ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504, а також окремо — додаткову відпустку за ст. 20 і 21 Закону № 796.

За сумісництвом працівник, який є учасником бойових дій або інвалідом війни та одночасно «чорнобильцем», має право лише на додаткову відпустку відповідно до ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504.

Нотатки для бухгалтера від РЕДАКЦІЇ

За уже усталеною практикою «чорнобильські» відпускні розраховують, нараховують і виплачують роботодавці (за основним місцем роботи працівника) за рахунок власних коштів. Однак згодом понесені витрати їм відшкодовують із бюджету органи соцзахисту (див. Порядок, затверджений постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936).

А ось оплата періоду додаткової відпустки працівникам-бійцям викликає запитання. За чиї кошти виплачувати відпускні за дні цієї відпустки? З одного боку, ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504 не мають окремих приписів із цього приводу. Немає їх і у Законі України від 14.05.2015 р. № 426-VIII, яким запроваджено надання додаткової відпустки працівникам-бійцям. Виходить, що період такої відпустки повинен оплачувати роботодавець за рахунок власних коштів.

З іншого боку, гарантія щодо надання додаткової оплачуваної відпустки працівникам-бійцям також вказана у ст. 12 і 13 Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551). У ст. 17 цього Закону прописано: «фінансування витрат, пов’язаних з введенням в дію цього Закону, здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів». У п. 6 постанови КМУ від 16.02.94 р. № 94 сказано: витрати установ, пов’язані із наданням пільг, передбачених Законом № 3551, покриваються місцевими фінансовими органами на підставі розрахунків, поданих установами. Виходить, що роботодавець повинен нарахувати і виплатити (за рахунок власних коштів) працівнику відпускні за дні додаткової відпустки за ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону № 504, а згодом має отримати із бюджету відшкодування цих коштів. Сподіваємось, що офіційна позиція про порядок відшкодування коштів, витрачених на виплату таких відпускних, скоро з’явиться.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше