Темы статей
Выбрать темы

Індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю: обов’язкова?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Роботодавець має право зарахувати особу з інвалідністю в рахунок виконання «інвалідного» нормативу тільки за наявності в такої особи індивідуальної програми реабілітації (ІПР) — чи дійсно це так? Чи загрожують штрафи підприємству, якщо працівники з інвалідністю не надали ІПР?

Що ж таке ІПР? Це комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, термінів реабілітаційних заходів з визначенням порядку і місця їх проведення, спрямованих на відновлення і компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей конкретної особи до виконання видів діяльності, визначених у рекомендаціях МСЕК (ст. 1 Закону № 29611).

1 Закон України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» від 06.10.2005 р. № 2961-IV.

ІПР розробляється за участю особи з інвалідністю протягом місяця з дня звернення такої особи до МСЕК. ІПР складається у двох примірниках: один видається на руки особі з інвалідністю, а другий залишається в МСЕК (пп. 8 та 11 Положення про ІПР інваліда, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2007 р. № 757).

ІПР особи з інвалідністю є обов’язковою для виконання в тому числі підприємствами, установами й організаціями, у яких працює або перебуває особа з інвалідністю.

Важливо!

Ця норма закріплена в низці нормативно-правових актів, зокрема: ст. 69 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII, ст. 23 Закону № 2961, п. 6 Положення № 13172.

2 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317.

Також законодавством передбачено, що підприємства зобов’язані, зокрема, створювати для осіб з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК та ІПР, здійснювати додаткові заходи безпеки, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону про охорону праці3, ч. 3 ст. 18 Закону № 875).

3 Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

На додаток до цього Держпраці в листі від 22.12.2015 р. № 5947/0/4.2-06/6/ДП-15 роз’яснює, що при оформленні трудових відносин з особою з інвалідністю роботодавець повинен отримати від неї довідку до акта огляду МСЕК (форма № 157/1-о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577) та ІПР.

Довідка до акта огляду МСЕК дійсно не може замінити ІПР. Хоча в п. 13 цієї довідки і наводиться висновок комісії про умови і характер праці, розд. 5 «Трудова реабілітація» п. 14 ІПР містить детальний опис усіх факторів та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю (п.п. 2.7.5 Порядку № 6234). Наприклад, якщо необхідно створити спеціальне робоче місце для особи з інвалідністю, то обійтися без ІПР навряд чи вийде.

4 Порядок складання форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда, затверджений наказом МОЗ від 08.10.2007 р. № 623.

Але питання в іншому: чи зобов’язані всі особи з інвалідністю, які працевлаштовуються на підприємство, надавати ІПР? Ми вважаємо, що ні. Загалом працівник має право взагалі не повідомляти роботодавця про свою інвалідність. І роботодавець у цьому випадку не несе відповідальності за ненадання «інвалідних» пільг та гарантій такому працівникові.

Держпраці в листі від 04.05.2016 р. № 5081/4/4.1-ДП-16 також визнає, що при прийнятті на роботу працівника з інвалідністю встановлено загальний порядок прийняття і подання документів роботодавцеві, як і для звичайних працівників. Документи про стан здоров’я роботодавець має право вимагати від працівника тільки тоді, коли при прийнятті на роботу вимагається пройти обов’язковий попередній медогляд. В усіх інших випадках працівник сам вирішує, повідомляти роботодавця про свою інвалідність чи ні.

Виняток — випадки, коли за висновком МСЕК стан здоров’я працівника перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру й обсягу загрожує погіршенню здоров’я працівника з інвалідністю.

УВАГА!

У цьому випадку, крім документів, передбачених ст. 24 КЗпП, працівник при прийнятті на роботу повинен подати роботодавцеві довідку з висновком МСЕК для врахування індивідуальних потреб при працевлаштуванні.

Нагадаємо: саме довідка (точніше, її копія, завірена роботодавцем) до акта огляду МСЕК є підставою для застосування зниженої ставки ЄСВ у розмірі 8,41 %.

Про це прямо сказано в п. 8 розд. III Інструкції № 4495. ІПР для цього не потрібна!

5 Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Для включення особи з інвалідністю в рахунок виконання «інвалідного» нормативу також достатньо копії довідки до акта огляду МСЕК, яка підтверджує групу і причину інвалідності, та копії пенсійного посвідчення (посвідчення одержувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії).

На підставі цих документів працівникові надають пільги та гарантії, передбачені законодавством для осіб з інвалідністю.

Обов’язкової наявності ІПР для цих цілей Закон № 875 не вимагає.

Більше того, ІПР має для особи з інвалідністю рекомендаційний характер. Особа з інвалідністю має право відмовитися від будь-якого виду, форми й обсягу реабілітаційних заходів, передбачених її ІПР, або від усієї програми загалом (ч. 4 ст. 23 Закону № 2961).

Шевченківський райсуд м. Києва в постанові від 28.02.2018 р. у справі № 761/1489/186 також зазначив, що законодавство не покладає на роботодавця обов’язку направляти особу з інвалідністю в МСЕК для розробки ІПР. Рішення про проходження або непроходження ІПР особа приймає самостійно. Відповідно і звернення за розробкою ІПР є правом, а не обов’язком самої особи з інвалідністю.

6 reyestr.court.gov.ua/Review/72512443.

Відповідальність роботодавця за відсутність у працівників ІПР чинним законодавством не передбачена.

Сумніваєтеся, чи зможе працівник працювати на конкретній посаді та чи можна йому встановити робочий час повної тривалості, а відповідних вказівок у довідці немає? Ви завжди можете звернутися до МСЕК за роз’ясненнями.

Важливо!

Якщо особа з інвалідністю надала ІПР, роботодавець зобов’язаний виконати зазначені в ІПР рекомендації: створити спеціальне робоче місце, відповідні умови праці тощо. Інакше вже можуть бути застосовані санкції.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше