Темы статей
Выбрать темы

Посадовий оклад завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Який посадовий оклад має бути в завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу та чи має він право на 360 чи 480 годин річного педагогічного навантаження? Чи може він суміщати свою посаду з посадою завідувача навчально-методичного кабінету в межах одного закладу?

Посада керівника виробничої (навчальної) практики віднесена до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Згідно з додатком 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 посадовий оклад завідувача (керівника) практики (виробничої, навчальної) встановлюється на рівні 12 тарифного розряду та з урахуванням підвищення з 1 вересня 2019 року відповідно до постанови КМУ від 10.07.2019 р. № 695 на 10 відсотків складає починаючи з 1 січня 2020 року 4901,60 грн.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, посади завідувача практики (виробничої, навчальної), як і завідувача навчально-методичного кабінету, віднесені до класифікаційного угруповання КП «керівники підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання» за кодом КП 1229.4.

Відповідно до пункту 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). У випадках коли такі працівники отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу, їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік).

Щодо права, окрім роботи на посаді завідувача навчально-виробничої практики у коледжі, працювати, суміщуючи посаду завідувача навчально-методичного кабінету, слід зазначити таке.

Відповідно до роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2010 р. № 514/13/155-10, яке ґрунтується на нормах постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145 та Інструкції № 53-ВЛ про її застосування, суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації за згодою працівника і якщо це економічно доцільно та не призводить до погіршення якості виконуваних обов’язків.

Передумовою для суміщення професій (посад) є наявність у штатному розписі посади, яка залишається вакантною. За відсутності вакансії суміщення неможливе.

Абзацом «а» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) визначено, що працівникам за суміщення професій (посад) встановлюється доплата у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки).

УВАГА!

Зазначений вид доплати не встановлюється керівникам структурних підрозділів установ, закладів та організацій.

Відповідно до ч. 7 ст. 33 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII підрозділ, що забезпечує практичну підготовку фахівців певних спеціальностей, є структурним підрозділом закладу вищої освіти, а посада завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу, як уже зазначалося, належить до керівників підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання,

ВАЖЛИВО!

Отже, працівник, перебуваючи на цій посаді, не має права на суміщення посади завідувача навчально-методичного кабінету та, як наслідок, на встановлення доплати за суміщення.

Однак відповідно до абзацу «а» п.п. 2 п. 3 постанови КМУ № 1298 працівникам можуть установлюватися надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі відповідно до наказу керівника за погодженням з виборним профспілковим органом.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше