Теми статей
Обрати теми

Посадовий оклад завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Який посадовий оклад має бути в завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу та чи має він право на 360 чи 480 годин річного педагогічного навантаження? Чи може він суміщати свою посаду з посадою завідувача навчально-методичного кабінету в межах одного закладу?

Посада керівника виробничої (навчальної) практики віднесена до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Згідно з додатком 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 посадовий оклад завідувача (керівника) практики (виробничої, навчальної) встановлюється на рівні 12 тарифного розряду та з урахуванням підвищення з 1 вересня 2019 року відповідно до постанови КМУ від 10.07.2019 р. № 695 на 10 відсотків складає починаючи з 1 січня 2020 року 4901,60 грн.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, посади завідувача практики (виробничої, навчальної), як і завідувача навчально-методичного кабінету, віднесені до класифікаційного угруповання КП «керівники підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання» за кодом КП 1229.4.

Відповідно до пункту 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). У випадках коли такі працівники отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу, їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік).

Щодо права, окрім роботи на посаді завідувача навчально-виробничої практики у коледжі, працювати, суміщуючи посаду завідувача навчально-методичного кабінету, слід зазначити таке.

Відповідно до роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України від 21.06.2010 р. № 514/13/155-10, яке ґрунтується на нормах постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145 та Інструкції № 53-ВЛ про її застосування, суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації за згодою працівника і якщо це економічно доцільно та не призводить до погіршення якості виконуваних обов’язків.

Передумовою для суміщення професій (посад) є наявність у штатному розписі посади, яка залишається вакантною. За відсутності вакансії суміщення неможливе.

Абзацом «а» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) визначено, що працівникам за суміщення професій (посад) встановлюється доплата у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки).

УВАГА!

Зазначений вид доплати не встановлюється керівникам структурних підрозділів установ, закладів та організацій.

Відповідно до ч. 7 ст. 33 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII підрозділ, що забезпечує практичну підготовку фахівців певних спеціальностей, є структурним підрозділом закладу вищої освіти, а посада завідувача навчально-виробничої практики педагогічного коледжу, як уже зазначалося, належить до керівників підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання,

ВАЖЛИВО!

Отже, працівник, перебуваючи на цій посаді, не має права на суміщення посади завідувача навчально-методичного кабінету та, як наслідок, на встановлення доплати за суміщення.

Однак відповідно до абзацу «а» п.п. 2 п. 3 постанови КМУ № 1298 працівникам можуть установлюватися надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі відповідно до наказу керівника за погодженням з виборним профспілковим органом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі