Темы статей
Выбрать темы

Генеральна угода: для кого писано

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Для яких установ положення Генеральної угоди, укладеної на 2016 — 2017 роки, є обов’язковими?

Нова Генеральна угода* повинна була з’явитися більше трьох років тому. Проте переговори щодо її укладення затягнулися, і тільки 23 серпня 2016 року сторони досягли згоди з усіх ключових питань.

* Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23.08.2016 р., укладена на 2016 — 2017 роки.

Цю Генеральну угоду укладено на 2016 — 2017 роки, а її положення є обов’язковими для суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали її, у тому числі при розробці та укладенні галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Це прямо зазначено у ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII і розділі «Загальні положення» цієї Угоди.

Хто з суб’єктів перебуває у сфері дії сторін, які підписали Генеральну угоду на 2016 — 2017 роки? Це:

— 93 організації роботодавців та їх об’єднання (28 галузевих і 65 територіальних організацій), що представлені 4 всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців (див. додаток 1 до Генеральної угоди);

— 68 всеукраїнських об’єднань профспілок та їх членських організацій, що представлені 5 репрезентативними об’єднаннями профспілок (див. додаток 2 до Генеральної угоди);

— органи виконавчої влади, які представляє КМУ**.

** Див. http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249256515&cat_id=244276429.

Як бачите, безпосередньо самі роботодавці та первинні профспілкові організації не беруть участі в колективних переговорах з укладення Генеральної угоди на державному рівні. Так, інтереси:

— роботодавців усіх форм власності представляють відповідні об’єднання організацій роботодавців зі всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів;

— членів первинних профспілок — відповідні профспілки, що мають статус всеукраїнських профспілок, в особі уповноважених ними органів.

Висновок: Якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси установи, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї Угоди), то її норми є обов’язковими для такої установи.

Якщо ж установа при укладенні Генеральної угоди не була представлена уповноваженими представниками ані з боку роботодавця, ані з боку профспілки, то вона не зобов’язана, але за бажання може враховувати положення Генеральної угоди при укладенні колективних договорів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше