Теми статей
Обрати теми

Як батьку піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Чи може у відпустку для догляду за дитиною до 3 років піти батько дитини? Якщо так, то на підставі яких документів?

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є соціальною відпусткою. Право скористатися нею настає в працюючої матері після закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Утім, цю відпустку можуть повністю або частково використати родичі дитини: батько, бабуся, дідусь, інші родичі, які фактично здійснюють догляд за дитиною (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). Але (!) можливо це лише за умови, що мати дитини мала право на таку відпустку, але не скористалася ним або перервала відпустку і вийшла на роботу до роботодавця.

Якщо доглядати за дитиною до 3 років буде її батько, тоді, щоб піти у відпустку для догляду, він повинен надати своєму роботодавцю:

— заяву про надання відпустки для догляду за дитиною;

— довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною і приступила до роботи (із зазначенням дати виходу на роботу), або про те, що ця відпустка їй не надавалася (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки). На необхідність наявності цієї довідки звертає увагу і Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16.

Надання відпустки для догляду за дитиною батьку дитини оформляють наказом (розпорядженням) роботодавця. На період цієї відпустки за батьком дитини зберігається місце роботи (посада). За бажанням батько дитини в період такої відпустки може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років батьку дитини «не світить», якщо мати дитини:

— не перериваючи відпустку для догляду за дитиною, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу або працює вдома;

— перебуваючи в такій відпустці, захворіла і за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною або народжує ще одну дитину. У цьому випадку відпустка для догляду за дитиною не переривається, а батьку дитини, який за нею доглядатиме, лікар-педіатр видасть листок непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі