Темы статей
Выбрать темы

Звільняємо за появу на роботі в стані сп’яніння

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Працівник прийшов на роботу в стані алкогольного сп’яніння. Яка процедура звільнення у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані?

Поява працівника на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння в будь-який час робочого дня є однією з підстав звільнення працівника за ініціативою роботодавця. Причому незалежно від того, був працівник відсторонений від роботи чи продовжував виконувати трудові обов’язки (п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Оскільки для працівника з ненормованим робочим днем час перебування на роботі понад установлену його загальну тривалість вважається робочим, такого працівника можна звільнити за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП у тому числі за ситуації, коли він перебував на роботі в стані сп’яніння після закінчення загальновстановленого робочого дня.

Стан сп’яніння працівника може підтверджуватися як медичними доказами, так і іншими видами доказів (п. 25 постанови № 9*). Такими доказами можуть бути, наприклад, акти, пояснення третіх осіб, показання свідків.

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

Найоптимальніший варіант — направити працівника для огляду на предмет сп’яніння до закладу охорони здоров’я. А якщо це не вдалося, то складають акт у довільній формі за підписом декількох свідків. В акті описують усі зовнішні ознаки сп’яніння (різкий запах алкоголю, нестійка хода, незв’язна мова тощо) і показання спеціальних технічних засобів (якщо такі застосовувалися).

А ось установити факт перебування працівника в стані наркотичного сп’яніння може тільки лікар.

Для застосування п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП як підстави для звільнення достатньо одноразової появи на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Оскільки розірвання трудового договору за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП є дисциплінарним стягненням, роботодавець зобов’язаний:

1. Вимагати в працівника письмові пояснення причини появи на роботі в стані сп’яніння.

2. Отримати згоду профспілки на звільнення за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП (якщо працівник — член профспілки).

3. Протягом місяця з дня виявлення проступку, не враховуючи часу звільнення від роботи у зв’язку з хворобою або відпусткою (але не пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку), видати наказ (розпорядження) про накладення дисциплінарного стягнення.

Із наказом (розпорядженням) працівника слід ознайомити під підпис.

У день звільнення з працівником проводять остаточний розрахунок, видають йому копію наказу (розпорядження) про звільнення та трудову книжку. У трудовій книжці зазначають:

Цитата

Звільнений у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані (у стані наркотичного (токсичного) сп’яніння), п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше