Теми статей
Обрати теми

Індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю: обов’язкова?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Роботодавець має право зарахувати особу з інвалідністю в рахунок виконання «інвалідного» нормативу тільки за наявності в такої особи індивідуальної програми реабілітації (ІПР) — чи дійсно це так? Чи загрожують штрафи підприємству, якщо працівники з інвалідністю не надали ІПР?

Що ж таке ІПР? Це комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, термінів реабілітаційних заходів з визначенням порядку і місця їх проведення, спрямованих на відновлення і компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей конкретної особи до виконання видів діяльності, визначених у рекомендаціях МСЕК (ст. 1 Закону № 29611).

1 Закон України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» від 06.10.2005 р. № 2961-IV.

ІПР розробляється за участю особи з інвалідністю протягом місяця з дня звернення такої особи до МСЕК. ІПР складається у двох примірниках: один видається на руки особі з інвалідністю, а другий залишається в МСЕК (пп. 8 та 11 Положення про ІПР інваліда, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2007 р. № 757).

ІПР особи з інвалідністю є обов’язковою для виконання в тому числі підприємствами, установами й організаціями, у яких працює або перебуває особа з інвалідністю.

Важливо!

Ця норма закріплена в низці нормативно-правових актів, зокрема: ст. 69 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII, ст. 23 Закону № 2961, п. 6 Положення № 13172.

2 Положення про медико-соціальну експертизу, затверджене постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317.

Також законодавством передбачено, що підприємства зобов’язані, зокрема, створювати для осіб з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК та ІПР, здійснювати додаткові заходи безпеки, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону про охорону праці3, ч. 3 ст. 18 Закону № 875).

3 Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

На додаток до цього Держпраці в листі від 22.12.2015 р. № 5947/0/4.2-06/6/ДП-15 роз’яснює, що при оформленні трудових відносин з особою з інвалідністю роботодавець повинен отримати від неї довідку до акта огляду МСЕК (форма № 157/1-о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577) та ІПР.

Довідка до акта огляду МСЕК дійсно не може замінити ІПР. Хоча в п. 13 цієї довідки і наводиться висновок комісії про умови і характер праці, розд. 5 «Трудова реабілітація» п. 14 ІПР містить детальний опис усіх факторів та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю (п.п. 2.7.5 Порядку № 6234). Наприклад, якщо необхідно створити спеціальне робоче місце для особи з інвалідністю, то обійтися без ІПР навряд чи вийде.

4 Порядок складання форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда, затверджений наказом МОЗ від 08.10.2007 р. № 623.

Але питання в іншому: чи зобов’язані всі особи з інвалідністю, які працевлаштовуються на підприємство, надавати ІПР? Ми вважаємо, що ні. Загалом працівник має право взагалі не повідомляти роботодавця про свою інвалідність. І роботодавець у цьому випадку не несе відповідальності за ненадання «інвалідних» пільг та гарантій такому працівникові.

Держпраці в листі від 04.05.2016 р. № 5081/4/4.1-ДП-16 також визнає, що при прийнятті на роботу працівника з інвалідністю встановлено загальний порядок прийняття і подання документів роботодавцеві, як і для звичайних працівників. Документи про стан здоров’я роботодавець має право вимагати від працівника тільки тоді, коли при прийнятті на роботу вимагається пройти обов’язковий попередній медогляд. В усіх інших випадках працівник сам вирішує, повідомляти роботодавця про свою інвалідність чи ні.

Виняток — випадки, коли за висновком МСЕК стан здоров’я працівника перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру й обсягу загрожує погіршенню здоров’я працівника з інвалідністю.

УВАГА!

У цьому випадку, крім документів, передбачених ст. 24 КЗпП, працівник при прийнятті на роботу повинен подати роботодавцеві довідку з висновком МСЕК для врахування індивідуальних потреб при працевлаштуванні.

Нагадаємо: саме довідка (точніше, її копія, завірена роботодавцем) до акта огляду МСЕК є підставою для застосування зниженої ставки ЄСВ у розмірі 8,41 %.

Про це прямо сказано в п. 8 розд. III Інструкції № 4495. ІПР для цього не потрібна!

5 Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Для включення особи з інвалідністю в рахунок виконання «інвалідного» нормативу також достатньо копії довідки до акта огляду МСЕК, яка підтверджує групу і причину інвалідності, та копії пенсійного посвідчення (посвідчення одержувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії).

На підставі цих документів працівникові надають пільги та гарантії, передбачені законодавством для осіб з інвалідністю.

Обов’язкової наявності ІПР для цих цілей Закон № 875 не вимагає.

Більше того, ІПР має для особи з інвалідністю рекомендаційний характер. Особа з інвалідністю має право відмовитися від будь-якого виду, форми й обсягу реабілітаційних заходів, передбачених її ІПР, або від усієї програми загалом (ч. 4 ст. 23 Закону № 2961).

Шевченківський райсуд м. Києва в постанові від 28.02.2018 р. у справі № 761/1489/186 також зазначив, що законодавство не покладає на роботодавця обов’язку направляти особу з інвалідністю в МСЕК для розробки ІПР. Рішення про проходження або непроходження ІПР особа приймає самостійно. Відповідно і звернення за розробкою ІПР є правом, а не обов’язком самої особи з інвалідністю.

6 reyestr.court.gov.ua/Review/72512443.

Відповідальність роботодавця за відсутність у працівників ІПР чинним законодавством не передбачена.

Сумніваєтеся, чи зможе працівник працювати на конкретній посаді та чи можна йому встановити робочий час повної тривалості, а відповідних вказівок у довідці немає? Ви завжди можете звернутися до МСЕК за роз’ясненнями.

Важливо!

Якщо особа з інвалідністю надала ІПР, роботодавець зобов’язаний виконати зазначені в ІПР рекомендації: створити спеціальне робоче місце, відповідні умови праці тощо. Інакше вже можуть бути застосовані санкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі