Темы статей
Выбрать темы

Держслужбовець — керівник гуртка у будинку культури

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
На посаді «керівника танцювального гуртка будинку культури» за сумісництвом оформлений держслужбовець.
1. Чи правильно виписано назву цієї посади?
2. За яких умов така діяльність держслужбовця не суперечить вимогам законодавства?
3. Чи можна віднести діяльність такого керівника до категорії педагогічної або творчої, якщо посадовою інструкцією передбачається, що він: організовує творчу та навчально-виховну роботу; складає план навчально-виховної та творчої роботи; проводить загальні, групові, індивідуальні репетиції; забезпечує удосконалення майстерності, вірне розуміння культури танцю тощо?

1. Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП) містить, серед іншого, професійну назву роботи «Керівник гуртка» (код КП 1229.6), яка відноситься до підкласу КП 1229.6 «Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту».

Кваліфікаційна характеристика цієї професії міститься у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), випуск 81 «Культура та мистецтво» (затверджено наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14.04.2000 р. № 168). Звертаємо увагу запитувача на те, що відповідно до вимог КП (Додаток В, Примітка 2) назви професій можуть бути розширені за вимогою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності тощо. Тому правомірним є використання професійної назви роботи, наприклад, у вигляді «Керівник гуртка танцювального», «Керівник гуртка танцювального будинку культури» тощо. У такому вигляді вона має бути занесена до трудової книжки працівника.

2. При оформленні державного службовця за сумісництвом (як у цьому випадку) слід враховувати норми законодавства, які стосуються діяльності державних службовців.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування забороняється:

ЦИТАТА!

«займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України».

Крім того, відповідно до п. 3 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій (затверджено спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43) педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше як 240 годин на рік не є сумісництвом. Її виконання дозволяється в робочий час з дозволу керівника державної установи, організації без утримання заробітної плати.

Таким чином, трудова діяльність державного службовця за сумісництвом не буде порушувати норми законодавства, якщо вона, принаймні, відноситься до сфери педагогічної (з урахуванням ліміту годин на рік) або творчої діяльності.

3. Щодо віднесення діяльності такого керівника до категорії педагогічної чи творчої зауважимо, що посада керівника гуртка міститься у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. А наведений у запиті фрагмент посадової інструкції вказує на творчий характер праці керівника танцювального гуртка будинку культури.

Проте у цьому випадку остаточний висновок щодо віднесення посади до сфери педагогічної або творчої діяльності можна зробити лише після з’ясування певних деталей: відомчого підпорядкування конкретного танцювального гуртка будинку культури (зв’язок із навчальними закладами, програмами, планами тощо), офіційного визначення частки творчої праці (довідка дирекції районного будинку культури) у структурі робочого часу цього працівника та інших.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше