Темы статей
Выбрать темы

Індивідуальні вихідні при п’ятиденці: зміна режиму роботи в середині місяця

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Два працівники хочуть змінити режим роботи (п’ятиденка з вихідними у понеділок та неділю): один — з 22 червня, другий — з 25 червня 2020 року. Як скласти індивідуальний графік роботи та відобразити у табелі?

У ст. 52 КЗпП передбачено, що у загальному випадку на підприємствах установлюється п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. Тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлює роботодавець у колективному договорі та у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Статтею 67 КЗпП визначений один вихідний день — неділя. Другий вихідний день визначається графіком роботи підприємства.

Тож законодавство дозволяє встановлювати другий вихідний день будь-який інший день тижня.

З правовими аспектами визначились. Тепер перейдемо до встановлення іншого вихідного дня.

По-перше, зміна графіка роботи відразу відсилає нас до норми ч. 3 ст. 32 КЗпП, де, при зміні істотних умов праці, працівників попереджують за два місяці. Однак у наведеній ситуації бажання виявили працівники, тому таке попередження не потрібно.

По-друге, індивідуальний графік роботи для працівників потрібно складати з дотриманням вимог чинного законодавства (ст. 50 — 53, 67 і 73 КЗпП). Зокрема, повинна бути збережена нормальна тривалість робочого часу (ч. 1 ст. 50 КЗпП).

Цитата

«Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень».

Розрахунок індивідуальної норми можна провести, взявши за основу приклад, наведений у листі Мінсоцполітики від 29.07.2019 р. № 1133/0/206-19 (ср. ). Там проведено розрахунок норми тривалості робочого часу для п’ятиденки на 2020 рік.

Зауважте: прямо використовувати цю норму тривалості робочого часу не можна, бо там йдеться про п’ятиденний робочий тиждень із вихідними у суботу та неділю, а ми розглядаємо ситуацію, коли вихідний із суботи переноситься на понеділок.

У складанні графіків роботи при п’ятиденному робочому тижні застосовуємо норми КЗпП.

1. У святкові і неробочі дні робота не провадиться (ст. 73 КЗпП).

2. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників (крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП), скорочується на одну годину (ч.1 ст. 53 КЗпП).

3. У разі коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний день після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Дотримуючись наведених правил, складемо індивідуальний графік роботи при п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями у понеділок та неділю на червень 2020 року. Для кожного з працівників (позначимо їх — працівник А і працівник Б) він буде свій (див. рисунок далі).

img 1

Графіки роботи працівників у червні 2020 року

Припустимо, що працівники відпрацювали повний місяць за наведеними графіками:

• працівник А — відпрацював 19 роб. дн. (9 вихідних днів);

• працівник Б — відпрацював 20 роб. дн. (8 вихідних днів).

Крім того, простежуються цікаві нюанси, на які варто звернути увагу.

img 2У працівника Б у четвертому тижні (з 22 по 28 червня) тривалість робочого часу — 48 годин. Така ситуація може привернути увагу перевіряючих.

Хоча тут усе логічно: працівник сам забажав змінити графік роботи, а недодержання норми робочого часу (не більше 40 годин на тиждень) відбулося тільки у тижні переходу на новий режим роботи. Можна провести аналогію із ситуацією, коли при «святковому» перенесенні робочого дня (за рекомендаціями КМУ) у тижні, на який припадає таке перенесення, тривалість робочого часу також виходить за рамки 40 годин. Наприклад, минулого року робочий день з 30 грудня 2019 року переносили на 21 грудня 2019 року. У результаті з 16 по 22 грудня було 6 робочих днів, відповідно — 48 робочих годин.

Проте ми б радили бути обережними й при зміні графіків роботи уникати таких ситуацій.

img 3Обидва працівники відпрацювали повністю місяць, але різну кількість робочих днів. Якщо працівникові встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком виходу на роботу, то йому нараховують тарифну ставку (оклад).

І тут не має бути мови про понаднормову роботу для працівника Б. Він відпрацював усі дні за своїм графіком роботи. Тому якщо у працівників однакові оклади, то при відпрацюванні різної норми робочого часу у червні 2020 року (кожен за своїм графіком) заробітна плата буде однаковою.

Щодо табеля обліку робочого часу, то жодних нюансів у його заповненні немає. Додаткового рядка для відображення роботи після переходу на інший режим роботи заводити не треба.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше