Темы статей
Выбрать темы

Попередити про «карантинне» скорочення працівника було неможливо

Держпраці спільно з Державним центром зайнятості погодилися з тим, що чинним законодавством про працю не визначена процедура призупинення (скорочення) діяльності у зв’язку з карантином.

Тому до неї не може застосовуватися порядок уведення зміни істотних умов праці, передбачений ст. 32 КЗпП.

До того ж призупинення (скорочення) діяльності суб’єктів господарювання у зв’язку з карантином не є простоєм, визначеним ст. 34 КЗпП.

Призупинення (скорочення) діяльності оформлялося наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 (цим документом був уведений карантин).

Відповідні положення озвучені в листі Держпраці і Центру зайнятості від 08.05.2020 р. № 3171/1/3.1-20, № 33/12/2213-20, присвяченому призначенню працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

З 1 вересня чекайте на трудові перевірки

У період дії карантину (на момент підготовки номера встановлений до 31.08.2020 р.) роботодавці могли не особливо хвилюватися з приводу трудових перевірок.

Адже Держпраці заборонено проведення заходів контролю за додержанням законодавства про працю в період карантину.

Як результат, недобросовісні роботодавці розслабилися і перестали офіційно працевлаштовувати найманих працівників.

Але податківці попереджають: з 1 вересня (якщо карантин не продовжать. — Прим. ред.) розпочнеться інспекційна робота з виявлення неоформлених трудових відносин. І передусім інспектори зосередять свою увагу на сфері сільського господарства, будівництва, торгівлі, громадського харчування і готельно-ресторанного бізнесу.

Тому ті роботодавці, які ще «не встигли» направити повідомлення про прийняття на роботу нових співробітників, — саме час цим зайнятися.

Адже за таке порушення передбачений штраф у розмірі 10 МЗП (наразі — 47230 грн) за кожного неоформленого працівника + адмінштраф на посадових осіб від 8500 до 17000 грн.

Новий звіт про борги із зарплати — подаємо з 2021 року

Держкомстат своїм наказом від 21.07.2020 р. № 222 затвердив нову форму державного статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».

Звітувати за нею будуть роботодавці-юрособи починаючи із січня 2021 року. Строк подання звіту — не пізніше 7-го числа кожного місяця.

Сама форма складається з двох розділів:

• розділ 1 «Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці». У єдиному рядку такого розділу треба буде відповісти на одне запитання: чи відсутня заборгованість з виплати заробітної плати і лікарняних на підприємстві, в установі, організації? Якщо відповідь позитивна — ставимо галочку «» і далі звіт не заповнюємо. Якщо негативна — переходимо до наступного розділу;

• розділ 2 «Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (в установі, організації)». А ось тут уже доведеться детально розписати, які суми заборгованості із зарплати і лікарняних є на підприємстві, а також зазначити кількість працівників, яким ви заборгували.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше