Теми статей
Обрати теми

Попередити про «карантинне» скорочення працівника було неможливо

Держпраці спільно з Державним центром зайнятості погодилися з тим, що чинним законодавством про працю не визначена процедура призупинення (скорочення) діяльності у зв’язку з карантином.

Тому до неї не може застосовуватися порядок уведення зміни істотних умов праці, передбачений ст. 32 КЗпП.

До того ж призупинення (скорочення) діяльності суб’єктів господарювання у зв’язку з карантином не є простоєм, визначеним ст. 34 КЗпП.

Призупинення (скорочення) діяльності оформлялося наказом власника або уповноваженого ним органу за наявності умов, передбачених постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 (цим документом був уведений карантин).

Відповідні положення озвучені в листі Держпраці і Центру зайнятості від 08.05.2020 р. № 3171/1/3.1-20, № 33/12/2213-20, присвяченому призначенню працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

З 1 вересня чекайте на трудові перевірки

У період дії карантину (на момент підготовки номера встановлений до 31.08.2020 р.) роботодавці могли не особливо хвилюватися з приводу трудових перевірок.

Адже Держпраці заборонено проведення заходів контролю за додержанням законодавства про працю в період карантину.

Як результат, недобросовісні роботодавці розслабилися і перестали офіційно працевлаштовувати найманих працівників.

Але податківці попереджають: з 1 вересня (якщо карантин не продовжать. — Прим. ред.) розпочнеться інспекційна робота з виявлення неоформлених трудових відносин. І передусім інспектори зосередять свою увагу на сфері сільського господарства, будівництва, торгівлі, громадського харчування і готельно-ресторанного бізнесу.

Тому ті роботодавці, які ще «не встигли» направити повідомлення про прийняття на роботу нових співробітників, — саме час цим зайнятися.

Адже за таке порушення передбачений штраф у розмірі 10 МЗП (наразі — 47230 грн) за кожного неоформленого працівника + адмінштраф на посадових осіб від 8500 до 17000 грн.

Новий звіт про борги із зарплати — подаємо з 2021 року

Держкомстат своїм наказом від 21.07.2020 р. № 222 затвердив нову форму державного статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».

Звітувати за нею будуть роботодавці-юрособи починаючи із січня 2021 року. Строк подання звіту — не пізніше 7-го числа кожного місяця.

Сама форма складається з двох розділів:

• розділ 1 «Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці». У єдиному рядку такого розділу треба буде відповісти на одне запитання: чи відсутня заборгованість з виплати заробітної плати і лікарняних на підприємстві, в установі, організації? Якщо відповідь позитивна — ставимо галочку «» і далі звіт не заповнюємо. Якщо негативна — переходимо до наступного розділу;

• розділ 2 «Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (в установі, організації)». А ось тут уже доведеться детально розписати, які суми заборгованості із зарплати і лікарняних є на підприємстві, а також зазначити кількість працівників, яким ви заборгували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі