Темы статей
Выбрать темы

Нюанси надання відпустки від Мінекономіки

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
У листі від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07, що коментується, Мінекономіки висловило свою думку щодо трьох важливих відпускних питань:
— чи може працівник надіслати заяву на відпустку поштою?
— на частини якої тривалості можна поділити щорічну відпустку?
— як правильно обчислити триденний строк для виплати відпускних?

Розглянемо їх детально.

Заява поштою. Згідно з процедурою надання відпусток, прописаною в ст. 79 КЗпП і ст. 10 Закону про відпустки, працівникові доводиться писати заяву на відпустку тільки у 2 випадках:

• якщо в графіку відпусток зазначено місяць (а не конкретну дату) виходу у відпустку;

• якщо він вирішив узяти відпустку в період, не передбачений графіком відпусток*.

* Детальніше про надання відпустки не за графіком читайте в «Щорічна відпустка поза графіком».

Зазвичай таку заяву працівник надає особисто. Проте в листі, що коментується, фахівці Мінекономіки не заперечують проти того, щоб такий документ працівник направляв і поштою.

Як підставу фахівці відомства навели ст. 3, 5 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР. Отже, надіслана поштою заява працівника може бути підставою для видання роботодавцем наказу (розпорядження) про надання такому працівникові відпустки.

Але попереджаємо! Тільки в тому випадку, якщо роботодавець згоден надати працівникові відпустку у строк, про який той просив у своїй заяві (як це відбувається при поданні заяви на відпустку працівником особисто).

Адже роботодавець зобов’язаний надавати відпустку в зручний для працівників час (за їх бажанням), тільки якщо вони належать до категорій, перелічених у ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки (це особи з інвалідністю, особи до 18 років тощо).

Тому пам’ятайте: без резолюції керівництва заява на відпустку, надіслана поштою, не дозволяє працівникові автоматично скористатися своїм правом на відпочинок.

Ділимо відпустку. Мінекономіки нагадує, що на прохання працівника щорічна відпустка (основна, додаткова) може бути поділена на частини будь-якої тривалості. Тобто працівник може піти у відпустку на 1, 2, 3 або 5 календарних днів.

Але! При дотриманні таких умов:

• одна з частин, на які поділено щорічну відпустку, становить не менше 14 календарних днів;

• невикористана частина щорічної відпустки буде надана працівникові зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка;

• поділ щорічної відпустки на частини відбувся на прохання працівника і за згодою роботодавця.

Нагадаємо, що ст. 12 Закону про відпустки лише надає можливість поділити відпустку на частини, а не зобов’язує роботодавця зробити це за бажанням працівника.

Тому роботодавець може як погодитися, так і не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. Ба більше, він може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не ділити її взагалі.

Виплачуємо відпускні. Наші читачі вже напевно знають, що відпускні слід виплачувати не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. При цьому фахівці Мінсоцполітики завжди дотримувалися думки, що відлічувати триденний строк для виплати відпускних потрібно саме в календарних днях (див. лист від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19 // «ОП», 2019, № 20, с. 13). Згодне з таким висновком і Мінекономіки.

Але що це за календарні дні? Чи включати до цього строку день виплати відпускних? А вихідні дні? Щоб не помилитися з вибором, Мінекономіки пропонує дотримуватися простого правила: між днем виплати відпускних і днем початку відпустки повинно минути не менше трьох календарних днів.

Виходить, якщо початок відпустки працівника (для якого субота і неділя — вихідні дні) припадає на 01.09.2020 р. (вівторок), то виплатити відпускні слід не пізніше за 28.08.2020 р. (у п’ятницю). У цей період якраз поміщаються 3 календарних дні.

Але не забувайте: якщо в працівника виникне необхідність піти у відпустку в стислі строки, він може в заяві попросити виплатити йому відпускні в інший строк, визначений між ним і роботодавцем (лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16 // Спецвипуск «ОП», 2018, № 8/1, с. 23). Тобто менше, ніж 3 календарних дні до початку відпустки.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше