Темы статей
Выбрать темы

Відпустка за ненормований робочий день

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи має право на додаткову відпустку за ненормований робочий день працівник, який працює на 0,75 штатної посади інженера-електроніка?

Згідно з п. 2 ст. 8 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем надається тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Її тривалість встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Пунктом 1 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 ( далі — Рекомендації), передбачено, що ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у цьому разі визначається не тільки тривалістю робочого часу, а й колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Відповідно до п. 5 Рекомендацій ненормований робочий день в установах, організаціях може застосовуватись для спеціалістів і робітників, праця яких не піддається точному обліку в часі.

Згідно з п. 3 Рекомендацій додаткова відпустка до 7 календарних днів надається як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад встановлену тривалість робочого часу.

Відповідно до п. 2 Рекомендацій ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем. Однак для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватись.

Додатком 1 до Галузевої Угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрованої в Мінсоцполітики 15.12.2016 р. за № 31, затверджено Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи МОН, яким може надаватись додаткова відпустка.

Підпунктом 5.3.10 Галузевої Угоди рекомендовано забезпечити надання додаткових відпусток працівникам із ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективними договорами та на підставі Орієнтовного переліку посад працівників з ненормованим робочим днем. Цим Орієнтовним переліком не обмежено коло осіб, яким може надаватися додаткова відпустка за ненормований робочий день.

Тож попри те, що в Орієнтовному переліку не зазначено посади інженера-електроніка, однак передбачено необмежене коло спеціалістів різних кваліфікацій (інженери, конструктори, технологи, проєктувальники, механіки, енергетики, електронники, програмісти тощо), у колективному договорі їх коло може бути розширене чи приведене до переліку посад, які числяться в закладі освіти. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день може встановлюватися також у трудовому договорі з працівником залежно від часу його зайнятості в цих умовах.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше