№4/1

Оплата труда, февраль, 2019/№ 4/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Щодо порядку застосування положень законодавства про працю Лист від 09.11.2018 р. № 8914/1/4.1-ДП-18
  • Щодо відповідальності за недотримання гарантій в оплаті праці за роботу у вечірній та нічний час Лист від 09.11.2018 р. № 21841/0/2-18/28
  • Робота в нічний/вечірній час: як оплачувати, щоб не «потрапити» під штраф Держгарантії в оплаті нічної праці. Чинним законодавством передбачено штраф у розмірі 10 мінзарплат за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП*). Про які гарантії йдеться?
  • «Я прийшов, тебе нема…», або Як покарати працівника за запізнення «У метро була пробка», «У трамвая спустило колесо»… Які тільки відмовки не вигадують працівники, які запізнилися на роботу! Проте роботодавець має право вирішити, наскільки поважною була така причина, і покарати порушника трудової дисципліни. Як правильно це зробити, ми вам підкажемо.
  • Як притягнути до відповідальності працівника за запізнення Перш ніж покарати працівника за запізнення, роботодавцю необхідно задокументувати факт порушення трудової дисципліни. А при накладенні дисциплінарного стягнення потрібно дотриматися низки вимог законодавства, щоб надалі уникнути конфліктних ситуацій із працівником. Про те, як правильно це зробити, читайте в нашій статті.
  • Які документи складає роботодавець за участю профспілки Для захисту трудових прав працівників вітчизняним законодавством надається профспілкам чимало контрольних повноважень, з якими повинні рахуватися роботодавці. Отже, кожен роботодавець має знати, коли профспілка виступає партнером при розробленні документа, погоджує документ або дії роботодавця.
  • Держслужбовець — керівник гуртка у будинку культури На посаді «керівника танцювального гуртка будинку культури» за сумісництвом оформлений держслужбовець. 1. Чи правильно виписано назву цієї посади? 2. За яких умов така діяльність держслужбовця не суперечить вимогам законодавства? 3. Чи можна віднести діяльність такого керівника до категорії педагогічної або творчої, якщо посадовою інструкцією передбачається, що він: організовує творчу та навчально-виховну роботу; складає план навчально-виховної та творчої роботи; проводить загальні, групові, індивідуальні репетиції; забезпечує удосконалення майстерності, вірне розуміння культури танцю тощо?
  • Професії за Класифікатором: вчитель іноземної мови у дитсадку До штату приватного дитсадка мають бути прийняті вчителі англійської та французької мов (вища освіта). На яку посаду їх приймати згідно із Класифікатором професій? Чи існують затверджені на законодавчому рівні кваліфікаційні характеристики, які ми можемо взяти за основу для розробки посадових інструкцій для таких працівників?
  • Відпустка «за свій рахунок» для догляду за дітьми З 01.01.2019 р. набрав чинності Закон № 2476*, прийнятий з метою підтримати осіб, які доглядають за важкохворими дітьми. Зокрема, працюючі особи отримали право оформляти відпустки без збереження заробітної плати. Про нюанси надання таких відпусток розповімо в нашій статті.
  • Нові Вимоги про видачу спецодягу діють з 15 січня Одним з обов’язків роботодавця у сфері охорони праці є забезпечення окремих працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ). До недавнього часу основним нормативно-правовим актом, що визначав порядок видачі працівникам ЗІЗ, було Положення № 53*. Але з 15.01.2019 р. це Положення втратило чинність, а замість нього почав діяти новий документ — Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками ЗІЗ на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. № 1804 (далі — Вимоги).
  • Бути чи не бути. Трудові відносини за рішенням суду Верховний Суд у постанові від 08.10.2018 р. у справі № 553/954/17 установив факт трудових відносин з працівником, незважаючи на укладення між сторонами цивільно-правового договору. Давайте й ми з вами розберемося, як і чому представники Феміди дійшли такого висновку.
  • Коли складно зосередитися А це ви подивилися? А ось це прочитали? А ось те доробили? А туди сходили? А з тим поговорили? Напружує, іноді навіть дратує, місцями розлючує. Кожному з нас доводиться переключатися між величезною кількістю завдань або того гірше — намагатися розтягнути обсяг власної уваги відразу на декілька з них. Джерела інформації теж тягнуть людину в різні сторони. А тут вам ще й правильно влаштовані, відволікаючі гаджети, електронна пошта і навіть реклама. Як же допомогти собі зосередитися на тому, що дійсно важливо? Відповіді на це наболіле запитання і присвятимо нашу статтю.
  • Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у березні 2019 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше