Темы статей
Выбрать темы

Професію виключили із КП: що робити?

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
Штатним розписом нашої установи передбачається посада «Контролер технічного стану автомототранспортних засобів (автотранспорт)», передбачена раніше кодом КП 8322. Проте Зміною № 6 до Класифікатора професій цю посаду скасовано. У зв’язку із необхідністю приведення посад штатного розпису до вимог КП просимо роз’яснити щодо зміни вказаної посади на чинну споріднену. Яким наявним у КП професіям (посадам) притаманне виконання перевірки технічного стану колісних транспортних засобів?

Дійсно, у КП посада у вигляді «Контролер технічного стану автомототранспортних засобів (автотранспорт)» відсутня. Натомість у КП міститься уніфікована професійна назва роботи «Контролер технічного стану колісних транспортних засобів» (далі — КТЗ) із кодом КП 8321, яка належить до класифікаційного угруповання 8321 «Водії мототранспортних засобів та робітники з обслуговування мототранспортної техніки».

Слід зазначити що технічний стан КТЗ перевіряє персонал, який має відповідний рівень професійної кваліфікації щодо виконуваних робіт, виходячи з цього певні функції з обслуговування та контролю КТЗ притаманні й, наприклад, таким робітничим професіям, як от:

«Водій автотранспортних засобів», код КП 8322;

«Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «Водій-випробувач», «Ремонтник-мехатронік», що належать до професійного угруповання 7231 «Механіки та монтажники моторних транспортних засобів»;

«Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів», код КП 7241.

Крім того, до персоналу, що перевіряє технічний стан транспортних засобів, відноситься також «Механік автомобільної колони (гаража)», код КП 3115.

Нагадуємо вам, що більш детальне викладення завдань і обов’язків працівників автомобільного транспорту наведено у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників 69 «Автомобільний транспорт».

Зауважимо, що відповідно до статті 23 Закону України «Про автомобільний транспорт» з метою систематичної перевірки автомобільними перевізниками колісних транспортних засобів (далі — КТЗ), які допущено до руху дорогами, затверджено Порядок перевірки технічного стану транспортних засобів автомобільними перевізниками, положення якого слід враховувати при підборі тієї або іншої конкретної професійної назви роботи зазначеної галузі.

Звертаємо увагу на те, що інші профільні посади, про які йдеться у запиті, можуть бути обрані серед таких класифікаційних угруповань КП, як от:

7231 «Механіки та монтажники моторних транспортних засобів»;

7241 «Електромеханіки та електромонтажники».

Таким чином, у розрізі кадрової діяльності вашої організації необхідно привести назви посад у відповідність до КП з урахуванням змісту завдань і обов’язків, організаційної структури тощо.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше