Теми статей
Обрати теми

Антикорупційний працівник у штатному розписі підприємства/установи

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
За яких умов на підприємстві (в установі, організації) до штатного розпису вносять посади працівників з антикорупційної діяльності? Які основні завдання та обов’язки таких працівників?

На вимогу Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700) юридичні особи, які є учасниками процедури закупівлі, мають затвердити комплекс правил, стандартів і процедур щодо виявлення, протидії та запобігання корупції у своїй діяльності. Тобто, кажучи мовою Закону № 1700, юридичні особи приймають антикорупційну програму.

Чи на всіх юридичних осіб поширюється ця вимога? Ні, ч. 2 ст. 62 Закону № 1700 вимагає наявності антикорупційної програми:

1) у юридичних осіб, які є учасниками попередньої кваліфікації, учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII*, коли вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт становить 20 млн грн. і більше;

* Цей Закон втратив чинність. Наразі порядок держзакупівель регулює Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII. Але для антикорупційного законодавства це принципового значення не має.

2) у державних, комунальних підприємств та господарських товариств, у яких державна або комунальна частка перевищує 50 %, якщо середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн грн.

Крім того, у юридичних осіб, що підпадають під дію цієї вимоги і, відповідно, затвердили антикорупційну програму, має бути призначено особу, яка є відповідальною за реалізацію цієї програми — уповноваженого (ч. 5 ст. 62 Закону № 1700). Варто зазначити, що юридична особа самостійно може обрати назву посади для такої особи і ввести її у свій штатний розпис. Класифікатор професій** надає можливість для цього обрати одну з двох професійних назв робіт:

** Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327

• «Уповноважений з антикорупційної діяльності» (код Класифікатора професій 2414.2);

• «Професіонал з антикорупційної діяльності» (код Класифікатора професій 2414.2).

Вимоги до Уповноваженого з антикорупційної програми визначає керівник юридичної особи або її учасники (засновники) відповідно до законодавства про працю. Він є посадовою особою юридичної особи. Закон № 1700 встановлює перелік умов, за яких особу не можна за будь-яких обставин призначити Уповноваженим з антикорупційної програми. Зокрема, не може бути уповноваженим особа, яка:

• має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;

• за рішенням суду визнана недієздатною чи дієздатність якої обмежена;

• звільнена з посад у державних органах, органах влади АР Крим, органах місцевого самоврядування за порушення присяги або у зв’язку із вчиненням корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією, — протягом трьох років із дня такого звільнення.

Визначити перелік завдань і обов’язків уповноваженого з антикорупційної програми юридичної особи не важко. Адже професійна назва роботи за Класифікатором професій належить до професійного угруповання 2414.2 «Професіонали з фінансово-економічної безпеки».

Тож як професіонал із фінансово-економічної безпеки особа, яка обіймає зазначену посаду, насамперед має контрольні функції. Вона повинна проконтролювати, аби були дотримані вимоги нормативно-правових актів у сфері запобігання корупції, режим конфіденційності в роботі персоналу з огляду на його посадові інструкції. А також вона контролює контрагентів, компаньйонів юридичної особи на благонадійність у разі: їхньої участі у корупційних скандалах, відсутності антикорупційної політики, відмови підписати договір з антикорупційної поправкою тощо.

Окрім цього, уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи бере участь у розробленні локального нормативного акта юридичної особи щодо її антикорупційної політики, стандартів етичної поведінки працівників, за потреби коригує посадові інструкції працівників, визначає ступені відповідальності, порядок їх застосування тощо.

Також уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи:

• запобігає виникненню конфліктів інтересів;

• співпрацює з працівниками, правоохоронними та контролюючими органами;

• проводить внутрішні перевірки і може входити до складу підрозділу, що виконує внутрішній аудит;

• вживає заходів щодо впровадження в установі стандартного документування всіх платежів, які проводяться на користь службових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування.

Якщо ж під час своєї роботи уповноважений з антикорупційної програми юридичної особи виявляє факти корупційних правопорушень, він має поінформувати відповідні уповноважені державні органи, а також ініціювати проведення внутрішніх розслідувань.

Але й це ще не все. Аби не допустити таких правопорушень у юридичній особі в майбутньому, уповноважений з антикорупційної програми розробляє заходи, спрямовані на запобігання таким правопорушенням, а саме:

• організовує спостереження за поведінкою, службовими контактами державних службовців, посадових осіб підприємств тощо;

• проводить вивчення та аналіз документів щодо діяльності працівників та службовців за певний період часу;

• визначає коло посадових осіб та громадян, з якими працівники та службовці з корисливих спонукань контактують у процесі роботи, встановлює осіб, з якими такі контакти здійснюються систематично;

• організовує проведення планових перевірок діяльності працівників та службовців, оцінку законності та обґрунтованості їх дій;

• проводить аналіз даних оперативного, статистичного та інших видів обліку;

• організовує моніторинг конкретних управлінських процедур, прийняття рішень, у зв’язку з якими найчастіше здійснюються корупційні правопорушення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі