Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець → працівник обслуговуючого персоналу держоргану: визначаємо тривалість щорічної основної відпустки

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У держоргані окремі посади держслужбовців перейшли до категорії посад працівників, які виконують функції з обслуговування. Як визначити тривалість щорічної основної відпустки для працівників, що обіймають ці посади, за робочий рік, на який припала зміна статусу їх посад?

Окремі посади держоргану, які згідно із Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон № 3723) вважалися посадами держслужби, тепер відповідно до Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII є посадами працівників держоргану, які виконують функції з обслуговування.

Відзначимо, що працівників, які обіймають такі посади, має бути повідомлено про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці ( ст. 32 КЗпП)*. Підкреслимо: протягом двомісячного строку повідомлення за працівниками зберігають попередні умови праці, а також гарантії і пільги. Отже, протягом цього строку за працівниками, які обіймають посади, що переходять з категорії держслужби до категорії посад обслуговуючого персоналу держоргану, має зберігатися статус держслужбовця. Відповідно двомісячний строк повідомлення про зміну істотних умов праці слід включати до стажу держслужби.

* Про це йшлося у роз’ясненні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування // «ОП», 2016, № 9, с. 7. — Прим. ред.

Тепер переходимо безпосередньо до визначення тривалості щорічної основної відпустки. У запитанні мова йде про працівників, посади яких вважалися посадами держслужби до впровадження нової нормативної бази у сфері держслужби. Тому при визначенні для них загальної тривалості щорічної основної відпустки за період держслужби спиратися слід на ч. 1 ст. 35 Закону № 3723. Згідно з наведеною нормою тривалість щорічної основної відпустки для держслужбовця становила 30 календарних днів за умови повністю відпрацьованого робочого року.

У той час як працівники, які обіймають посади обслуговуючого персоналу держоргану, мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні за повністю відпрацьований робочий рік, що надається відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Увага! За робочий рік, на який припадає зміна статусу посади працівника (посада держслужби → посада працівника держоргану, який виконує функції з обслуговування), тривалість щорічної основної відпустки необхідно розрахувати пропорційно відпрацьованому часу до і після зміни статусу посади.

У випадку, що розглядається, порядок розрахунку тривалості щорічної основної відпустки такий:

— розраховуємо кількість календарних днів щорічної основної відпустки, які припадають на один календарний день (без урахування святкових та неробочих днів за весь рік) робочого року, виходячи із загальної тривалості щорічної основної відпустки для посади держслужби і окремо — для посади працівника держоргану, який виконує функції з обслуговування. Для цього можна скористатися формулою:

Тк. дн. = Дв : (К - С),

де Тк. дн. — тривалість щорічної основної відпустки, що припадає на один календарний день року;

Дв — кількість календарних днів щорічної основної відпустки за повністю відпрацьований робочий рік (за період до зміни статусу посади — 30 календарних днів, за період після — 24 календарні дні);

К — загальна кількість календарних днів у робочому році, за який визначаємо тривалість щорічної основної відпустки (365 (у високосному році — 366) календарних днів);

С — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП у робочому році, за який визначаємо тривалість щорічної основної відпустки.

За результатами підрахунків фактично маємо два показники Тк. дн.: один розрахований виходячи з тривалості щорічної основної відпустки 30 календарних днів (Тк. дн. 30), другий — виходячи з тривалості 24 календарних дні (Тк. дн. 24);

— визначаємо кількість належних працівнику днів щорічної основної відпустки, використовуючи формулу:

К = Двідпр. 30 х Тк. дн. 30 + Двідпр. 24 х Тк. дн. 24,

де К — кількість календарних днів щорічної основної відпустки у робочому році, на який припала зміна статусу посади працівника (посада держслужби → посада працівника держоргану, який виконує функції з обслуговування);

Двідпр. 30 — кількість календарних днів з дати початку робочого року до дати втрати працівником статусу держслужбовця (враховуючи двомісячний строк повідомлення про зміну істотних умов праці), без урахування святкових і неробочих днів ( ст. 73 КЗпП), що припали на цей період;

Двідпр. 24 — кількість календарних днів з дати зміни статусу держслужбовця на статус працівника держоргану, який виконує функції з обслуговування, по дату закінчення поточного робочого року, без урахування святкових і неробочих днів ( ст. 73 КЗпП), що припали на цей період.

Отже, тривалість щорічної основної відпустки для працівників держорганів, у яких відбувається зміна статусу їх посад (посада держслужби → посада працівника держоргану, що виконує функції з обслуговування), за робочий рік, на який припадає вказана зміна статусу посади, має визначатися пропорційно відпрацьованому часу: на посаді держслужбовця — виходячи з тривалості щорічної основної відпустки у 30 календарних днів, а на посаді працівника держоргану, який виконує функції з обслуговування, — виходячи з тривалості щорічної основної відпустки у 24 календарні дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі