Темы статей
Выбрать темы

Антикорупційний працівник у штатному розписі підприємства/установи

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
За яких умов на підприємстві (в установі, організації) до штатного розпису вносять посади працівників з антикорупційної діяльності? Які основні завдання та обов’язки таких працівників?

На вимогу Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700) юридичні особи, які є учасниками процедури закупівлі, мають затвердити комплекс правил, стандартів і процедур щодо виявлення, протидії та запобігання корупції у своїй діяльності. Тобто, кажучи мовою Закону № 1700, юридичні особи приймають антикорупційну програму.

Чи на всіх юридичних осіб поширюється ця вимога? Ні, ч. 2 ст. 62 Закону № 1700 вимагає наявності антикорупційної програми:

1) у юридичних осіб, які є учасниками попередньої кваліфікації, учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII*, коли вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт становить 20 млн грн. і більше;

* Цей Закон втратив чинність. Наразі порядок держзакупівель регулює Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII. Але для антикорупційного законодавства це принципового значення не має.

2) у державних, комунальних підприємств та господарських товариств, у яких державна або комунальна частка перевищує 50 %, якщо середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн грн.

Крім того, у юридичних осіб, що підпадають під дію цієї вимоги і, відповідно, затвердили антикорупційну програму, має бути призначено особу, яка є відповідальною за реалізацію цієї програми — уповноваженого (ч. 5 ст. 62 Закону № 1700). Варто зазначити, що юридична особа самостійно може обрати назву посади для такої особи і ввести її у свій штатний розпис. Класифікатор професій** надає можливість для цього обрати одну з двох професійних назв робіт:

** Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327

• «Уповноважений з антикорупційної діяльності» (код Класифікатора професій 2414.2);

• «Професіонал з антикорупційної діяльності» (код Класифікатора професій 2414.2).

Вимоги до Уповноваженого з антикорупційної програми визначає керівник юридичної особи або її учасники (засновники) відповідно до законодавства про працю. Він є посадовою особою юридичної особи. Закон № 1700 встановлює перелік умов, за яких особу не можна за будь-яких обставин призначити Уповноваженим з антикорупційної програми. Зокрема, не може бути уповноваженим особа, яка:

• має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;

• за рішенням суду визнана недієздатною чи дієздатність якої обмежена;

• звільнена з посад у державних органах, органах влади АР Крим, органах місцевого самоврядування за порушення присяги або у зв’язку із вчиненням корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією, — протягом трьох років із дня такого звільнення.

Визначити перелік завдань і обов’язків уповноваженого з антикорупційної програми юридичної особи не важко. Адже професійна назва роботи за Класифікатором професій належить до професійного угруповання 2414.2 «Професіонали з фінансово-економічної безпеки».

Тож як професіонал із фінансово-економічної безпеки особа, яка обіймає зазначену посаду, насамперед має контрольні функції. Вона повинна проконтролювати, аби були дотримані вимоги нормативно-правових актів у сфері запобігання корупції, режим конфіденційності в роботі персоналу з огляду на його посадові інструкції. А також вона контролює контрагентів, компаньйонів юридичної особи на благонадійність у разі: їхньої участі у корупційних скандалах, відсутності антикорупційної політики, відмови підписати договір з антикорупційної поправкою тощо.

Окрім цього, уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи бере участь у розробленні локального нормативного акта юридичної особи щодо її антикорупційної політики, стандартів етичної поведінки працівників, за потреби коригує посадові інструкції працівників, визначає ступені відповідальності, порядок їх застосування тощо.

Також уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи:

• запобігає виникненню конфліктів інтересів;

• співпрацює з працівниками, правоохоронними та контролюючими органами;

• проводить внутрішні перевірки і може входити до складу підрозділу, що виконує внутрішній аудит;

• вживає заходів щодо впровадження в установі стандартного документування всіх платежів, які проводяться на користь службових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування.

Якщо ж під час своєї роботи уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи виявляє факти корупційних правопорушень, він має поінформувати відповідні уповноважені державні органи, а також ініціювати проведення внутрішніх розслідувань.

Але й це ще не все. Аби не допустити таких правопорушень у юридичній особі в майбутньому, уповноважений з антикорупційної програми розробляє заходи, спрямовані на запобігання таким правопорушенням, а саме:

• організовує спостереження за поведінкою, службовими контактами державних службовців, посадових осіб підприємств тощо;

• проводить вивчення та аналіз документів щодо діяльності працівників та службовців за певний період часу;

• визначає коло посадових осіб та громадян, з якими працівники та службовці з корисливих спонукань контактують у процесі роботи, встановлює осіб, з якими такі контакти здійснюються систематично;

• організовує проведення планових перевірок діяльності працівників та службовців, оцінку законності та обґрунтованості їх дій;

• проводить аналіз даних оперативного, статистичного та інших видів обліку;

• організовує моніторинг конкретних управлінських процедур, прийняття рішень, у зв’язку з якими найчастіше здійснюються корупційні правопорушення.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше