Темы статей
Выбрать темы

Як батьку піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Чи може у відпустку для догляду за дитиною до 3 років піти батько дитини? Якщо так, то на підставі яких документів?

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є соціальною відпусткою. Право скористатися нею настає в працюючої матері після закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Утім, цю відпустку можуть повністю або частково використати родичі дитини: батько, бабуся, дідусь, інші родичі, які фактично здійснюють догляд за дитиною (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). Але (!) можливо це лише за умови, що мати дитини мала право на таку відпустку, але не скористалася ним або перервала відпустку і вийшла на роботу до роботодавця.

Якщо доглядати за дитиною до 3 років буде її батько, тоді, щоб піти у відпустку для догляду, він повинен надати своєму роботодавцю:

— заяву про надання відпустки для догляду за дитиною;

— довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною і приступила до роботи (із зазначенням дати виходу на роботу), або про те, що ця відпустка їй не надавалася (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки). На необхідність наявності цієї довідки звертає увагу і Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16.

Надання відпустки для догляду за дитиною батьку дитини оформляють наказом (розпорядженням) роботодавця. На період цієї відпустки за батьком дитини зберігається місце роботи (посада). За бажанням батько дитини в період такої відпустки може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років батьку дитини «не світить», якщо мати дитини:

— не перериваючи відпустку для догляду за дитиною, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу або працює вдома;

— перебуваючи в такій відпустці, захворіла і за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною або народжує ще одну дитину. У цьому випадку відпустка для догляду за дитиною не переривається, а батьку дитини, який за нею доглядатиме, лікар-педіатр видасть листок непрацездатності.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше