Темы статей
Выбрать темы

Професії за Класифікатором: вчитель іноземної мови у дитсадку

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
До штату приватного дитсадка мають бути прийняті вчителі англійської та французької мов (вища освіта). На яку посаду їх приймати згідно із Класифікатором професій? Чи існують затверджені на законодавчому рівні кваліфікаційні характеристики, які ми можемо взяти за основу для розробки посадових інструкцій для таких працівників?

Виходячи із тексту запиту, йдеться про посаду вчителя, який спеціалізується на такому напряму дошкільної освіти дітей, як вивчення іноземної мови у дитсадках.

На сьогодні Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) містить таку посаду сфери дошкільного виховання як-от: «Вчитель з дошкільного виховання (з дипломом молодшого спеціаліста)» із кодом КП 3320. Цю основну кваліфікацію та додаткову кваліфікацію «Вчитель іноземної мови у дошкільному навчальному закладі» отримують, як правило, випускники педагогічних коледжів.

Нагадаємо, що згідно з п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, записи у трудових книжках про найменування професій мають виконуватися відповідно до КП.

У той же час згідно з положеннями Примітки 2 (Додаток В до КП) назви професій можуть бути розширені за вимогою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності працівника. Таким чином, з урахуванням зазначеного вище, пропонуємо у штатному розписі дитсадка ввести посади у вигляді «Вчитель з дошкільного виховання (з дипломом молодшого спеціаліста) та англійської мови» із кодом КП 3320 та відобразити у посадових інструкціях цих працівників педагогічні завдання та обов’язки з викладання дітям відповідних іноземних мов. Зазначимо, що відповідний випуск галузевого Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) сфери науки і освіти наразі не затверджено, тому посадові інструкції працівників освіти розробляються кадровиками у цій галузі самостійно.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше