Теми статей
Обрати теми

Звільняємо за появу на роботі в стані сп’яніння

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник прийшов на роботу в стані алкогольного сп’яніння. Яка процедура звільнення у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані?

Поява працівника на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння в будь-який час робочого дня є однією з підстав звільнення працівника за ініціативою роботодавця. Причому незалежно від того, був працівник відсторонений від роботи чи продовжував виконувати трудові обов’язки (п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Оскільки для працівника з ненормованим робочим днем час перебування на роботі понад установлену його загальну тривалість вважається робочим, такого працівника можна звільнити за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП у тому числі за ситуації, коли він перебував на роботі в стані сп’яніння після закінчення загальновстановленого робочого дня.

Стан сп’яніння працівника може підтверджуватися як медичними доказами, так і іншими видами доказів (п. 25 постанови № 9*). Такими доказами можуть бути, наприклад, акти, пояснення третіх осіб, показання свідків.

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

Найоптимальніший варіант — направити працівника для огляду на предмет сп’яніння до закладу охорони здоров’я. А якщо це не вдалося, то складають акт у довільній формі за підписом декількох свідків. В акті описують усі зовнішні ознаки сп’яніння (різкий запах алкоголю, нестійка хода, незв’язна мова тощо) і показання спеціальних технічних засобів (якщо такі застосовувалися).

А ось установити факт перебування працівника в стані наркотичного сп’яніння може тільки лікар.

Для застосування п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП як підстави для звільнення достатньо одноразової появи на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Оскільки розірвання трудового договору за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП є дисциплінарним стягненням, роботодавець зобов’язаний:

1. Вимагати в працівника письмові пояснення причини появи на роботі в стані сп’яніння.

2. Отримати згоду профспілки на звільнення за п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП (якщо працівник — член профспілки).

3. Протягом місяця з дня виявлення проступку, не враховуючи часу звільнення від роботи у зв’язку з хворобою або відпусткою (але не пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку), видати наказ (розпорядження) про накладення дисциплінарного стягнення.

Із наказом (розпорядженням) працівника слід ознайомити під підпис.

У день звільнення з працівником проводять остаточний розрахунок, видають йому копію наказу (розпорядження) про звільнення та трудову книжку. У трудовій книжці зазначають:

Цитата

Звільнений у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані (у стані наркотичного (токсичного) сп’яніння), п. 7 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі