№16/1

Оплата труда, август, 2020/№ 16/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Щорічна відпустка поза графіком Графік відпусток в установах складають задовго до очікуваного відпочинку. Проте передбачити, яким саме буде перебіг подій, особливо в умовах нинішньої нестабільної ситуації, практично неможливо. Іноді співробітники просять перенести відпустку на більш ранній або пізній період. У яких випадках можлива відпустка поза графіком та як правильно її оформити, розглянемо в цій статті.
  • Попередити про «карантинне» скорочення працівника було неможливо Держпраці спільно з Державним центром зайнятості погодилися з тим, що чинним законодавством про працю не визначена процедура призупинення (скорочення) діяльності у зв’язку з карантином.
  • Щодо надання відпусток Лист від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07
  • Нюанси надання відпустки від Мінекономіки У листі від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07, що коментується, Мінекономіки висловило свою думку щодо трьох важливих відпускних питань: — чи може працівник надіслати заяву на відпустку поштою? — на частини якої тривалості можна поділити щорічну відпустку? — як правильно обчислити триденний строк для виплати відпускних?
  • Контракт про проходження держслужби як різновид строкового трудового договору «Контрактні» норми в Законі про держслужбу* з’явилися ще з 01.01.2020 р.** Проте процедуру укладення контрактів із держслужбовцями Кабмін визначив не так давно — у Порядку № 494***. Які нюанси потрібно при цьому врахувати, розповімо в статті.
  • Навчаємо працівника, або Цікавинки від трудового законодавства Сьогоднішнє життя стрімко змінюється, змушуючи всіх практично щодня пізнавати/вивчати щось нове. Зупинився перепочити = відстав. Це справедливо, зокрема, й для суб’єктів господарювання. Саме тому все більше роботодавців сьогодні зацікавлені в розвитку, формуванні нових навичок і знань у своїх найманих працівників. Адже кваліфіковані фахівці коштують дорого. Та й знайти їх ду-у-уже важко. Але можна виростити своїх, оплативши їх навчання, утому числі підвищення кваліфікації. Але не про вартість та оподаткування ми з вами зараз поговоримо, а про трудові гарантії працівникам, які навчаються.
  • Звільнення через втрату довір’я Чи можна звільнити працівника через втрату довір’я? Якщо так, то яким чином це оформити?
  • Два в одному: декрет у відпустці для догляду за дитиною Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (надала роботодавцю листок непрацездатності на 126 днів). Чи увійде період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до відпускного стажу? Як відображати в табелі обліку робочого часу відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
  • З держслужби — до ОМС: додаткова відпустка за стаж у перший рік роботи Працівниця прийнята на роботу до ОМС 02.03.2020 р. При цьому вона вже мала стаж держслужби більше 15 років. Чи має така працівниця право на додаткову відпустку за стаж держслужби і служби в ОМС тривалістю 15 календарних днів? Коли вона вперше може взяти додаткову відпустку за стаж тривалістю 15 календарних днів за новим місцем роботи (чи працює тут правило «6 місяців»)?
  • Комп’ютерна відпустка: якщо в колдоговорі про неї немає жодного слова Чи мають право на додаткову відпустку працівники, які працюють на персональному комп’ютері, якщо тривалість додаткової відпустки прямо не визначена колективним договором?
  • Працівниця змінила прізвище: дії роботодавця Працівниця вийшла заміж і змінила прізвище. До яких кадрових документів потрібно внести виправлення? Як ця подія відобразиться на звітності з ЄСВ і Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
  • Трудові штрафи: новини із судової практики Від згадки про перевірки насторожуються всі роботодавці. Мимоволі в думках виникає одразу безліч помилок, штрафів, фінансових проблем та, відповідно, судової тяганини. Тому гарні новини від служителів Феміди часто допомагають заспокоїтись і підготуватись до небажаного візиту контролерів. Тож пропонуємо вашій увазі свіженькі цьогорічні судові рішення, які, маємо надію, стануть вам у пригоді.
  • Пільги для донорів в особливих періодах Донори — люди доволі незвичайні. Адже не кожен може, незважаючи на зовнішні обставини (наприклад, карантин або справи на роботі), просто прийти і здати кров, якщо її хтось потребує. Таких людей потрібно берегти. А роботодавець навіть зобов’язаний їх підтримувати та заохочувати. Ось тільки чи завжди це вдається робити? Давайте з’ясуємо.
  • Перелік професійних свят і пам’ятних дат у вересні 2020 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше