Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку видачі документів, які засвідчують тимчасову втрату працездатності громадян

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 12.06.2017 р. № 3.04.02-Н-7698/6898-зв

<…>

Порядок видачі в медичних закладах документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, визначений інструкцією, яка затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян».

Порядок проведення експертизи тимчасової непрацездатності визначено Положенням про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189, яким передбачено рівні проведення експертизи тимчасової непрацездатності громадян.

Роботодавець має право перевірити правомірність видачі листка непрацездатності. Для цього йому необхідно зробити запит до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської державної адміністрації, у підпорядкуванні якого знаходиться заклад охорони здоров’я, який видавав листок непрацездатності.

<…>

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Чи «справжній» лікарняний?: Мінохоронздоров’я говорить — можна перевірити!

Завдання у роботодавця не з легких. На нього покладені серйозні функції. Потрібно виступити як роботодавець: заплатити зарплату. Потім побути податковим агентом: обкласти зарплату податками і відзвітувати. Але і це ще не все. Оскільки усі працівники, які уклали трудовий договір з роботодавцем, автоматично стають застрахованими особами, то такий роботодавець так само — автоматично — стає його страхувальником.

До чого ми ведемо? А до того, що виступаючи як страхувальник, роботодавець несе відповідальність не лише за своєчасне і правильне забезпечення працівника страховими виплатами. Окрім цього, він повинен перевіряти документи, що надають право працівникові на ці виплати. Про це і пише нам Мінохоронздоров’я.

Ваш працівник приніс лікарняний лист, але ви сумніваєтеся в тому, чи правомірно він виданий? Ви маєте право це перевірити. Усе, що потрібно, — це зробити запит у структурний підрозділ з питань охорони здоров’я, у підпорядкуванні якого перебуває медустанова, що видала цей лікарняний лист.

Підтвердивши або спростувавши законність походження такого лікарняного, роботодавець в особі комісії із соціального страхування в праві вирішувати, оплачувати його або ні.

Крім того, додамо, що якщо йдеться про оплату лікарняного з підкресленою причиною непрацездатності — виробнича травма або профзахворювання, то медустанова — це не єдина структура, куди ви можете звернутися із запитом.

Згідно з п. 44 Порядку розслідування й обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232, лікувально-профілактичні установи, установи судово-медичної експертизи, органи внутрішніх справ та інші органи зобов’язані безкоштовно надавати за запитом голови спеціальної комісії матеріали і висновки щодо нещасного випадку (детальніше на цю тему див. «ОП», 2017, № 15, с. 20 і 27).

Тож якщо є сумніви — перевіряйте! Не варто оплачувати всі лікарняні «наосліп».

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі