Темы статей
Выбрать темы

Нові Вимоги про видачу спецодягу діють з 15 січня

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Одним з обов’язків роботодавця у сфері охорони праці є забезпечення окремих працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ). До недавнього часу основним нормативно-правовим актом, що визначав порядок видачі працівникам ЗІЗ, було Положення № 53*. Але з 15.01.2019 р. це Положення втратило чинність, а замість нього почав діяти новий документ — Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками ЗІЗ на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. № 1804 (далі — Вимоги).

* Положення про порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.2008 р. № 53.

Вимоги поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ (у тому числі на фізичних осіб — підприємців, що використовують найману працю).

Визначення терміна «ЗІЗ» підкоригували. Тепер це всі засоби, призначені для носіння і використання працівником з метою індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цієї мети.

ЗІЗ слід використовувати в разі, якщо неможливо уникнути або в достатній мірі обмежити ризики для життя і здоров’я працівників технічними засобами колективного захисту або засобами, методами чи правилами організації роботи.

При забезпеченні працівників ЗІЗ роботодавець зобов’язаний ураховувати, зокрема, наступні положення Вимог.

1. ЗІЗ, що придбаваються, повинні (п. 1 розд. III Вимог):

• відповідати суттєвим вимогам безпеки та охорони здоров’я;

• мати позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності. Зверніть увагу: висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи при купівлі ЗІЗ більше не вимагається;

• задовольняти вимогам Техрегламенту ЗІЗ, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2008 р. № 761 (далі — Техрегламент ЗІЗ).

Якщо існує більше за один ризик для життя і здоров’я працівників, у зв’язку з чим працівники вимушені одночасно застосовувати більше ніж один ЗІЗ, такі засоби мають бути сумісними й ефективними проти існуючих ризиків.

2. Перед вибором ЗІЗ (понад установлені Нормами безоплатної видачі) роботодавець перевіряє, чи відповідають ЗІЗ, які він планує використовувати:

• вимогам Техрегламенту ЗІЗ;

• ступеню існуючих ризиків для життя та здоров’я працівників і чи не призводять до збільшення рівня цього ризику;

• існуючим на робочому місці умовам.

Також роботодавець повинен проводити оцінку ЗІЗ, яка включає (п. 6 розд. II Вимог):

• аналіз та оцінку ризиків для життя і здоров’я працівників, яких не можна уникнути за допомогою інших засобів;

• визначення характеристик, які повинен мати ЗІЗ для ефективного захисту життя і здоров’я працівників від вже визначених ризиків, беручи до уваги будь-які ризики, які може створити сам ЗІЗ;

• порівняння характеристик ЗІЗ, наявних у госпсуб’єкта, з характеристиками, визначеними під час цієї оцінки.

Важливо! Якщо змінився будь-який елемент оцінки ЗІЗ, то цю оцінку проводять повторно.

Зверніть увагу!

При видачі ЗІЗ в особистій картці обліку спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ (додаток 1 до Вимог) відтепер необхідно посилатися на порядковий номер оцінки ЗІЗ, а не на План заходів, як було раніше. В іншому форма особистої картки залишилася без змін.

При визначенні потреби в ЗІЗ роботодавець, як і раніше, може скористатися:

• орієнтовним переліком небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ (додаток 2 до Вимог);

• орієнтовним переліком робіт, які вимагають застосування відповідних ЗІЗ (додаток 3 до Вимог).

За результатами проведених заходів складають таблицю обліку ризиків для обґрунтування вибору та використання ЗІЗ за формою, наведеною в додатку 4 до Вимог.

3. При надходженні ЗІЗ роботодавець перевіряє їх відповідність нормативним документам, а також результатам проведеної оцінки, для чого, як і раніше, створюється спецкомісія.

4. Перед видачею ЗІЗ роботодавець зобов’язаний проінформувати працівника про ризики для його життя та здоров’я, від яких його захищатиме цей ЗІЗ (п. 13 розд. II Вимог).

5. Установлено, що роботодавці повинні, зокрема (пп. 14, 15 розд. II Вимог):

• завчасно інформувати працівників, профспілку та/або уповноваженого з охорони праці про всі заходи, що мають бути вжиті для забезпечення безпеки і здоров’я працівників під час використання ЗІЗ;

• проводити консультації з працівниками, профспілкою та/або уповноваженим з охорони праці, а також надавати їм можливість брати участь в обговоренні усіх питань, пов’язаних із забезпеченням їх безпеки і здоров’я під час використання ЗІЗ на робочих місцях.

6. Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам (п. 8 розд. III Вимог). При цьому строки використання ЗІЗ обчислюються з дня їх фактичної видачі працівнику і не повинні перевищувати термінів їх придатності.

Важливо!

Роботодавець не повинен допускати до роботи працівників без необхідних ЗІЗ, а також, якщо ЗІЗ знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками періодичних випробувань, що проводяться відповідно до інструкцій з їх експлуатації (п. 12 розд. ІІІ Вимог).

7. Граничний строк використання ЗІЗ, призначених для особистого (індивідуального) користування, встановлюється роботодавцем за погодженням з профспілковою організацією підприємства (уповноваженою особою з питань охорони праці), що має бути передбачено в колективному договорі (п. 9 розд. ІІ Вимог).

8. Працівникам, які суміщають професії або працюють за сумісництвом, крім ЗІЗ, що видаються їм за основною професією, слід додатково видати ЗІЗ для виконання робіт за професією за сумісництвом або при суміщенні з урахуванням строків їх придатності (п. 10 розд. ІІІ Вимог).

9. У випадку якщо ЗІЗ передчасно зношені не з вини працівника, роботодавець, як і раніше, зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. При цьому якщо працівник придбав ЗІЗ за свої кошти, роботодавець компенсує всі витрати на умовах, передбачених колдоговором.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше