Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо надурочні години: підбиваємо підсумки облікового періоду

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Поточний рік підходить до завершення. Треба підбивати підсумки. Один з них — це обчислення та оплата надурочних годин роботи. Ця подія завжди повинна відбуватися наприкінці облікового періоду (місяця, кварталу, року) або при звільненні працівника. У цій статті розглянемо, як визначити та оплатити надурочні години при підсумованому обліку робочого часу працівників-окладників.

В обчисленні та оплаті надурочних годин є певні особливості та нюанси. Перед тим як до них перейти, пропонуємо розглянути правила застосування та «підводні камені» підсумованого робочого часу. Саме на них базується механізм обчислення надурочної роботи.

Підсумований облік робочого часу

Якщо робота «не вкладається» в денну або тижневу тривалість робочого часу — впроваджують підсумований облік робочого часу.

Що це означає?

При підсумованому обліку робочого часу можна не дотримуватися щоденної/щотижневої норми робочого часу, яка встановлена законодавством.

Тобто підрахунок відпрацьованих працівниками годин ведуть не за тиждень, як завжди, а за більший проміжок часу — обліковий період.

Поряд із цим існує основне правило підсумованого обліку робочого часу.

ВАЖЛИВО!

Загальна тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин.

Що ж таке обліковий період та нормальна кількість робочих годин? Розглянемо.

Обліковий період. Це проміжок часу, в якому працівнику встановлюється нормальна кількість робочих годин. При впровадженні підсумованого робочого часу роботодавець самостійно визначає обліковий період. Ним можуть бути місяць, квартал, півріччя, рік. Обліковий період охоплює робочий час, години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Найбільші можливості для маневрів надає обліковий період — календарний рік.

При цьому в одному місяці року тривалість робочого часу може бути вищою за законодавчо встановлену, в іншому — нижчою.

УВАГА!

За підсумками календарного року вона не повинна перевищити встановлену норму тривалості робочого часу.

Норма робочого часу. Порядок розрахунку норми робочого часу за обліковий період при підсумованому обліку наведений у п. 12 Методрекомендацій № 138*.

* Методрекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінсоцполітики від 19.04.2006 р. № 138.

Вона може визначатись за календарем 6-денного робочого тижня, 7-годинного робочого дня (або відповідного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів — до 5 год і напередодні святкових і неробочих днів — на 1 год (п. 12 Методрекомендацій № 138). Проте норму робочого часу можна визначати і за графіком 5-денного робочого тижня.

На практиці роботодавці при розрахунку норми робочого часу працівникам з підсумованим обліком робочого часу орієнтуються на режим роботи підрозділу чи підприємства. Частіше за все це п’ятиденка з двома вихідними (субота, неділя). Інформація про облік робочого часу повинна бути прописана у колективному договорі.

Нормальна кількість робочих годин. При підрахунку нормального числа робочих годин (або розрахункової норми робочого часу) облікового періоду виключаються дні, які за графіком або розпорядком роботи припадають на час, протягом якого працівник відповідно до законодавства був звільнений від виконання трудових обов’язків у зв’язку з відпусткою, виконанням державних або громадських обов’язків, тимчасовою непрацездатністю тощо (п. 12 Методрекомендацій № 138).

Відмінність між календарною нормою робочого часу і розрахунковою нормою робочого часу є те, що для визначення першої передбачають повне використання робочого часу, а другої — з відніманням годин, не відпрацьованих працівником.

Графіки роботи (змінності). Нормування робочого часу при підсумованому обліку реалізується шляхом складання графіків роботи (змінності), згідно з якими працівники виходять на роботу. У них визначаються робочі та вихідні дні, тривалість зміни та відпочинку.

Чи можуть графіки, які складені заздалегідь, не збігатися з табелем фактичного виходу на роботу через непередбачувані обставини у працівників?

Непередбачуваними обставинами може бути хвороба, незаплановані відпустки, відрядження тощо. Якщо відмінністю між графіком роботи і табелем є, наприклад, час відсутності працівника у зв’язку з поважними причинами або прогулом, то така ситуація цілком має право на життя.

Відсутність відповідно оформлена, а час роботи збігається з графіками змінності.

Але якщо в графіку змінності заплановані одні дні виходу на роботу працівника, а за табелем він працює в інші, то це пряме порушення законодавства про працю. Тому така «вольність» для роботодавця під забороною. Графіків роботи треба дотримуватися.

Важливо!

При плануванні графіка завжди враховуйте планові відпустки працівників у нормі робочого часу.

Звісно ж, хворобу працівника запланувати не можна. І в такому разі роботодавець терміново повинен шукати заміну. Це можуть бути надурочно залучені до роботи колеги. Тут пам’ятайте про максимально дозволену кількість надурочних годин на рік.

Як варіант, можна прийняти на заміну хворого працівника, іншого працівника за строковим трудовим договором.

При складанні графіка роботи не завжди можна «вписатися» у встановлену норму робочого часу. Як тоді бути з надурочними годинами? Законодавство дозволяє трішки перевищувати розраховані норми, але вимагає додатково оплачувати надурочні години.

Надурочний час роботи

Дозованість та підконтрольність при встановленні надурочного часу роботи регулює ст. 65 КЗпП.

ЦИТИТА

Надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.

Надурочні роботи можуть провадитися лише з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації. Роботодавець зобов’язаний вести їх облік по кожному працівнику.

Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Надурочні години оплачують наприкінці облікового періоду (п. 10 Методрекомендацій № 138). Тож якщо обліковим періодом є рік, то й розрахунок надурочних годин проводять у останньому місяці року — грудні.

Розрахунок надурочних годин. Надурочні години по кожному працівнику визначаються як різниця між розрахунковою нормою робочого часу облікового періоду та фактичним обсягом відпрацьованого працівником часу.

Оплата надурочних годин. За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП, п. 10 Методрекомендацій № 138).

Якщо працівник — окладник, то для оплати надурочних годин треба розрахувати годинну ставку.

Для цього необхідно місячний оклад працівника (в останньому місяці) розділити на середньомісячну кількість годин за обліковий період.

Середньомісячну кількість годин за обліковий період розраховуємо так: норму тривалості робочого часу за обліковий період ділимо на кількість місяців в обліковому періоді (лист Мінсоцполітики від 04.03.2019 р. № 248/0/206-19).

А що робити із святковими та неробочими днями, якщо робота в такі дні вже оплачена у подвійному розмірі?

У норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві, включається робота у святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) за графіком роботи. Години роботи понад установлені графіком оплачуються у подвійному розмірі і не включаються до облікового періоду при підрахунку суми оплати надурочних. На рис. 1 покажемо, як святкові/неробочі дні враховувати при обчисленні надурочних годин.

img 1

Рис. 1. Святковий/неробочий час в обчисленні надурочних годин

Тобто якщо робота у святковий день запланована графіком, то години роботи у цей день оплачуються відповідно до ст. 107 КЗпП (у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад для окладників) та включаються в підрахунок надурочних.

Якщо ж працівника залучили до роботи у святковий (неробочий) день поза його графіком роботи — години роботи у цей день оплачуються у подвійному розмірі годинної або денної ставки понад оклад, оскільки робота провадилася понад місячну норму, та не включаються у розрахунок надурочних.

Щодо організаційних моментів установлення та обліку підсумованого робочого часу, то для розрахунку норми робочого часу, для складання графіків роботи та для доплати за надурочні часи роботи видаються відповідні накази.

Поетапна послідовність установлення, контролю та підбиття підсумків підсумованого обліку робочого часу для обчислення надурочних годин наведена на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Облік підсумованого робочого часу, визначення та оплата надурочних годин

Приклад. В установі встановлено 5-денний робочий тиждень (вихідні — субота, неділя). Обліковий період при підсумованому обліку робочого часу — рік. Норма часу розрахована виходячи з графіка роботи установи (п’ятиденки). Норма роботи за 2020 рік становить 2002 години. Сторож установи за графіком роботи відпрацював 1668 годин (на заміну відсутніх поза графіком не залучався). При цьому:

з 2 по 25 квітня він був у щорічній відпустці;

з 27 квітня по 5 червня — у відпустці без збереження зарплати.

Посадовий оклад працівника станом на 1 грудня 2020 року становить 2225 грн. У грудні він відпрацював усі дні за графіком (176 годин), у тому числі 56 — нічні години та 15 годин у святковий день.

Розрахунок надурочних годин та їх оплату проведемо у таблиці.

Обчислимо суму оплати за надурочні години

Дія

Розрахунок

1. Визначимо розрахункову норму робочого часу (з календарної норми потрібно виключити дні, не відпрацьовані з поважних причин)

Дні відпусток (щорічної і без збереження зарплати) переведемо у робочі години. Для цього визначимо, скільки робочих годин за п’ятиденкою у періодах з 2 по 25 квітня та з 27 квітня по 5 червня

350 невідпрацьованих робочих годин

(159 квітень + 151 травень + 40 червень)

Від календарної норми робочих годин віднімемо кількість годин, не відпрацьованих з поважних причин

1652 робочі години

(2002 - 350)

2. Визначаємо кількість надурочних годин

Знаходимо різницю між розрахунковою нормою робочого часу і фактично відпрацьованим часом

16 (годин) надурочно (1668 - 1652)

3. Визначимо годинну ставку

Розрахуємо середньомісячну кількість годин (річну норму робочого часу поділимо на річну кількість місяців)

166,83 години

(2002 : 12)

Обчислимо годинну ставку (оклад поділимо на середньорічну кількість годин)

13,34 грн

(2225 : 166,83)

4. Розрахуємо суму оплати за надурочні години

Подвійну годинну ставку помножимо на кількість надурочних годин

426,88 грн

(13,34 х 2 х 16)

Тепер розберемось із оплатою святкових днів у грудні.

Якщо святкові дні заплановано графіком роботи, то вони входять до розрахунку надурочних.

Також години роботи у святковий день повинні бути оплачені для окладників у розмірі одинарної годинної ставки понад оклад.

Покажемо на наведеному прикладі заробітну плату працівника за грудень з елементами виплат. Працівнику нараховано:

• 2225,00 грн — оклад за повністю відпрацьовану норму грудня (176 годин);

• 141,59 грн — доплата за роботу в нічний час (2225 : 176 х 56 х 20 %);

• 189,63 грн — за 15 годин роботи у святковий день понад оклад (2225 : 176 х 15);

• 426,88 грн — доплата за 16 надурочних годин у 2020 році (розрахунок у таблиці вище).

МЗП. Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП (у грудні 2020 року — 5000,00 грн).

З мінзарплатою порівнюють тільки виплати, які нараховані за відпрацьований час.

Поряд з цим ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці містить вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. До них належить, зокрема, доплата за надурочний і нічний час.

Отже, працівнику з наведеного прикладу буде нарахована доплата до МЗП так:

5000,00 - (2225,00 + 189,63) = 2585,37 (грн).

Тоді заробіток працівника за грудень буде такий:

2225,00 + 189,63 + 2585,37 + 141,59 + 426,88 = 5568,47 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі