Темы статей
Выбрать темы

Прошу звільнити з… за власним бажанням

Кучерова Оксана, юрист
Порядок і особливості звільнення за власним бажанням ми регулярно розглядаємо на сторінках нашого видання. Але питання за цією темою від наших читачів продовжують надходити Отже, на порядку денному така ситуація: працівник написав заяву такого змісту: «Прошу звільнити мене за власним бажанням з 01.10.2019 р. у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку». Який день у такому разі вважати днем звільнення?

Особливості звільнення за власним бажанням

Звільнення працівника за власним бажанням — одна з найпоширеніших підстав звільнення. У такого звільнення свої правила. А порядок й особливості залежать від ситуації та причини для такого звільнення.

Нагадаємо вам, що за загальним правилом працівник має право в будь-який момент розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, письмово попередивши про це роботодавця за два тижні.

Але бувають ситуації, коли в працівника немає часу на двотижневе «відпрацювання», тому законодавством передбачені випадки такого звільнення в коротший строк.

Якщо працівник не може продовжувати роботу з поважної причини, то роботодавець зобов’язаний звільнити його в той строк, про який просить працівник у заяві. До таких поважних причин належать (ст. 38 КЗпП):

• переїзд на нове місце проживання;

• переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

• вступ до навчального закладу;

• неможливість проживання у цій місцевості, підтверджена медичним висновком;

• вагітність;

• догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною з інвалідністю;

• догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;

• вихід на пенсію;

• прийняття на роботу за конкурсом;

• інші поважні причини.

Як бачите, законодавець, встановлюючи перелік поважних причин у разі звільнення за власним бажанням, зробив цей перелік невичерпним.

Таким чином, у працівника, який не може продовжувати роботу з тих чи інших поважних причин, є можливість звільнитися раніше встановленого двотижневого строку для попередження про звільнення.

А роботодавець зобов’язаний у такому разі розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник у заяві.

І ось тут у кадровиків виникає дві проблеми:

1) яким чином оцінити поважність причин «раптового» звільнення;

2) якою датою звільнити працівника.

Поважні причини: як підтвердити

Перша проблема пов’язана з тим, що нерідко виникає запитання: як упевнитися в тому, що в працівника дійсно є причини, з яких він не може далі продовжувати роботу? Потрібно вимагати від нього підтвердні документи чи повірити працівникові на слово?

У КЗпП прямо передбачено обов’язкове документальне підтвердження тільки двох поважних причин: неможливість проживання у цій місцевості та догляд за хворим членом сім’ї. В обох випадках ці обставини мають бути підтверджені медичним висновком.

Виходячи зі звичаїв ділового обороту, вимог до оформлення кадрових документів і аналізу судової практики, поважність причин усе-таки краще підтвердити, тому що в цьому випадку звільнення відбувається без обов’язкового дотримання двотижневого строку попередження про звільнення.

Але потрібно пам’ятати, що закон не вимагає підтвердних документів (окрім зазначених вище випадків).

Коли йдеться про звільнення у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею 14 років, на нашу думку, достатньо надати документ, що підтверджує наявність дитини відповідного віку. Хоча, зазвичай, у кадровій службі така інформація вже є.

Дата звільнення: важливо не помилитися

Друга проблема пов’язана з традиціями, що склалися, при написанні працівником заяви із зазначенням бажаної дати звільнення.

Часто при такому «раптовому» звільненні в кадровиків виникає дилема: яким числом потрібно звільнити працівника?

Адже якби звільнення відбувалося без поважних причин (у загальному порядку з двотижневим відпрацюванням), то кадровик міг би сам порахувати, коли закінчиться строк двотижневого відпрацювання, і звільнити працівника відповідною датою.

Але завдяки «творчому» підходу працівника до написання заяви нерідко перед бажаною датою звільнення з’являється злощасний прийменник «з», який і є основним головним болем кадровика при такому звільненні.

Наприклад: «Прошу звільнити мене за власним бажанням з 01.10.2019 р. у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку».

Коли потрібно звільнити працівника: 1 жовтня чи 30 вересня?

Давайте подивимося як прийменник «з» використовується в трудовій практиці.

Наприклад, звичайну заяву на відпустку без збереження заробітної плати пишуть таким чином: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів з 1 жовтня 2019 року за сімейними обставинами». І тут ні в кого не виникає сумніву, що у відпустку такий працівник хоче піти саме 1 жовтня.

Згадаємо і заяву про прийняття на роботу, яка так само формулюється з прийменником «з». Наприклад, «Прошу прийняти мене на роботу до відділу збуту на посаду менеджера зі збуту з 01.10.2019 року». І, знову ж таки, ніхто не сумнівається в тому, що саме 1 жовтня працівник повинен приступити до виконання своїх обов’язків.

Можна, звичайно, застосувати ці правила і до заяви про звільнення. Тоді у випадку, що розглядається нами, працівника слід звільнити напередодні зазначеної ним дати — 30 вересня (щоб 1 жовтня він уже був звільненим).

Проте не варто поспішати. Традиції традиціями, але дата «30 вересня» не зазначена в документах. Її ми самостійно «придумуємо». А з датою звільнення потрібно бути обережним.

Річ у тому, що за правилами Інструкції № 58 днем звільнення вважається останній день роботи.

Відповідно, для роботодавця це означає, що працівник у цей день повинен знаходитися на роботі і виконувати свої службові обов’язки у звичайному режимі (якщо він не у відпустці). А роботодавець у день звільнення за загальним правилом зобов’язаний виконати три ключові обов’язки перед звільненим працівником (див. нижче).

img 1

Обов’язки роботодавця при звільненні працівника

Тому, якщо формально (без зайвої творчості) поглянути на отриману від працівника заяву, то його слід звільнити тією датою, яка зазначена в заяві, — 1 жовтня. Цей день буде для нього звичайним робочим днем.

Хоч судова практика із цього приводу небагатослівна, проте на користь цього підходу можна навести, наприклад, постанову Київського апеляційного суду від 28.11.2018 р. у справі № 760/15639/17, де якраз розглядалася схожа ситуація.

Так, у наказі про звільнення було зазначено, що працівник звільнений з 1 грудня 2015 року. Спір виник якраз через цей прийменник «з», тому що було незрозуміло, потрібно оплачувати цей день працівникові чи він уже вважався звільненим.

Представники Феміди дійшли висновку: якщо в наказі про звільнення зазначено «звільнити з 01 грудня», то працівник вважається звільненим з наступного дня, а день звільнення є робочим днем для звільненого працівника.

Основний аргумент у цьому спорі — положення ст. 2411 КЗпП, де зазначено, що строки, що визначаються днями, обчислюються з дня, наступного після того дня, з якого починається строк.

Простіше кажучи, суд дійшов висновку, що 1 грудня для такого працівника був останнім робочим днем і звільненим він може вважатися тільки з 2 грудня.

Зазначимо, що такої ж думки дотримується й Уманський міськрайонний суд Черкаської області в рішенні від 25 жовтня 2018 року у справі № 705/1813/17 (ср. ).

Виходячи з викладеного, щоб уникнути конфліктів з працівником, що звільняється, пропонуємо вам два варіанти:

• або наполягайте, щоб у заяві на звільнення працівник зазначав дату звільнення без прийменника «з»;

• або якщо заява вже написана і працівник відмовляється її переписувати — попередьте його, що зазначена ним дата звільнення — це його останній робочий день.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше