Темы статей
Выбрать темы

Навчальна відпустка і декрет: точки зіткнення

Кравченко Дарья, эксперт по оплате труда
Працівниця перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.06.2020 р. по 03.11.2020 р. Вона надала довідку-виклик і заяву з проханням надати їй додаткову оплачувану навчальну відпустку з 02.09.2020 р. на 30 календарних днів. З якої дати слід надати таку відпустку співпрацівниці?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних оплачуваних відпусток. Її надають (ст. 179 КЗпП і ст. 17 Закону про відпустки):

на підставі листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами;

• тривалістю 126 календарних днів (у загальному випадку).

Допомога по вагітності та пологах виплачується за рахунок ФСС у розмірі 100 % середньої зарплати і не залежить від страхового стажу.

Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами має пріоритет перед іншими видами відпусток і повинне розпочинатися з дня, зазначеного в листку непрацездатності*.

* Виняток — якщо працівниця не бажає йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, зазначеної в лікарняному, а продовжує ще деякий час працювати.

Так, якщо жінці надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування).

При цьому днем виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами є дата відкриття листка непрацездатності.

У зв’язку з цим за ситуації, коли під час навчальної відпустки в жінки починається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець повинен видати наказ (розпорядження) про переривання навчальної відпустки і надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

При цьому листок непрацездатності, виданий працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, оплачують у повному розмірі, а «навчальні» відпускні не перераховують (лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284).

На жаль, у законодавстві не сказано, що робити у зворотній ситуації, коли жінка вже перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і настає час складання іспитів у ВНЗ.

Водночас відомо, що відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не можна переривати і переносити на інший період. А отже, про надання навчальної відпустки в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами мови бути не може.

Разом із тим після закінчення «вагітної» відпустки працівниця має право піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. І вже в період такої відпустки вона може звернутися до роботодавця із заявою (проханням) надати їй додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням, прикріпивши до неї довідку-виклик.

Відмовити працівниці в наданні такої відпустки роботодавець не може (див. лист Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07).

Виходячи із зазначеного, доходимо висновку: в цій ситуації навчальну відпустку працівниці потрібно надати починаючи з 04.11.2020 р. (після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами).

Після закінчення навчальної відпустки жінка зможе піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше