Темы статей
Выбрать темы

Щорічна відпустка та святкові дні: як відпочивати довше

Кучерова Оксана, юрист
Цього року квітнево-травневі свята сприяють тривалому відпочинку працівників. Відпочивати, звісно, полюбляють усі. І чим довший відпочинок, тим краще. А якщо між святами взяти частину відпустки, то відпочивати можна трошки довше. У свою чергу, роботодавцю необхідно слідкувати за правильним оформленням такої відпустки.

Останнім часом на нашу «гарячу лінію» посипалися запитання від стурбованих передплатників. Як визначати тривалість щорічної відпустки, якщо на її період припадають свята? Як це відобразити у наказі про надання відпустки? Які оплатні тонкощі треба врахувати? Щоб все правильно оформити, необхідно врахувати 4 основних правила.

Розберемо їх на такому прикладі:

Приклад. Працівник бажає піти у щорічну основну відпустку з 29 квітня 2019 року на 14 календарних днів.

Як би не свята, які припадають на період цієї відпустки (День праці та День перемоги), то вийти на роботу працівник повинен був 13 травня (понеділок).

Але святкові дні вносять свої корективи в тривалість такої відпустки.

До речі, нагадаємо: чинне законодавство не містить вимог про обов’язковий початок щорічної відпустки саме з робочого дня. Головне — згода сторін (працівника та роботодавця).

img 1святкові та неробочі дні пропускаємо

Це правило знаходимо в ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки, де вказано:

ЦИТАТА

Святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток… не враховуються.

Пояснимо. Вичерпний перелік святкових і неробочих днів установлено ст. 73 КЗпП. Якщо на період щорічної відпустки припадають такі святкові чи неробочі дні, то при визначенні тривалості відпустки ми їх пропускаємо. У результаті працівник відпочиватиме на відповідну кількість днів довше. У наведеному прикладі на період щорічної основної відпустки (14 днів) припадає два святкові дні. Тож фактично працівник відпочиватиме не 14, а 16 днів. Виходити на роботу йому потрібно буде 15 травня (середа).

Підкреслимо: ця норма працює виключно при визначенні тривалості щорічної відпустки і соціальної додаткової відпустки на дітей, надання якої передбачено у ст. 19 Закону про відпустки.

При визначенні тривалості інших відпусток (наприклад, відпустки без збереження заробітної плати) норми ст. 5 Закону про відпустки не застосовуються.

А отже, тривалість такої (не щорічної) відпустки не збільшується на кількість святкових і неробочих днів.

img 2святкові та неробочі дні не оплачуємо.

Оскільки святкові та неробочі дні не враховуються у тривалість щорічної відпустки, то за такі дні відпускні працівнику нараховувати не потрібно.

Тому в наведеній вище ситуації працівник отримає відпускні за належні йому 14 календарних днів щорічної основної відпустки (а не за 16 календарних днів, які він фактично відпочиватиме).

Отже, залишається лише правильно оформити таку відпустку.

img 3у наказі вказуємо фактичний період відпустки.

Зазвичай, працівник у заяві про надання щорічної основної відпустки вказує лише тривалість цієї відпустки і дату її початку.

Усю іншу роботу виконують працівники відділу кадрів та бухгалтерії.

У наказі про надання щорічної основної відпустки потрібно вказати фактичний період цієї відпустки вже з урахуванням її продовження на святкові чи неробочі дні.

Тож в наведеному випадку в наказі про надання щорічної основної відпустки період цієї відпустки слід вказати так: «з 29 квітня 2019 року по 14 травня 2019 року», а її тривалість так: «14 календарних днів» (кількість календарних днів власне щорічної основної відпустки, тобто без урахування двох святкових днів).

img 4святкові та неробочі дні в табелі НЕ позначаємо як дні відпустки

У більшості випадків роботодавці застосовують типову форму № П-5, затверджену наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (носить рекомендаційний характер). Цією ж формою для відображення усього періоду щорічної основної відпустки передбачено буквений код «В» (цифровий — «08»). Тоді як для відображення святкових (неробочих) днів спеціального кодування немає.

Що ж робити в такому випадку? Зазвичай, кадровики у клітинках навпроти святкових та неробочих днів ставлять прочерки. Хоча роботодавець може запровадити додаткові (власні) позначки для таких днів. Це не заборонено.

У цьому випадку в табелі обліку використання робочого часу:

• періоди з 29.04.2019 р. по 30.04.2019 р., з 02.05.2019 р. по 08.05.2019 р. і з 10.05.2019 р. по 14.05.2019 р. слід позначити кодом «В».

Причому таким кодуванням необхідно позначити абсолютно усі дні вказаних періодів (у тому числі й вихідні дні), оскільки вони є днями щорічної основної відпустки для цього працівника;

• а ось святкові дні 01.05.2019 р. і 09.05.2019 р. можна позначити власно запровадженим кодом як святкові дні або поставити прочерки.

Висновки

• Якщо на період щорічної відпустки припадають святкові чи неробочі дні, то такі дні не враховуються при визначенні тривалості цієї відпустки. Фактично відпустка продовжується на кількість святкових і неробочих днів, що припали на її період.

• Оплачувати святкові та неробочі дні, що припадають на період щорічної відпустки, не потрібно.

• У наказі про надання щорічної відпустки вказуйте період цієї відпустки вже з урахуванням її продовження на святкові і неробочі дні. Але кількість календарних днів щорічної відпустки зазначайте без урахування святкових і неробочих днів.

• Святкові та неробочі дні в табелі обліку використання робочого часу не позначають як дні відпустки. Їх можна позначити самостійно запровадженим кодом або відповідні клітинки не заповнюють (ставлять прочерки).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше