Темы статей
Выбрать темы

Прийняти на роботу / укласти ЦПД у вихідний день можна, тільки обережно

Кучерова Оксана, юрист
Кожен із нас знає, що, за загальним правилом, працювати потрібно в робочий час і робочі дні, а відпочивати — у вихідні дні. Тому з метою підтримання морального та фізичного здоров’я кожного працівника робота у вихідний день забороняється і можлива тільки у виняткових випадках. Останнім часом на нашу гарячу лінію стали активно надходити запитання про можливість прийняття людини на роботу / укладення ЦПД у вихідний день. Давайте і ми з вами розберемося із цим.

Вихідні дні

Спочатку розберемося, що ж таке вихідний день і чи завжди він однаковий для всіх?

Європейська соціальна хартія (переглянута)* зазначає, що з метою забезпечення ефективного здійснення права на справедливі умови праці необхідно забезпечити працівникам щотижневий відпочинок, який по можливості має збігатися з днем, що за традиціями або звичаями відповідної країни чи регіону визнається днем відпочинку.

* Ратифікована Законом України від 14.09.2006 р. № 137-V.

Право працівників на відпочинок закріплено і на рівні вітчизняного законодавства у ст. 45 Конституції України та Кодексі законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Так, у ст. 67 КЗпП передбачено: при п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день. При цьому загальним вихідним днем є неділя.

Зазначеного вище графіку роботи здебільшого намагаються дотримуватися більшість роботодавців. Проте з кожного правила є винятки:

ЦИТАТА

На підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї і інші), вихідні дні встановлюються місцевими радами.

Стаття 68 КЗпП

На підприємствах, в установах, організаціях, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності…

Стаття 69 КЗпП

Через призму цих законодавчих норм і розглядатимемо зазначену ситуацію.

Загальний вихідний день, який для підприємства — робочий

Найпростіше вирішується питання прийняття на роботу у вихідний день у тому випадку, якщо підприємство належить до зазначених вище винятків. Тому якщо для вашого підприємства субота та/або неділя — це робочий день, можете спокійно працевлаштовувати всіх бажаючих і в ці дні. Цю позицію підтримує і Мінсоцполітики в листі від 23.01.2014 р. № 13/06/186-14, де зазначено, що чинне законодавство про працю не містить норм, які забороняють укладати трудовий договір у вихідні дні.

Але має бути виконана умова: такі дні на підприємстві є робочими відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку і колективного договору (додатками до яких зазвичай є графік роботи, графік змінності).

Так само немає нічого незвичайного, якщо трудові відносини оформлені з дня, який є вихідним для більшості підрозділів підприємства, але робочим для тих працівників, які оформляють прийняття на роботу згідно з графіком змінності.

З «плаваючими» вихідними ми розібралися. А що робити підприємствам, коли в них фіксовані вихідні й усі працівники відпочивають у ці дні?

Прийняття на роботу з вихідного дня

Аналізуючи вищезазначений лист Мінсоцполітики, можна дійти висновку про те, що працівники, які приймають на роботу нового співробітника, повинні робити це у свій робочий день.

Чи можливо не порушити цієї вимоги, якщо майбутній працівник захоче оформити з вами відносини, наприклад, з 1 грудня, яке цього року є суботою?

Відразу зазначимо, що в такому разі ви нічого не порушуєте. Аналізуючи положення законодавства про працю, ви ніде не знайдете жодної вказівки про те, що забороняється прийняття на роботу працівника у вихідний день, а також не передбачено, щоб у перший день початку трудових відносин працівник був обов’язково призначений у зміну чи вийшов на робоче місце.

Тому цілком припустимо прийняти працівника на роботу з вихідного дня, але приступити до роботи він повинен буде з найближчого за вихідним робочого дня. Тобто ви можете оформити початок трудових відносин з ним з 1 грудня, але перший робочий день його буде 3 грудня.

Приймати на роботу такого працівника потрібно обережно, тому що ніхто не скасовував вимоги ст. 24 КЗпП, де зазначено, що

ЦИТАТА

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тому, щоб виконати цю вимогу в останній робочий день перед днем, з якого ви плануєте почати трудові відносини з працівником (наприклад, у п’ятницю 30 листопада), слід:

• укласти трудовий договір з працівником. Якщо КЗпП встановлює обов’язкову письмову форму такого договору, то в ній обов’язково зазначте дату початку роботи (1 грудня);

• видати наказ про прийняття на роботу, але із зазначенням дати початку роботи (1 грудня);

• подати в орган Державної фіскальної служби України Повідомлення про прийняття працівника на роботу;

• вжити організаційно-правових заходів, передбачених ст. 29 КЗпП (інструктажі, ознайомлення з документами тощо).

ЦПД з вихідного дня

А чи можна укласти цивільно-правовий договір (ЦПД) про виконання робіт, в якому початок їх виконання передбачено у вихідний день?

Як ви знаєте, при укладенні ЦПД на нього не поширюються норми трудового законодавства. З боку підрядника не може бути жодних питань — він може працювати в будь-який день. А ось з боку замовника можуть виникнути труднощі, пов’язані з датою підписання такого договору.

УВАГА!

Законодавство не ставить дійсність договору в залежність від того, в який день тижня він підписаний.

Але є один нюанс. Для того щоб підписати договір, потрібен працівник, який уповноважений на такі дії: чи то директор, працюючий за трудовим договором (контрактом), чи то інший уповноважений співробітник.

Припустимо, ви бажаєте, щоб виконавець за ЦПД почав виконувати роботи із суботи, яка для вашого підприємства вважається вихідним днем, можливими є такі ситуації:

1) датою договору буде п’ятниця (якщо цей день є робочим для директора), а датою початку робіт — субота;

2) дата договору і дата початку робіт — субота;

3) дата договору — понеділок, але за правилами ч. 3 ст. 631 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) його умови поширюються на попередні суботу та неділю.

У першому випадку все доволі просто, оскільки директор (або інший працівник), який підписав договір, виконував цього дня трудові обов’язки в передбачений колективним договором і законодавством робочий час. При цьому в самому договорі сторони мають право зазначити будь-які умови, про які вони домовилися, головне, щоб вони не суперечили законодавству.

Що ж до другого варіанта, то тут ситуація дещо ускладнюється підписанням договору директором (уповноваженим працівником) і поширенням на нього трудових гарантій. Тому якщо вдасться у виняткових випадках залучити цього працівника до роботи у вихідний день за правилами КЗпП (наприклад, для відвернення або ліквідації наслідків виробничої аварії або для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить надалі нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів) — можете сміливо підписувати такий договір. Перелік таких підстав є вичерпним і розширенню не підлягає. Але зверніть увагу: залучити директора до роботи у вихідний день у зв’язку з виробничою необхідністю не можна (див. лист Мінсоцполітики від 13.04.2012 р. № 123/13/133-12).

Факт підписання договору у вихідний день сам собою не спричиняє для сторін договору жодних негативних наслідків і не може розглядатися як порушення законодавства. Підтверджують цю позицію і такі судові рішення: рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 06.11.2008 р. у справі № 39/241-08, рішення Господарського суду Рівненської області від 06.07.2009 р. у справі № 19/74 (ср. ).

Третя ситуація так само є цілком реальною, як і перша, оскільки підписувати договір буде директор (або інший уповноважений орган) у свій робочий час. Отже, ми дотримуємося трудового законодавства. А щодо цивільного законодавства, то на підставі ч. 3 ст. 631 ЦКУ сторони можуть установити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Висновки

• Оформлення трудових відносин з вихідного дня цілком можливе, але при дотриманні процедур, передбачених у КЗпП.

• Якщо ви переманили до себе цінного працівника, який наполягає на укладенні трудового договору з вихідного дня, то нічого страшного в цьому немає. День початку трудових відносин може бути вихідним днем, але приступити до роботи він повинен з найближчого робочого дня.

• Виконавець за ЦПД може почати його виконання у вихідний день. Але при укладенні таких договорів у вихідний день слід дотримуватися трудових гарантій працівника, який підписує такий договір (директор, уповноважена особа).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше