Теми статей
Обрати теми

Генеральна угода: для кого писано

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
Для яких установ положення Генеральної угоди, укладеної на 2016 — 2017 роки, є обов’язковими?

Нова Генеральна угода* повинна була з’явитися більше трьох років тому. Проте переговори щодо її укладення затягнулися, і тільки 23 серпня 2016 року сторони досягли згоди з усіх ключових питань.

* Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23.08.2016 р., укладена на 2016 — 2017 роки.

Цю Генеральну угоду укладено на 2016 — 2017 роки, а її положення є обов’язковими для суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали її, у тому числі при розробці та укладенні галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Це прямо зазначено у ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII і розділі «Загальні положення» цієї Угоди.

Хто з суб’єктів перебуває у сфері дії сторін, які підписали Генеральну угоду на 2016 — 2017 роки? Це:

— 93 організації роботодавців та їх об’єднання (28 галузевих і 65 територіальних організацій), що представлені 4 всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців (див. додаток 1 до Генеральної угоди);

— 68 всеукраїнських об’єднань профспілок та їх членських організацій, що представлені 5 репрезентативними об’єднаннями профспілок (див. додаток 2 до Генеральної угоди);

— органи виконавчої влади, які представляє КМУ**.

** Див. http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249256515&cat_id=244276429.

Як бачите, безпосередньо самі роботодавці та первинні профспілкові організації не беруть участі в колективних переговорах з укладення Генеральної угоди на державному рівні. Так, інтереси:

— роботодавців усіх форм власності представляють відповідні об’єднання організацій роботодавців зі всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів;

— членів первинних профспілок — відповідні профспілки, що мають статус всеукраїнських профспілок, в особі уповноважених ними органів.

Висновок: Якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси установи, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї Угоди), то її норми є обов’язковими для такої установи.

Якщо ж установа при укладенні Генеральної угоди не була представлена уповноваженими представниками ані з боку роботодавця, ані з боку профспілки, то вона не зобов’язана, але за бажання може враховувати положення Генеральної угоди при укладенні колективних договорів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі